eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Menstruatia anormala


Menstruatia anormala
Amenoreea primara ( p. 12). Reprezinta lipsa inceperii menstrualei. Necesita investigatii suplimentare la o fata de 16 ani sau la una de 14 ani care nu are nici sanii dezvoltati. Pentru ca o menstruatie normala sa aiba loc, ea trebuie sa fie normala din punct de vedere structural si cu un mecanism de control functional (axa hipotalamo-hipofizo-oriana).
Amenoreea secundara ( p. 12). Apare cand ciclurile inceteaza pentru o perioada mai mare de 6 luni, cu exceptia sarcinii. Cele mai frecvente sunt afectiunile axei hipotalamo-hipofizo-oriene, in timp ce cauzele oriene si endometriale sunt rare.
Oligomcnoreea. Reprezinta menstruatii rare. Este frecventa la extremitatile perioadei fertile, cand ovulatia nu este regulata. O cauza frecventa pe parcursul perioadei fertile este sindromul orului polichis-tic (p. 44).

Menoragia. Este pierderea excesi de sange.
Dismenoreea. Reprezinta menstruatii dureroase. 50% din femeile britanice se g de durere moderata la menstruatie, iar 12% de durere severa, debilitanta.
Dismenoreea primara reprezinta durere la menstruatie in absenta oricarei patologii organice. Se pare ca debuteaza odata cu ciclurile ovu-latorii la scurt timp dupa menarba; are un caracter de crampa cu iradiere inspre coloana si regiunea crurala; este foarte puternica in primele doua zile ale ciclului. Prostaglandinele in exces stimuleaza in mod exagerat contractiile uterine care determina durere prin ischemie. Inhibitorii de prostaglandine, cum ar fi acidul mefenamic 500mg/8h PO administrat in timpul menstruatiei determina reducerea contractiilor si astfel a durerilor. Durerea poate, de asemenea, sa dispara prin suprimarea ovulatiei folosind pilula contracepti combinata (deci dismenoreea poate fi folosita ca pretext pentru a cere pilule contraceptive!). Dilatarea cervicala din timpul nasterii poate duce la disparitia durerilor, insa dilatarea cervixului pe cale chirurgicala poate lasa un cervix incompetent si ca urmare nu mai este folosita ca metoda de tratament.

Dismenoreea secundara este asociata cu o afectiune pelvina, cum ar fi adenomioza, endometrioza, infectii cronice, fibromul -si deci apare mai tarziu in cursul vietii. Durerea are un caracter mai constant, pe toata durata menstruatiei si este frecvent asociata cu dispareunie profunda. Tratarea bolii de baza reprezinta cea mai buna conduita. Dispozitivele contraceptive intrauterine (DCI) accentueaza dismenoreea.
Sangerarile intermenstruale. Pot aparea ca urmare a unei scaderi a nivelului productiei de estrogeni la mijlocul ciclului. Alte cauze: polipi cervicali; ectropion; carcinom; ginita; contraceptia hormonala; DCI; in legatura cu sarcina.
Sangerarile post coitale. Cauze: traume la nivelul cervixului, polipi, carcinom cervical; ginita de diverse cauze.
Sangerarile post menopauzale. Sunt sangerari care apar dupa 1 an de la ultima menstruatie. Trebuie sa fie considerate ca fiind provocate de carcinom endometrial pana la proba contrarie (p. 40). Alte cauze: ginita (frecvent atrofica); corp strain, de ex: pesar; carcinom al cervixului sau al vulvei; polipi endometriali sau cervicali; incetarea tratamentului cu estrogeni (in cursul tratamentului de substitutie cu estrogeni, sau pentru tumora oriana). Pacienta poate uneori confunda sangerarea gi-nala cu cea uretrala sau rectala.Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Ciclul menstrual are variatii individuale. in medie, o menstra incepe la fiecare 28 de zile si dureaza 4 zile, insa sunt considerate normale si menstr [...]
Pubertatea reprezinta dezvoltarea caracterelor sexuale ale adultului. Succesiunea este dezvoltarea sanilor si a soldurilor, a parului pubian si apoi a [...]
Pubertatea reprezinta dezvoltarea caracterelor sexuale ale adultului. Succesiunea este dezvoltarea sanilor si a soldurilor, a parului pubian si apoi a [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ginecologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile