eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Cervixul


Reprezinta acea parte a uterului situata dedesubtul orificiului intern. Canalul endocervical este acoperit de un epiteliu mucos cu celule dispuse in coloane, portiunea vaginala a cervixului prezentand epiteliu scuamos. Zona de demarcatie dintre cele doua tipuri de epitelii - jonctiunea scuamo-columnara - este predispusa la modificari maligne.
Ectropionul cervical Este adesea numit si eroziune cervicala, un termen cu rasunet alarmant pentru un fenomen normal. Leziunea apare ca un inel de culoare rosie in jurul orificiului, datorita faptului ca epiteliul endocervical si-a extins teritoriul peste epiteliul cin al ectocervixului. Ectropionul se extinde temporar sub influenta hormonala in timpul pubertatii, sub actiunea pilulelor contracepti sau pe parcursul sarcinii. Cum epiteliul columnar este moale si de tip glandular, ectropionul este predispus la sangerare, la productia de mucus in exces si la infectie. Tratament: cauterizarea reprezinta metoda cea mai connabila, utilizata cand exista o injurie importanta; in caz contrar, nu necesita tratament.

Chisturile lui Naboth. Sunt chisturi ce apar datorita retentiei de mucus. Sunt inofensi. Tratament: cauterizare doar daca apare secretie.
Polipi cervicali Aceste tumori benigne pedunculate iau nastere de obicei din epiteliul endocervical si pot determina secretie crescuta de mucus sau sangerare post coitala.

Tratament: la femeile tinere pot fi indepartati prin avulsiune dar pentru persoanele mai in varsta, tratamentul include D si C (dilatare si chiuretare), pentru a exclude patologia intrauterina.

Cervicita Poate fi foliculara sau mucopurulenta, cu prezenta secretiei. Caute: Chlamydia (mai mult de 50%), gonococul, herpes (cauta culele). Cervicita cronica este de obicei o infectie combinata si poate raspunde la aplicarea unei creme antibacteriene. Cervicita poate masca un proces malign pe un frotiu cervical.
Screeningul cervical Cancerul cervical prezinta o faza preinvaziva: neoplazia cervicala intraepiteliala (NC1). Frotiurile cervicale Papanicolaou colecteaza celule pentru microscopie in scopul identificarii diskariozei (proces anormal ce reflecta NC1). Cu ajutorul frotiului, se identifica femeile ce au nevoie de o biopsie cervicala. Gradul de diskarioza aproximeaza seritatea NC1 (el 1, p.34). 50% din leziunile NCI de grad I revin la normal dar majoritatea leziunilor NCI HI progreseaza spre car-cinom invaziv. Acest proces are loc cam la aproximativ 10 ani dar la femeile tinere poate fi mai rapid.
Un program de executare a 2 frotiuri in primul an de activitate sexuala, urmat apoi de 3 frotiuri pe an, ar reduce incidenta carcinomului invaziv la 90%.
Efectuarea unui frotiu: Cervixul este vizualizat si celulele sunt razuite la nilul zonei de transformare cu o spatula speciala sau periuta, apoi transferate pe o lama si fixate imediat. Este necesara o tehnica de calitate; cel mai bine este sa inti tehnica de la un expert in acest domeniu.



Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Reprezinta acea parte a uterului situata dedesubtul orificiului intern. Canalul endocervical este acoperit de un epiteliu mucos cu celule dispuse in c [...]
Amenoreea primara (vezi si p. 10). Poate determina ingrijorare mare din partea fetei. in majoritatea cazurilor este vorba doar de intarzierea pubertat [...]
Pubertatea reprezinta dezvoltarea caracterelor sexuale ale adultului. Succesiunea este dezvoltarea sanilor si a soldurilor, a parului pubian si apoi a [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ginecologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Intrebarea in cateva cuvinte
    Intrebarea cu toate detaliile
    Unde se incadreaza problema medicala?
    Scrie codul din imaginea alaturata
    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile