eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Menstruatia normala


Menstruatia normala
Pubertatea reprezinta dezvoltarea caracterelor sexuale ale adultului. Succesiunea este dezvoltarea sanilor si a soldurilor, a parului pubian si apoi a parului axilar. Menstruatia incepe (menarha) intre varstele de 10,5 si 16 ani, asociata si cu o crestere in inaltime. p. 230.
Ciclul menstrual este controlat de axa "hipotalamo-hipofizo-ovari-ana" (axa HHO). Productia pulsatila a hipotalamusutui de hormoni eliberatori de gonadotrofine stimuleaza glanda hipofiza sa produca gonado-trofine: hormonul foliculo-stimulant (FSH) si hormonul luteinizant (LH). Acestia stimuleaza ovarul sa produca estrogen si progesteron. Hormonii ovarieni regleaza secretia de gonadotrofine actionand prin mecanism feed-back la nivelul hipotalamusului si hipofizei.
Ziua 1 a ciclului este considerata prima zi de menstruatie. Durata ciclului difera de la persoana la persoana; doar la 12% este de 28 de zile. Ciclurile imediat dupa menarha si cele dinaintea menopauzei sunt cel mai frecvent neregulate si/sau anovulatorii. in primele 4 zile ale ciclului, nivelul FSH-ului este crescut si stimuleaza dezvoltarea unui folicul primar in ovar. Foliculul va produce estrogen care va stimula dezvoltarea unui endo-metru "proliferativ" subtire, glandular precum si a mucusului cercal receptiv pentru sperma. Mucusul dene clar si "subtire" (ca albusul de ou crud) si daca este lasat sa se usuce pe o lama de sticla ia un aspect de "frunza de feriga", datorita continutului mare de sare. Estrogenul controleaza de asemenea productia de FSH si LH prin mecanism de feedback negativ.
Cu 14 zile inainte de aparitia menstruatiei (in ziua a 16-a a ciclului de 30 de zile) nivelul de estrogen creste suficient de mult pentru a declansa eliberarea unui puseu de LH. Acest lucru stimuleaza ovulatia. Dupa eliberarea ovulului, foliculul primar se transforma in corp galben care incepe sa produca progesteron. Sub influenta progesteronului stratul endometrial se pregateste pentru imtare: creste in grosime, iar glandele iau un aspect contorsionat ("faza secretorie"). Mucusul cercal dene vascos si ostil pentru sperma si nu mai ia aspectul de feriga. Daca ovulul nu este fertilizat corpul galben nu mai functioneaza si nivelul de progesteron incepe sa scada. Acest lucru determina constrictia arterelor spiralate din endometru cu eliminarea straturilor endometriale -ceea ce duce la o noua menstruatie.
Menstrua(ia. Reprezinta pierderea de sange si de straturi de celule epiteliale uterine. Dureaza 2-7 zile si este in general mai importanta in primele zile. Pierderile normale se situeaza intre 20-80ml, cu o medie de 28ml. Endometrul contine factori care pren coagularea sangelui ce se pierde in mod normal.
Climacteriul (Menopauza) Ovarele inceteaza productia de foliculi. in lipsa feedback-ului hormonal realizat de productia ovariana, nivelul gonadotrofinelor incepe sa creasca. Ciclurile inceteaza in jurul varstei de 50 de ani (p. 18).

Amanarea menstruatiei. Pentru a amana menstruatia (ex: pleaca in vacanta) administreaza norethisterone 5mg/bd PO cu 4 zile inaintea datei cand ar trebui sa inceapa menstruatia pana cand menstruatia dene accepila, sau recomanda 2 pachete de pilule anticonceptionale administrate fara pauza intre ele.



Galerie de imagini si poze medicale: menstruatia


imagine cu menstruatiaimagine cu menstruatia imagini menstruatiaimagini/poza menstruatia


Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Amenoreea primara (vezi p. 12). Reprezinta lipsa inceperii menstrualei. Necesita investigatii suplimentare la o fata de 16 ani sau la una de 14 ani ca [...]
Ciclul menstrual are variatii individuale. in medie, o menstra incepe la fiecare 28 de zile si dureaza 4 zile, insa sunt considerate normale si menstr [...]
Ciclul menstrual are variatii individuale. in medie, o menstra incepe la fiecare 28 de zile si dureaza 4 zile, insa sunt considerate normale si menstr [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ginecologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Intrebarea in cateva cuvinte
    Intrebarea cu toate detaliile
    Unde se incadreaza problema medicala?
    Scrie codul din imaginea alaturata
    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile