eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Uterul


Uterul
Endometrita. Exista o bariera (pH-ul acid ginal si mucusul cervical) ce impiedica aparitia unei infectii uterine. in momentul cand bariera se rupe, ex. dupa avort sau nastere, montarea unui sterilei sau realizarea unei operatii, are loc infectia ascendenta a uterului. Infectia poate implica trompele uterine si orele.
Modul de prezentare: Durere abdominala joasa si febra; sensibilitate uterina la palpare bimanuala. De obicei, infectia este produsa de chlamidia. Teste: efectueaza probe cervicale si hemoculturi. Tratament: prescrie antibiotice (ex. doxicilina 100 mg/24 h PO cu metronidazol 400 mg/8 h PO).
Proliferarea endometriala. Estrogenul stimuleaza proliferarea endometrului in prima jumatate a ciclului menstrual; apoi apare influenta progesteronului care diminua in timpul menstruatiei. O proliferare excesi este asociata cu sangerare menstruala abundenta si polipi.
Daca nivelele de estrogen se mentin ridicate (ex. cicluri anovulatorii) endometrul devine hiperplazic (hiperplazie glandulara chistica - diagnostic histologic dupa D & C). Eventual are loc o scadere brusca a estro-genului provocand sangerari neregulate (hemoragie uterina disfunctionala). Tratament: progesteron ciclic (p.14).
La femeile in rsta proliferarea poate consta in concentrari de celule atipice ce duc la carcinom endometrial (p.40).
Piometrul. Este un uter destins de puroi. Salpingita poate produce piosalpinx si piometru sau blocajul secretiei duce la inflamatie si infectia secundara a uterului. Tratament: simptomatologia poate diminua prin drenare si tratarea cauzei.
Hematometrul. Este un uter ocupat de sange datorita blocajului menstrei. Este rar. Acest blocaj poate fi reprezentat de un himen imper-forat la femei tinere (p.6); un carcinom; sau o stenoza cervicala iatrogena dupa biopsie conica.
Tuberculoza endometriala. Tuberculoza tractului genital este rara in Marea Britanie, cu exceptia grupurilor cu risc (imigrantii asiatici). Diseminarea, de obicei, este hematogena si afecteaza in primul rand trompele apoi endometrul.
Daca boala este foarte acti, persoana se poate prezenta cu salpingita acuta sau cu infertilitate, durere pelviana, tulburari menstruale (ex. amenoree, oligomenoree). Poate apare un piosalpinx.
Exclude alte boli pulmonare cu ajutorul radiografiei. Tratamentul este de tip medicamentos folosind medicatie tuberculostatica (OHCM, p. 198-200).
Repeta un examen histologic al endometrului dupa un an.

Carcinomul ginal
Aceste tumori sunt, de obicei, scuamoase. Cel mai frecvent apar in treimea superioara a ginului. Pacienta se prezinta, de obicei, datorita sangerarii. S-a presupus ca adenocarcinomul cu celule clare ar fi asociat cu expunerea intrauterina la dietilstilbestrol, dar riscul este scazut (0,1 -l:1000). Diseminarea este locala si prin limfatice. Radioterapia este tratamentul obisnuit.Galerie de imagini si poze medicale: uterul


imagine cu uterulimagine cu uterul imagini uterulimagini/poza uterul


Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Nu veti petrece, in medie, la maternitate decat patru sau cinci zile dupa o nastere normala, si sapte pana la zece zile dupa o cezariana. Apoi va veti [...]
Uterul are corpul format din pereti musculari grosi, captusiti la interior cu epiteliu cilindric (endometru) si este conectat la cervix sau gat. Este [...]
Nu veti petrece, in medie, la maternitate decat patru sau cinci zile dupa o nastere normala, si sapte pana la zece zile dupa o cezariana. Apoi va veti [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ginecologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile