eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Menoragia


Reprezinta pierderea unei cantitati excesi de sange menstrual. Cantitatile propriu-zise sunt rareori masurate, asa ca de cele mai multe ori aprecierea este subiectiva. Femeia care elimina cheaguri nu poate controla pierderile, sau daca este anemica, cu siguranta ca pierde mai mult sange decat normal, insa de cele mai multe ori motivul prezentarii este o pierdere in limite normale dar stanjenitoare din punct de dere social.
Cauze. Frecnta cauzelor se modifica in functie de varsta pacientei. La adolescente cel mai frecnt este vorba de sarcina sau de sangerari uterine disfunctionale. Odata cu cresterea In varsta gandeste-te de asemenea la DCI, fibroame, endometrioza si adenomioza, infectii pelvine, polipi. La femeia in premenopauza considera posibilitatea carcinomului endometrial. intreaba despre probleme generale de coagulare, fiindca femeia ar putea aa o discrazie sanguina. Recomanda/executa o examinare ginecologica -care poate releva polipi, fibrom, sau endometrioza. >De Fiecare dala pune-ti intrebarea: poate fi cumva hipotiroidiana? (ex: letargie, depresie, castig ponderal, constipatie, intoleranta la frig, bradi-cardie, piele uscata, gusa, edeme - MMC, p. 620).
Instigatii Cateodata nu este nici una necesara. Considera oportunitatea pentru HC, TFT; examen ecografic sau laparoscopic daca se suspecteaza o patologie pelvina. Femeile in premenopauza necesita chiuretaj pentru a exclude carcinomul endometrial.
SAngerari uterine disfunctionale (SUD). Reprezinta sangerari in cantitate mare/ sau cu caracter neregulat, in absenta unei patologii pelvine. Pot fi asociate: cu cicluri anovulatorii si deci sunt mai frecnte la extremele varstei reproducti; cu cicluri ovulatorii, cum ar fi in situatia unei faze luteale inadecvate. Diagnosticul se pune prin excluzie, in situatiile cand examenul ginecologic este normal si au fost eliminate posibilele cauze organice.


Tratamentul menoragiei

Trebuie tratata boala de baza. in situatiile in care diagnosticul este de sangerare uterina disfunctionala tratamentul este in functie de varsta. incurajarea ca nu este nimic grav poate ajuta. Menoragia precoce dispare in general fara nici un tratament, pe masura ce ciclurile devin ovulatorii. Sangerarile masi pot raspunde ia tratament medicamentos non-hormo-nal, hormonal, sau de ambele tipuri. Pentru o femeie a carei familie este completa se poate prefera o solutie radicala -histerectomia sau ablatia endometriala -daca nu mai poate astepta pana la menopauza.
Preparatele non-hormonale sunt preferate. Se administreaza in cursul sangerarii -pe care o diminua1. incearca cu un anti-prostaglandinic cum ar fi acidul mefenamic 500mg/8h PO pe: CI: ulcer peptic. Medicamentele antifibrinolitice, de ex: acidul tranexamic l-l,5g/6-8h PO pot fi de ajutor. CI: afectiuni tromboembolice.

Terapia hormonala: progestogeni in administrare ciclica, de ex: norethisteron 5mg/8h PO sunt administrati in mod traditional ori in a doua jumatate a ciclului -zilele 12-26; sau, daca nu se obtin rezultate, pe toata durata ciclului -zilele 5-26, urmate de o pauza in care are loc menstruatie. Nu sunt insa studii care sa dodeasca eficienta acestui tratament1. ES: castig ponderal, distensia sanilor, senzatie de plenitudine gastrica. Poate fi incercata pilula contraceptiva orala combinata, insa aceasta este contraindicata la femeile mai in varsta care sufera cel mai inul! din cauza menoragiei. Danazol 100mg/6-24h PO este eficient (si scump), insa efectele secundare pol fi inaccepile: castig ponderal, acnee, dureri musculare, amenoree. Poate inhiba ovulatia insa nu esle un contraceptiv sigur, si trebuie deci sa recomanzi si metode contracepti tip bariera fiindca determina masculinizarea fetilor _.
asPentru a opri o sangerare masiva de la nilul endometrului utilizeaza norethisteron 5mg/8h PO.Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Vaginul si uterul. Deriva din sistemul tubular mullerian, prin fuzionarea partilor dreapta si stanga. Grade diferite de tulburari ale fuzionarii dau d [...]
Spermatogeneza normala are loc in tubii seminiferi ai testiculelor. Celulele germinale diploide nediferentiate (spermatogonia) se multiplica si sunt a [...]
Prolapsul apare atunci cand slabirea structurilor de suport permite organelor pelvine sa se exteriorizeze prin vagin. Aceasta slabire poate fi congeni [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ginecologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile