eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Prolapsul


Prolapsul apare atunci cand slabirea structurilor de suport permite organelor pelvine sa se exteriorizeze prin vagin. Aceasta slabire poate fi congenitala, dar de obicei apare datorita efortului din cursul travaliului si expulzarii fatului. intarirea perineala deficitara reduce o buna sustinere (p.162). Prolapsul este exacerbat de atrofia menopauzala, precum si de stranut sau tuse. Poate fi daunator dar nu reprezinta un pericol pentru sanatate - cu exceptia prolapsului uterin de gradul III cu cistocel cand poate aparea obstructie ureterala.
Tipurile de prolaps sunt denumite dupa organele exteriorizate. Mai multe tipuri pot coexista la aceeasi pacienta.
Cistocelul Portiunea superioara a peretelui anterior al vaginului impreuna cu ca care este atasata lui bombeaza. Urina reziduala impreuna cu cistocelul pot determina poliurie si disurie.
Uretrocel Daca portiunea inferioara a peretelui anterior al vaginului bombeaza, uretra este deplasata alterand mecanismele sfincteriene (p.74) si ducand la incontinenta cala. Pune intrebarea daca are loc scurgerea urinei atunci cand pacienta rade ?
Rectocel Jumatatea posterioara a peretelui, care este atasata rectului, poate bomba, prin slabirea muschilor ridicatori anali. Adesea decurge fara simptome dar pacienta uneori poate reduce hernierea inaintea defecatiei prin introducerea unui deget in interiorul vaginului.
Enterocel Bombarea portiunii superioare a peretelui posterior poate determina aparitia de anse intestinale la nilul fundului de sac Douglas.
Prolaps Uterin Gradul I al prolapsului Cervixul se situeaza in vagin. in prolapsul de gradul II are loc protruzionarea in momentul sederii sau a defecatiei. In gradul III (procidentia) uterul apare in afara vaginului. Vaginul devine cberatinizat, iar cervixul poate ulcera.
Simptome: "Simptomul de tragere" sau "Ceva vine in jos" se accentueaza tot mai tare. Cistita, poliuria, incontinenta de stres si dificultatea la defecatie pot aparea in functie de tipul prolapsului. Examineaza pere{ii vaginali in pozitie laterala stanga cu ajutorul speculului Sims si cere pacientei sa se screama.
Prentie Paritate mica; practica obstetricala buna.

Tratament: Cazurile usoare se pot imbunatati prin reducerea presiunii intraabdominale, deci incurajeaza pacienta sa scada in greutate, sa nu mai fumeze si sa reduca efortul. imbunatateste tonusul muscular prin exercitii si fizioterapie si daca este la menopauza sunt necesari estrogeni topici, ex. crema cu dienoestrol 0,01% de cate ori este nevoie (incearca de doua ori pe saptamana). Prolapsul ser simptomatic se trateaza cel mai bine chirurgical. Incontinenta necesita tratarea cauzei (aranjeaza studii urodinamice pentru ificarea celei mai bune metode chirurgicale). Operatiile reparatorii (p.76) excizeaza tesutul excesiv si intaresc suportul dar reduc largimea vaginului. Este activa sexual ? Daca da, ne aflam in fata unui compromis intre reducerea chirurgicala a prolapsului si mentinerea largimii vaginului. Prolapsul uterin marcat este tratat cel mai bine prin histerectomie.

Dispozitile inelare pot fi incercate ca masura temporara sau in cazul persoanelor fragile. Utilizeaza cel mai mic diametru care mentine prolapsul redus. Se insera in fornixul posterior si se pliaza deasupra osului pubian (operatia este mai usoara daca inelul a fost inmuiat la inceput in apa calda). Probleme: infectii, disconfort, ulceratii (se schimba la 6 luni).Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Generalitati Defineste o anomalie valvulara caracterizata prin deplasarea in sistola a valvelor mitrale dincolo de planul inelului mitral, spre AS. [...]
Reprezinta acea parte a uterului situata dedesubtul orificiului intern. Canalul endocervical este acoperit de un epiteliu mucos cu celule dispuse in c [...]
Infectia pelvina afecteaza trompele fallopiene putind fi implicate ovarele si parametrul. 90% din infectii se transmit sexual cel mai frecvent cu Chla [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ginecologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile