eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Anatomie ginecologica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » ANATOMIE » anatomie ginecologica

Uterul


Uterul
Uterul are corpul format din pereti musculari grosi, captusiti la interior cu epiteliu cilindric (endometru) si este conectat la cervix sau gat. Este fixat de ligamentele utero-sacrale. Este invelit de peritoneu, care formeaza un fald situat intre uter si rect, numit punga rectoginala (a lui Douglas). Faldul peritoneului care contine trompele uterine este cunoscut sub numele de ligamentul larg. Dimensiunea uterului este descrisa, prin conventie, in atie cu dimensiunile pe care le poate lua in diferite stadii ale unei sarcini normale. Deoarece acesta este un criteriu riabil, dimensiunile urmatoare au doar un caracter orientativ: fara sarcina -dimensiunea unei prune; la 6 saptamani -a unui ou de gaina; la 8 saptamani -a unei mandarine; la 10 saptamani -a unei portocale; la 14 saptamani -ocupa tot pelvisul.
La majoritatea femeilor uterul este in anteroversie, adica axul lung este orientat inainte, iar cervixul priveste spre inapoi. Corpul este deci flectat inainte pe cervix -anteflexie. Un astfel de uter poate fi palpat prin metoda bimanuala (cu exceptia unei femei obeze sau incordate).In 20% din cazuri, uterul este in retroversie si retroflexie (p. 6).
Cauta: pozitia uterului (important de stiut pentru diverse proceduri practice); mobilitatea (in special daca este in retroversie); dimensiunea; sensibilitatea (p. 24 & p. 50).

Categoriile sunt formate din trompele uterine (fallopiene), ore si tesutul conjunctiv asociat (parametrele). Pot fi palpate prin metoda bimanuala in fundurile de sac laterale ale ginului, si daca sunt normale nu se simt. Orele au dimensiunea unei boabe de strugure mai mare, si se pot gasi in punga rectoginala.


Cauta: formatiuni (p. 42), sensibilitate (p. 50).Galerie de imagini si poze medicale: uterul


imagine cu uterulimagine cu uterul imagini uterulimagini/poza uterul


Alte materiale medicale despre: Anatomie ginecologica

Nu veti petrece, in medie, la maternitate decat patru sau cinci zile dupa o nastere normala, si sapte pana la zece zile dupa o cezariana. Apoi va veti [...]
Endometrita. Exista o bariera (pH-ul acid vaginal si mucusul cervical) ce impiedica aparitia unei infectii uterine. in momentul cand bariera se rupe, [...]
Nu veti petrece, in medie, la maternitate decat patru sau cinci zile dupa o nastere normala, si sapte pana la zece zile dupa o cezariana. Apoi va veti [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre anatomie ginecologica

  Alte sectiuni
  Aparatul digestiv
  Anatomia inimii
  Aparatul cardiovascular
  Creierul
  Anatomie ginecologica
  Patologia traheo bronsica
  Patologia esaofagiana
  Patologia cervicala
  Anatomia urechii
  Membrul inferior
  Membrul superior
  Coloana vertebrala
  Sistemul muscular
  Craniul
  Aparatul renal
  Sangele
  Sistemul nervos
  Sistemul osos


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile