eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Menstruatia anormala


Menstruatia anormala
Amenoreea primara ( p. 12). Reprezinta lipsa inceperii menstrualei. Necesita investigatii suplimentare la o fata de 16 ani sau la una de 14 ani care nu are nici sanii dezvoltati. Pentru ca o menstruatie normala sa aiba loc, ea trebuie sa fie normala din punct de vedere structural si cu un mecanism de control functional (axa hipotalamo-hipofizo-oriana).
Amenoreea secundara ( p. 12). Apare cand ciclurile inceteaza pentru o perioada mai mare de 6 luni, cu exceptia sarcinii. Cele mai frecvente sunt afectiunile axei hipotalamo-hipofizo-oriene, in timp ce cauzele oriene si endometriale sunt rare.
Oligomcnoreea. Reprezinta menstruatii rare. Este frecventa la extremitatile perioadei fertile, cand ovulatia nu este regulata. O cauza frecventa pe parcursul perioadei fertile este sindromul orului polichis-tic (p. 44).

Menoragia. Este pierderea excesi de sange.
Dismenoreea. Reprezinta menstruatii dureroase. 50% din femeile britanice se g de durere moderata la menstruatie, iar 12% de durere severa, debilitanta.
Dismenoreea primara reprezinta durere la menstruatie in absenta oricarei patologii organice. Se pare ca debuteaza odata cu ciclurile ovu-latorii la scurt timp dupa menarba; are un caracter de crampa cu iradiere inspre coloana si regiunea crurala; este foarte puternica in primele doua zile ale ciclului. Prostaglandinele in exces stimuleaza in mod exagerat contractiile uterine care determina durere prin ischemie. Inhibitorii de prostaglandine, cum ar fi acidul mefenamic 500mg/8h PO administrat in timpul menstruatiei determina reducerea contractiilor si astfel a durerilor. Durerea poate, de asemenea, sa dispara prin suprimarea ovulatiei folosind pilula contracepti combinata (deci dismenoreea poate fi folosita ca pretext pentru a cere pilule contraceptive!). Dilatarea cervicala din timpul nasterii poate duce la disparitia durerilor, insa dilatarea cervixului pe cale chirurgicala poate lasa un cervix incompetent si ca urmare nu mai este folosita ca metoda de tratament.

Dismenoreea secundara este asociata cu o afectiune pelvina, cum ar fi adenomioza, endometrioza, infectii cronice, fibromul -si deci apare mai tarziu in cursul vietii. Durerea are un caracter mai constant, pe toata durata menstruatiei si este frecvent asociata cu dispareunie profunda. Tratarea bolii de baza reprezinta cea mai buna conduita. Dispozitivele contraceptive intrauterine (DCI) accentueaza dismenoreea.
Sangerarile intermenstruale. Pot aparea ca urmare a unei scaderi a nivelului productiei de estrogeni la mijlocul ciclului. Alte cauze: polipi cervicali; ectropion; carcinom; ginita; contraceptia hormonala; DCI; in legatura cu sarcina.
Sangerarile post coitale. Cauze: traume la nivelul cervixului, polipi, carcinom cervical; ginita de diverse cauze.
Sangerarile post menopauzale. Sunt sangerari care apar dupa 1 an de la ultima menstruatie. Trebuie sa fie considerate ca fiind provocate de carcinom endometrial pana la proba contrarie (p. 40). Alte cauze: ginita (frecvent atrofica); corp strain, de ex: pesar; carcinom al cervixului sau al vulvei; polipi endometriali sau cervicali; incetarea tratamentului cu estrogeni (in cursul tratamentului de substitutie cu estrogeni, sau pentru tumora oriana). Pacienta poate uneori confunda sangerarea gi-nala cu cea uretrala sau rectala.



Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Ciclul menstrual are variatii individuale. in medie, o menstra incepe la fiecare 28 de zile si dureaza 4 zile, insa sunt considerate normale si menstr [...]
Pubertatea reprezinta dezvoltarea caracterelor sexuale ale adultului. Succesiunea este dezvoltarea sanilor si a soldurilor, a parului pubian si apoi a [...]
Pubertatea reprezinta dezvoltarea caracterelor sexuale ale adultului. Succesiunea este dezvoltarea sanilor si a soldurilor, a parului pubian si apoi a [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ginecologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Intrebarea in cateva cuvinte
    Intrebarea cu toate detaliile
    Unde se incadreaza problema medicala?
    Scrie codul din imaginea alaturata
    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile