eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile digestive

Hepatita epidemica

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Hepatita epidemica
Hepatita epidemica este o boala transmisibila, ro-tica. Boala intereseaza organismul in totalitate si in special ficatul, fiind insotita (nu obligatoriu) de icter.
a) Agentul etiologic. In prezent se cunosc : rusul A al hepatitei epidemice (boala Botkin) si rusul B al hepatitei prin ser omolog (hepatita serica sau de inoculare).
b) Raspindirea geografica

• frecventa. Raspindirea este universala. In ultimii ani s-au inregistrat cazuri destul de frecvente.
c) Sursa de infectie este reprezentata de omul bolnav (forma clinica tipica, frusta sau atipica), purtatorul de germeni cit si convalescentul ce elimina rusul prin urina si fecale (in cazul hepatitei Botkin), timp de 3•6 luni de la ndecarea clinica (uneori chiar mai mult). Virusul hepatitei serice (B) se gaseste in singe.
d) Modul de transmitere este direct, de la bolnav, convalescent sau purtator, si indirect, prin apa, alimente, obiecte contaminate. Indiferent de natura rusului, boala poate fi transmisa pe cale parenterala prin injectii, transfuzii, ser, plasma, prin intermediul instrumentarului medical nesterilizat (seringi, ace, sonde duodenale etc).
e) Calea de patrundere : digestiva, pentru rusul A. prin inoculare, pentru rusul B, exceptional respiratorie.
f) Durata perioadei de incubatie. intre 14 si 40 de zile in hepatita de tip A (hepatita epidemica) si 60•180 de zile in hepatita serica.
g) Simptomatologie. Debutul desi poate fi si brusc, de cele mai multe ori este lent, insidios, incepind cu inapetenta, greturi, varsaturi, dureri vagi abdominale si balonari. Pe linga dureri musculare sau articulare, inca in aceasta perioada preicterica apare si o stare febrila (in jurul a 38). Perioada icterica care urmeaza se caracterizeaza prin aparitia icterului, care se poate mentine 3•4 saptamini. in toata aceasta perioada, pe linga un ficat mai marfc si dureros pot surveni tulburari si din partea celorlalte organe (cardiovasculare, urinare, neuro-psihice etc). Dupa perioada de stare, urmeaza o perioada de declin si apoi de convalescenta. in convalescenta pot aparea recaderi icterice. Boala se poate complica, in timp, cu o hepatita cronica sau o ciroza hepatica.h) Durata 'perioadei de contagiozitate. Pentru hepatita cu rusul de tip A contagiozitatea incepe in ultimele zile ale perioadei de incubatie si poate dura chiar peste 1 an. in hepatita cu rus B, rusul persista in singe timp de 1•3 ani.I) Imunitate

• receptitate. Cele doua tipuri nu dau imunitate incrucisata. Hepatita de rus A lasa o imunitate mai solida decit cea prin rus tip B. Receptitatea este generala.
j) Produse patologice ce se recolteaza in vederea diagnosticului : singe, urina, fecale.
k) Diagnosticul si examenele de laborator necesare diagnosticului. Cercetarea pigmentilor biliari si a uro-bilinogenului in urina. Probele de disproteinemie, in special timolul, bilirubinemia, testele enzimatice (T.G.O., T.G.P.), electroforeza (cu urmarirea in special a globu-linelor). Laparoscopia si punctia-biopsie sint indicate numai in cazurile problema.
1) Tratamentul va fi facut sub control medical si va fi strict indidualizat in functie de forma pe care o prezinta boala. Repausul la pat cu etarea eforturilor fizice sau psihice este foarte important. Regimul alimentar de asemenea trebuie instituit dupa stadiul in care se gaseste boala, asa incit daca la inceput va fi mai mult hidric, mai tirziu poate capata caracterul unui regim complet, echilibrat. Daca in formele usoare tratamentul medicamentos (cu tamine, coleretice, fermenti digesti etc.) nu are prea mare importanta, in schimb in formele mai severe si mai prelungite se poate apela la corticoterapie. Antibioticele se administreaza in cazul unor infectii microbiene asociate.
m) Masuri de profilaxie si combatere. Depistarea si izolarea precoce a tuturor cazurilor de boala. Dezinfectia curenta si terminala in focarul de boala. Dezinfectia prin fierbere sau autoclavare a instrumentelor medicale, seringi, ace, sonde etc.
Protectia prin gammaglobuline se recomanda la grade si copin contacti cu cazurile de hepatita.
Dezinfectia periodica a surselor de apa. Masuri prind transportul si depozitarea igienica a gunoaielor. Dez-mustizari periodice. Respectarea masurilor de igiena indiduala prin spalarea miinilor, folosirea veselei proprii.


Se recomanda ca si fostii bolna de hepatita sa nu dena donatori de singe si sa nu lucreze, un anumit timp, in sectorul alimentar sau in colectitatile de copii. De asemenea sint necesare un regim de crutare a ficatului (cu eliminarea alcoolului, condimentelor, grasimilor etc.) si etarea efortului fizic.Alte materiale medicale despre: Bolile digestive
Untura de porc, slanina, unt si untdelemn prajit, carne grasa de porc, oaie, gasca, rata, vanaturi, mezeluri, maruntaie si viscere, creier, rinichi, c [...]
Se recomanda alimente bogate in proteine de buna calitate si factori lipotropi: metionina, colina, inozitol si betaina. in perioada de stare a hepati [...]
Hepatita cu virus D este o forma particularA¤ de hepatita viralA¤, care apare fie ca o coinfectie, fie ca o suprainfectie la persoanele infectate cu v [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile digestive

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile