eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Amenoreea


Amenoreea
Amenoreea primara ( si p. 10). Poate determina ingrijorare mare din partea fetei. in majoritatea cazurilor este rba doar de intarzierea pubertatii (are frecvent caracter familial), si nu are neie decat de incurajari. Altele pot avea factorii care determina amenoree secundara inaintea menarhei. Cateva cauze pot fi structurale sau genetice asa ca verifica: a Are caracteristicile sexuale secundare normale? Daca da, sunt si organele genitale interne normale (p. 6)? a Daca nu se dezlta normal, examenul clinic si cariotipul pot sugera sindromul Turner (p. 849) sau sindromul testiculului feminizam (p. 262). Scopul tratamentului este de a face pacienta sa arate cit mai normal, sa aiba functie sexuala, si, daca doreste si este posibil, sa poata si procrea.

Cauzele amcnoreei secundare a Cauzele hipotalamo-hipofizo-ovariene sunt foarte frecvente, deoarece controlul ciclului menstrual se poate deregla cu usurinta, de ex: de emotii, examene, pierdere in greutate, exces de prolactina (30% au galactoree), alte tulburari hormonale, precum si de afectiuni sistemice severe, cum ar fi insuficienta renala. Tumorile si necroza hipofizei (sindromul Sheehan) sunt rare. a Cauze ovariene: sindromul ovarului polichistic (p. 44), tumori, insuficienta ova-riana (menopauza prematura) -sunt rare. a Cauze uterine: in legatura cu sarcina, sindromul Asherman (aderente intrauterine dupa chiuretaj). Amenoreea "post-pilula anticonceptionala" este in general oligomenoree, mascata de sangerarile intre administrari.
Teste: LH seric (- in sindromul ovarului polichistic), FSH (foarte crescut in menopauza prematura), prolactina (- de stres, prolactinoame si medicamente, cum ar fi fenotiazinele) si TFT sunt cele mai utile teste serice. 40% din cele cu prolactinemie au o tumora, asa ca recomanda o RX de craniu A CT scan (p. 58).

Tratamentul este in functie de cauza. Insuficienta ovariana prematura este ireversibila si necesita terapie de substitutie cu hormoni (p. 18) pentru a controla simptomele produse de deficitul estrogenic si pentru a proteja impotriva osteoporozei. Sarcina se poate obtine cu un ovul donat si prin tehnici de fertilizare in vitro.
Tulburari de functionare a axei hipotalamo-hipofizare: Daca este moderata (ex: stres, scadere ponderala moderata): exista suficienta activitate pentru a stimula suficient de mult estrogen pentru a produce un endo-metru (care va fi exfoliat dupa o administrare de progesteron, de ex: norethisteron 5mg/8h timp de 7 zile), insa momentul secretiei este perturbat si de aceea ciclurile nu pot fi initiate. Daca tulburarea este severa (ex: in cazul unei diete de slabire severe) activitatea axei HHO este complet oprita. Ca urmare nivelul FSH-ului, LH-ului si al estrogenului este redus. Problema ar putea fi rezolvata in timp, cu ajutorul unui psihiatru (p. 408) ori cu sfaturi privitoare la dieta sau la modul de a face fata la stres -acolo unde este cazul. Trebuie sa-i recomanzi sa foloseasca contraceptive, deoarece ovulatia poate reveni oricand. Daca doreste sa aiba copii sau sa vada ca poate avea ciclu, se recomanda clomifen pentru tulburarile moderate, insa tulburarile severe r necesita stimulare cu hormon eliberator de gonadotrofina ( p. 58 pentru ambele).Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Disparitia menstrelor din cauze fiziologice sau patologice, disfunctii hormonale, traumatisme psihice etc. Plante medicinale ce pot fi utilizate: c [...]
Amenoreea este lipsa totala a menstruatiei. Cand este cauzata de stari patologice ale ovarelor sau uterului, poate fi tratata prin masaj reflexo [...]
Amenoreea este lipsa totala a menstruatiei. Cand este cauzata de stari patologice ale ovarelor sau uterului, poate fi tratata prin masaj reflexo [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ginecologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile