eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile digestive

Balantidioza


a) Agentul etiologic. Este un protozoar, Balantidium coli, din clasa ciliatelor. Desi este cel mai mare protozoar patogen intilnit la om (masoara pina la 200 microni) nu poate fi zut decit la microscop, atit ca forma vegetati, cit si ca chist.
b) Repartitie geografica

frecventa. Sub forma de cazuri cu totul izolate, se intilneste pe intreaga suprafata a globului. La noi au fost descrise cite cazuri dispersate.
c) Sursa de infectie. Porcul, care este in mod natural infestat in procente destul de ridicate, constituie rezervorul de infectie al bolii. Omul parazitat, care elimina prin dejectii chisturile parazitului, poate constitui o sursa de infectie.
d) Modul de transmitere. Se face direct de la porcii parazitati si, indirect, prin alimente contaminate sau prin manipularea materialului intestinal provenit de la porcii infestati.
e) Calea de patrundere. Localizare. Calea de patrundere este digesti, iar localizarea se face in cec, colon si portiunea inferioara a ileonului, exceptional si in alte organe.
f) Durata perioadei de incubatie. Nedeterminata, riabila.
g) Simptomatologie. Parazitul se fixeaza de obicei in cec si intestinul gros. Boala ia adeseori de la inceput caracterul unei dizenterii cu 1015 scaune pe zi, care pot contine resturi alimentare nedigerate, mucus, puroi, singe si chiar fragmente de mucoasa. in asemenea cazuri, bolnavii pot prezenta febra, lipsa poftei de mincare, rsaturi si dureri de-a lungul colonului. Diarecle prelungite si accentuate duc la deshidratarea organismului si denutritii severe. S-au citat si cazuri de perforatii intestinale provocate de paraziti, urmate de hemoragii si de peritonite. Ca tulburari extradigestive s-au intilnit si in balantidioza cazuri de cefalee, insomnie, prurit cutanat si uneori anemii accentuate.
h) Durata perioadei de contagiozitate. Pe toata perioada infestarii. in care timp bolnavul elimina chisturiInfectioase.I) Receptivitate

imunitate. Receptivitatea ca siImunitatea nu sint precizate.
j) Produse patologice ce se recolteaza in vederea diagnosticului etiologic : materii fecale in mai multe rindwri (din cauza perioadelor negative), iar de la cadavre (pentru un diagnostic post mortem) fragmente de intestin din portiunile in care se d leziuni.
' k) Diagnosticul si examenele de laborator necesare diagnosticului etiologic. Pentru diagnosticul clinic se folosesc semnele clinice ale bolii si datele de ordin epidemiologie (contactul cu porcii), iar pentru diagnosticul etiologic, examenele parazitologice de materii fecale si examenele histopatologice ce pot permite identificarea parazitului. Rectoscopia si irigoscopia pot contribui la silirea diagnosticului.
1) Tratamentul. Nu exista pina astazi un tratament specific. Cu rezultate nu prea incurajatoare au fost incercate chinina, calomelul. carbonatul de bismut. Rezultate mai bune par sa se obtina sub influenta tratamentelor cu antibiotice (aureomicina sau teramicina). Metro-nidazolul, in doze mai mari. pare de asemenea sa fie
eficace.
m) Masuri de profilaxie si combatere. Evitarea contactului cu porcii eventual parazitati.
Inactirea dejectelor porcilor inainte ca acestea sa fie folosite in agricultura. Spalarea fructelor si zarzaturilor, intretinerea igienica a miinilor.Alte materiale medicale despre: Bolile digestive

Ano-rectitele sau proctitele sint inflamatii ale regiunii ano-rectale, iar rectitele sau recto-sigmoiditele sint procese inflamatorii ale mucoasei rec [...]
Desi diareea este luata de unii drept un simptom si nu ca o boala, totusi sint suficiente elemente care sa ne permita sa vorbim de diaree ca de [...]
Hepatita epidemica este o boala transmisibila, viro-tica. Boala intereseaza organismul in totalitate si in special ficatul, fiind insotita (nu obligat [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile digestive

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile