eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Menstruatia normala


Menstruatia normala
Pubertatea reprezinta dezvoltarea caracterelor sexuale ale adultului. Succesiunea este dezvoltarea sanilor si a soldurilor, a parului pubian si apoi a parului axilar. Menstruatia incepe (menarha) intre varstele de 10,5 si 16 ani, asociata si cu o crestere in inaltime. p. 230.
Ciclul menstrual este controlat de axa "hipotalamo-hipofizo-ovari-ana" (axa HHO). Productia pulsatila a hipotalamusutui de hormoni eliberatori de gonadotrofine stimuleaza glanda hipofiza sa produca gonado-trofine: hormonul foliculo-stimulant (FSH) si hormonul luteinizant (LH). Acestia stimuleaza ovarul sa produca estrogen si progesteron. Hormonii ovarieni regleaza secretia de gonadotrofine actionand prin mecanism feed-back la nivelul hipotalamusului si hipofizei.
Ziua 1 a ciclului este considerata prima zi de menstruatie. Durata ciclului difera de la persoana la persoana; doar la 12% este de 28 de zile. Ciclurile imediat dupa menarha si cele dinaintea menopauzei sunt cel mai frecvent neregulate si/sau anovulatorii. in primele 4 zile ale ciclului, nivelul FSH-ului este crescut si stimuleaza dezvoltarea unui folicul primar in ovar. Foliculul va produce estrogen care va stimula dezvoltarea unui endo-metru "proliferativ" subtire, glandular precum si a mucusului cercal receptiv pentru sperma. Mucusul dene clar si "subtire" (ca albusul de ou crud) si daca este lasat sa se usuce pe o lama de sticla ia un aspect de "frunza de feriga", datorita continutului mare de sare. Estrogenul controleaza de asemenea productia de FSH si LH prin mecanism de feedback negativ.
Cu 14 zile inainte de aparitia menstruatiei (in ziua a 16-a a ciclului de 30 de zile) nivelul de estrogen creste suficient de mult pentru a declansa eliberarea unui puseu de LH. Acest lucru stimuleaza ovulatia. Dupa eliberarea ovulului, foliculul primar se transforma in corp galben care incepe sa produca progesteron. Sub influenta progesteronului stratul endometrial se pregateste pentru imtare: creste in grosime, iar glandele iau un aspect contorsionat ("faza secretorie"). Mucusul cercal dene vascos si ostil pentru sperma si nu mai ia aspectul de feriga. Daca ovulul nu este fertilizat corpul galben nu mai functioneaza si nivelul de progesteron incepe sa scada. Acest lucru determina constrictia arterelor spiralate din endometru cu eliminarea straturilor endometriale -ceea ce duce la o noua menstruatie.
Menstrua(ia. Reprezinta pierderea de sange si de straturi de celule epiteliale uterine. Dureaza 2-7 zile si este in general mai importanta in primele zile. Pierderile normale se situeaza intre 20-80ml, cu o medie de 28ml. Endometrul contine factori care pren coagularea sangelui ce se pierde in mod normal.
Climacteriul (Menopauza) Ovarele inceteaza productia de foliculi. in lipsa feedback-ului hormonal realizat de productia ovariana, nivelul gonadotrofinelor incepe sa creasca. Ciclurile inceteaza in jurul varstei de 50 de ani (p. 18).

Amanarea menstruatiei. Pentru a amana menstruatia (ex: pleaca in vacanta) administreaza norethisterone 5mg/bd PO cu 4 zile inaintea datei cand ar trebui sa inceapa menstruatia pana cand menstruatia dene accepila, sau recomanda 2 pachete de pilule anticonceptionale administrate fara pauza intre ele.Galerie de imagini si poze medicale: menstruatia


imagine cu menstruatiaimagine cu menstruatia imagini menstruatiaimagini/poza menstruatia


Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Amenoreea primara (vezi p. 12). Reprezinta lipsa inceperii menstrualei. Necesita investigatii suplimentare la o fata de 16 ani sau la una de 14 ani ca [...]
Ciclul menstrual are variatii individuale. in medie, o menstra incepe la fiecare 28 de zile si dureaza 4 zile, insa sunt considerate normale si menstr [...]
Ciclul menstrual are variatii individuale. in medie, o menstra incepe la fiecare 28 de zile si dureaza 4 zile, insa sunt considerate normale si menstr [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ginecologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile