eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Amenoreea


Amenoreea
Amenoreea primara ( si p. 10). Poate determina ingrijorare mare din partea fetei. in majoritatea cazurilor este rba doar de intarzierea pubertatii (are frecvent caracter familial), si nu are neie decat de incurajari. Altele pot avea factorii care determina amenoree secundara inaintea menarhei. Cateva cauze pot fi structurale sau genetice asa ca verifica: a Are caracteristicile sexuale secundare normale? Daca da, sunt si organele genitale interne normale (p. 6)? a Daca nu se dezlta normal, examenul clinic si cariotipul pot sugera sindromul Turner (p. 849) sau sindromul testiculului feminizam (p. 262). Scopul tratamentului este de a face pacienta sa arate cit mai normal, sa aiba functie sexuala, si, daca doreste si este posibil, sa poata si procrea.

Cauzele amcnoreei secundare a Cauzele hipotalamo-hipofizo-ovariene sunt foarte frecvente, deoarece controlul ciclului menstrual se poate deregla cu usurinta, de ex: de emotii, examene, pierdere in greutate, exces de prolactina (30% au galactoree), alte tulburari hormonale, precum si de afectiuni sistemice severe, cum ar fi insuficienta renala. Tumorile si necroza hipofizei (sindromul Sheehan) sunt rare. a Cauze ovariene: sindromul ovarului polichistic (p. 44), tumori, insuficienta ova-riana (menopauza prematura) -sunt rare. a Cauze uterine: in legatura cu sarcina, sindromul Asherman (aderente intrauterine dupa chiuretaj). Amenoreea "post-pilula anticonceptionala" este in general oligomenoree, mascata de sangerarile intre administrari.
Teste: LH seric (- in sindromul ovarului polichistic), FSH (foarte crescut in menopauza prematura), prolactina (- de stres, prolactinoame si medicamente, cum ar fi fenotiazinele) si TFT sunt cele mai utile teste serice. 40% din cele cu prolactinemie au o tumora, asa ca recomanda o RX de craniu A CT scan (p. 58).

Tratamentul este in functie de cauza. Insuficienta ovariana prematura este ireversibila si necesita terapie de substitutie cu hormoni (p. 18) pentru a controla simptomele produse de deficitul estrogenic si pentru a proteja impotriva osteoporozei. Sarcina se poate obtine cu un ovul donat si prin tehnici de fertilizare in vitro.
Tulburari de functionare a axei hipotalamo-hipofizare: Daca este moderata (ex: stres, scadere ponderala moderata): exista suficienta activitate pentru a stimula suficient de mult estrogen pentru a produce un endo-metru (care va fi exfoliat dupa o administrare de progesteron, de ex: norethisteron 5mg/8h timp de 7 zile), insa momentul secretiei este perturbat si de aceea ciclurile nu pot fi initiate. Daca tulburarea este severa (ex: in cazul unei diete de slabire severe) activitatea axei HHO este complet oprita. Ca urmare nivelul FSH-ului, LH-ului si al estrogenului este redus. Problema ar putea fi rezolvata in timp, cu ajutorul unui psihiatru (p. 408) ori cu sfaturi privitoare la dieta sau la modul de a face fata la stres -acolo unde este cazul. Trebuie sa-i recomanzi sa foloseasca contraceptive, deoarece ovulatia poate reveni oricand. Daca doreste sa aiba copii sau sa vada ca poate avea ciclu, se recomanda clomifen pentru tulburarile moderate, insa tulburarile severe r necesita stimulare cu hormon eliberator de gonadotrofina ( p. 58 pentru ambele).



Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Disparitia menstrelor din cauze fiziologice sau patologice, disfunctii hormonale, traumatisme psihice etc. Plante medicinale ce pot fi utilizate: c [...]
Amenoreea este lipsa totala a menstruatiei. Cand este cauzata de stari patologice ale ovarelor sau uterului, poate fi tratata prin masaj reflexo [...]
Amenoreea este lipsa totala a menstruatiei. Cand este cauzata de stari patologice ale ovarelor sau uterului, poate fi tratata prin masaj reflexo [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ginecologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Intrebarea in cateva cuvinte
    Intrebarea cu toate detaliile
    Unde se incadreaza problema medicala?
    Scrie codul din imaginea alaturata
    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile