eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sarcina

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sarcina

Sarcina multipla


Sarcina multipla
Incidenta - Sarcina gemelara - 1:105 sarcini (33% monozigotice); tripleti 1:10.000.
Factori predispozanji Sarcini gemelare anterioare; antecedente familiale de sarcini gemelare (numai heterozigote); rsta materna ansata (25 ani 16,8 : 1000); ovulatie indusa; origine rasiala (incidenta 1:150 de sarcini la japoneze, 1:50 la femeile de culoare).
Diagnostic La inceputul sarcinii uterul poate fi mai mare in atie cu rsta gestationala si poate exista hyperemesis. in sarcina ansata poate aparea polihidramniosul. Semnele sunt: posibilitatea de pal-pare a > 2 poli fetali; exista o multitudine de segmente (parti) fetale palpabile; pot fi ascultate 2 frecvente de cord fetal (semn sigur daca frecventele cardiace difera una de alia cu 10 batai/min). Diagnosticul poate fi confirmat prin ecografie.
Complicatii in cursul sarcinii Polihidramniosul (p.134); pre-eclampsia este mai frecventa (30% din sarcinile cu fat mic); anemia este mai frecventa (datorita cresterii necesitatilor de fier si folat). Exista o incidenta crescuta a HAP (6% sarcini gemelare, 4,7% sarcini cu fat mic) datorita atat dezlipirii placentare precoce cit si placentei praevia (placenta mare).

Complicatii fetale Mortalitatea perinatala pentru gemeni este de 55.9 /1000 (9,7/1000 daca este fat mic). Problema principala o reprezinta prematuritatea. Durata medie a sarcinii este de 37 saptamani pentru gemeni, si 33 de saptamani pentru tripleti. Copin dismaturi (p.114) apar frecvent (rata de crestere este aceeasi ca si pentru fatul mic dupa 24 de saptamani dar poate fi mai incetinita ulterior). Frecventa malformatiilor este crescuta de 2-4 ori. La gemenii monozigoti, interferarea reciproca a fluxului sanguin poate determina discrepanta intre dimensiunile gemenilor, unul fiind nascut pletoric (si de aceea icteric ulterior), celalalt fiind anemic. Daca unul din fetusi moare in utero, poate deveni fetus papyraceous, care poate fi avortat ulterior sau nascut prematur.Complicatii ale traliului HPP este mai frecventa (4-6 % sarcini cu fat mic, 10% gemeni). Prezentatia patologica este frecventa (cefa-lica/cefalica 40%,, cefalica/pelvina 40%, pelvina/transversa (Tv) 4%, Tv/Tv 1%). Ruptura selor praevia, frecvente crescute ale prolapsului de cordon ombilical, rasucirea cordonului ombilical (in special la monozigoti) pot determina aparitia de probleme in cursul traliului. in ciuda tehnologiei moderne unele sarcini gemelare scapa diagnosticului, echipa de asistenta la nastere este luata pe nepregatite, sintometrina poate fi utilizata neadect, intarziind astfel nasterea celui de-al doilea geaman. Anestezia epidurala este utila pentru versiuni.

Conduita
a Asigura repausul adect (nu este necesara internarea in mod obligatoriu1).
a Utilizeaza ecografia pentru diagnostic si control lunar al cresterii fetale.
a Administreaza suplimente de fier si folat la mama in cursul sarcinii.
a Mai multe vizite antenatale. de ex. saptamanal de la 30 de saptamani (risc crescut de eclampsie).
a Explica-i mamei cum sa identifice nasterea prematura si cum sa actioneze.
a Considera inductia traliului la 40 de saptamani. Instaleaza o perfuzie IV in traliu si asigura-te de ajutorul unui anestezist. Pediatrii (de preferat cate 1 pentru fiecare copil) trebuie sa fie prezenti la nastere pentru resuscitare in caz ca acesta ar putea fi necesara (al doilea geaman are un risc crescut de asfixie).
Diferentierea gemenilor monozigoti de cei heterozigoti
Gemenii monozigoti au intotdeauna acelasi sex si membranele sunt formate din 2 saci amniotici si un corion (daca ai dubii trimite fragmente de placenta pentru examen histologic).Alte materiale medicale despre: Sarcina
Chiar si o HPP minora poate deveni periclitanta daca mama este anemica. Definitia OMS a anemiei din cursul sarcinii Hb [...]
Efectul medicamentelor, al vaccinurilor, a radiografiilor asupra unei femei insarcinate si a viitorului sau copil suscita temeri legitime.Totusi [...]
De-a lungul istoriei, si chiar in zilele noastre, cei mai multi copii s-au nascut din femei care au avut o dieta alcatuita din alimente bogate in amid [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre sarcina

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile