eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Infertilitatea masculina

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Infertilitatea masculina
Spermatogeneza normala are loc in tubii seminiferi ai testiculelor. Celulele germinale diploide nediferentiate (spermatogonia) se multiplica si sunt apoi transformate in celule baploide. Durata totala a unei cohorte de celule diploide sa se dezvolte spre celule haploide este de 74 zile. FSH si LH sunt importante in initierea spermatogenezei la pubertate. LH-ul stimuleaza celulele Leydig sa produca testosteron. Testosteronul cu FSH stimuleaza celulele Sertoli sa produca substante esentiale pentru suportul meolic al celulelor germinale si spermatogeneza.
Spermatozoidul Un spermatozoid este alcatuit dintr-un cap olar dens (contine cromozomul baploid de complinire), captusit de o granula acrozomica (ce contine enzime esentiale pentru fertilizare) si propulsat de o coada mobila. Fluidul seminal reprezinta 90% din volumul ejaculator, este alcalin si solutie-tampon pentru aciditatea ginala. Doar aproximativ 200 spermatozoizi la fiecare ejaculare ajung in treimea medie a trompelor, sediul fertilizarii.


Infertilitatea masculina Factorii masculini sunt cauza infertilitatii la 24% din cupluri. in realitate majoritatea sunt subfertili. Un numar mic de barbati au o cauza decelabila. Cauzele sunt: (% citate la un studiu).
a€¢ Oligo/azoospermia idiopatica (16%): Testiculele sunt de obicei mici si FSH-ul crescut. Nu este labil nici un tratament specific, au fost multe incercari de tratament.
a€¢ Astenozoospermia/teratozoospermia (17%): in astenozoospermia motilitatea spermatozoizilor este scazuta datorita unor probleme structurale ale cozilor. Teratozoospermia indica un exces de forme anormale.
a€¢ Varicocelul (17%): este controversat deoarece se gaseste la 15% din barbati, majoritatea and fertilitatea normala.
a€¢ Infectiile tractului genital (4%): gonococul, chlamida si enterococi Gramnegativi pot determina infectii ale anexelor (ex: ejaculare dureroasa, secretie uretrala, hematospermie, disurie, epididim sensibil, prostata inflamata si sensibila). Confirma prin spermocultura, probe uretrale sau existenta > 1 milion peroxidazopozitive polimorfonucleare/ml sperma.
Trateaza ambii parteneri pentru 4 saptamani cu eritromicina, doxici-lina sau floxacin (ex. 400 mg/12 h PO).
a€¢ Autoimunitatea spermatica (1,6%): Factori de risc pentru aparitia anticorpilor: sectomie, accidente testiculare, obstructia tractului genital, istoric familial de boala autoimuna. Cei mai multi Ac apar pe membrana spermatica sau in fluidul seminal, dar pot aparea si la femei. Prednison 20 mg/12 h PO in ziua 1 - 10 si 5 mg in ziua 11 si 12 a ciclului partenerei pentru 6 luni reduce nivelele anticorpilor.
a€¢ Congenital (criptorhidism, anomalii cromozomiale - 2%): Sindromul Klinefelter numara 50 de anomalii cromozomiale. Pentru fertilitate optima testiculele necoborate trebuie fixate in scrot inaintea rstei de 2 ani.

a€¢ Obstructia tractului genital (1,8%): Azoospermie, testicule cu dimensiuni normale sau nivele de FSH ridicate sunt sugestive. Poate aparea dupa infectie, sectomie sau poate fi congenitala (ca in fibroza cbistica). Poate fi tratata cu ajutorul chirurgiei ex. epididimosostomie pentru a ocoli obstructia epididimara.
a€¢ Sistemic/iatrogenic (1,3%): a€¢ Probleme ce tin de coitus (1%).
a€¢ Deficienta gonadotrofinica (0,6%). Este singura cauza din afectiunile testiculare tratata cu succes prin substituire hormonala.
Examinare Priveste forma corpului, caracteristicile sexuale secundare, cauta daca este cazul ginecomastia. Volumul testicular normal este intre 15 - 35 ml (a cu orhidometrul Prader). Tuseul rectal poate arata prostatita.
Testari Analiza spermei (p.57). Testul post coital impreuna cu mucusul cervical de la jumatatea ciclului poate indica prezenta anticorpilor. FSH-ul plasniatic distinge afectiunea primara testiculara de cea secundara. Masurarea nivelelor de testosteron si LH sunt indicate cand se suspicioneaza deficienta androgenica. Sunt labile teste de aglutinare pentru detectarea anticorpilor.
Tratament Tratamentul cauzelor traile a fost descris mai sus.Alte materiale medicale despre: Ginecologie

a–sInfertililatea poate fi devastatoare pentru ambii parteneri, iar investigatiile necesita un efort imens. Sfatul plin de intelegere al medicului est [...]
a–sInfertililatea poate fi devastatoare pentru ambii parteneri, iar investigatiile necesita un efort imens. Sfatul plin de intelegere al medicului est [...]
Infertilitatea se defineste ca incapacitate de a concepe dupa un an de activitate sexuala regulata neprotejata. Barbatul, femeia sau ambii parteneri p [...]

Copyright © 2010 - 2022 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ginecologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile