eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Soc toxic


SIMPTOME
La o femeie la menstruatie sau imediat dupa ce menstruatia a luat sfarsit sau la o femeie care abia a nascut sau dupa orice interventie chirurgicala sau la un pacient ars:
a febra inalta - peste 38,3 C.


a varsaturi si/sau diaree.

a o eruptie asemanatoare cu o arsura solara, cu descuamare a pielii, in special pe degetele de la maini si de la picioare.


a ameteli sau confuzie mentala.

a piele palida, rece si umeda, semnaland o scadere brusca a tensiunii arteriale; daca socul toxic nu este tratat in acest stadiu, el va conduce rapid la pierderea cunostintei, insuficienta cardiaca si respiratorie si deces.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a aveti simptomele de mai sus, care se pot instala brusc. Socul toxic poate scade tensiunea arteriala pana la un nivel periculos, generand chiar o amenintare a etii ( si Urgente/ Primul ajutor). Solicitati imediat ingrijiri medicale.
Sindromul socului loxic este o tulburare brusca, potential fatala, provocata de eliberarea de toxine in urma proliferarii unei bacterii (Staphylococcus aureus) ce se gaseste in mod obisnuit in organismul multor femei. Este binecunoscut faptul ca afecteaza femeile la menstruatie, in special cele care utilizeaza tampoane intravaginale. Organismul raspunde prin simptome clasice ale socului: o scadere precipitata a tensiunii arteriale, ce priveaza organele tale de oxigen si poate conduce la deces.
Aceasta boala a devenit cunoscuta in anii 1970 dupa decesele mai multor femei tinere ce foloseau o anumita marca de tampon intravaginal; marca respectiva a fost ulterior retrasa de pe piata. Sindromul socului toxic este inca in primul rand o boala a femeilor la menstruatie, care utilizeaza tampoane, in special tampoane intravaginale; lotusi, el a fost asociat si cu utilizarea de bureti menstruali, diafragme si capisoane cercale. O femeie care a nascut recent are de asemenea un risc crescut de a face soc toxic. insa boala nu se limiteaza numai la acesti factori: printre ctimele sale se numara si barbati si femei ce au fost expusi la Staphylococcus aureus in timpul ndecarii dupa o interventie chirurgicala, o arsura sau o plaga deschisa.
Peste o treime din toate cazurile de soc toxic apar la femei sub 19 ani, iar pana la 30% din femeile care au avut boala vor suferi o recidiva. Motivul acestui fenomen este neclar; totusi, semnificatia sa este ca, daca ati suferit vreodata un soc toxic, trebuie sa fiti deosebit de atenta la simptomatologia de debut a acestuia, astfel incat sa puteti primi imediat ingrijiri medicale.
Persoanele care mor de soc toxic cad ctime reactiei acute a organismului la toxinele eliberate de Staphylococcus aureus. Victimele sufera asa-nu-mitul, din punct de vedere tehnic, soc hipolensiv, in care inima si plamanii sunt atat de impovarati, incat inceteaza sa mai functioneze.
Daca sunteti la menstruatie si aveti febra inalta cu varsaturi, in special daca ati folosit tampoane, trebuie sa solicitati imediat ajutor medical. Daca, atunci cand se face rau, purtati un tampon, burete menstrual, diafragma sau capison cercal, scoateti-l imediat, chiar inainte de a lua legatura cu medicul.

CAUZE
Cauza primara a sindromului socului toxic este o toxina produsa de Staphylococcus aureus. Acest microorganism face parte din familia stafiloco-cilor, bacterii inrudite intre ele, ce provoaca deseori infectii ale pielii la pacientii arsi si la cei spitalizati, slabiti in urma unei interventii chirurgicale. Aceste bacterii nu sunt rare; de fapt, Staphylococcus aureus este o prezenta normala - si inofensiva -in vagin. Exact de ce si cum provoaca Staphylococcus aureus sindromul socului toxic nu este inteles pe deplin, ceea cese stie este ca trebuie indeplinite doua conditii. In primul rand, bacteriile au nevoie de un mediu in care sa poata creste rapid si elibera toxine. Dupa aceea, toxinele au nevoie de o cale prin care sa ajunga in circulatia sanguina, unde declanseaza simptome grave, cu risc tal.
Una dintre teorii sustine ca un tampon saturat cu sange poate ser drept mediu conducator la o rapida proliferare bacteriana. Pare sa conteze si din ce anume este facut tamponul: aparent, spuma de poliester este un mediu de crestere mai bun decat fibrele de bumbac sau rayon.
In cazurile asociate cu utilizarea de bureti menstruali, diafragme si capisoane cercale, fie dispozitivul a ramas in vagin o perioada exceptional de lunga, peste 30 ore - fie, in cazul buretilor, bucati de burete au fost retinute in vagin. (Oricare dintre aceste situatii poate asigura un mediu de crestere favorabil.)
Modul in care toxinele bacteriene patrund in circulatia sanguina poate fi de asemenea legat de utilizarea de tampoane. Conform cercetatorilor, introducerea unui tampon in vagin poate provoca rupturi microscopice in peretii acestuia, inclusiv rupturi ale unor minuscule vase sanguine. Un tampon intervaginal - in special daca este lasat pe loc prea multa vreme sau daca este utilizat cand fluxul menstrual este mic - poate, de asemenea, usca excesiv vaginul, crescand probabilitatea unor astfel de rupturi.
Oamenii de stiinta care cerceteaza cauzele sindromului socului toxic au exclus anumiti factori. Sprayurile si dusurile vaginale dezodorizante feminine, lenjeria si alte piese de imbracaminte nu joaca nici un rol, iar afectiunea nu este asociata nici cu antecedentele menstruale ale ctimei, consumul de droguri sau de alcool, fumatul, inotul sau imbaierea, precum nici cu actitatea sexuala.


TRATAMENT

Sindromul socului toxic necesita ingrijiri de urgenta acordate imediat in mediu spitalicesc. Daca banuiti ca suferiti de un astfel de episod, solicitati ajutor medical cat mai repede posibil. Daca medicul dumneavoastra nu este disponibil, sunati la 961 sau mergeti la camera de garda a unui spital imediat, rugati pe cineva sa va duca, pentru ca in scurt timp este posibil sa va fie prea rau pentru a putea conduce.

MEDICINA CONVENTIONALA
Tratamentul acestei afectiuni cu risc tal trebuie sa fie agresiv. Medicul dumneavoastra sau specialistul de la camera de garda trebuie sa inceapa prin a va administra antibiotice specifice unei infectii stafilococice, pentru a distruge bacteriile si a limita eliberarea in continuare de toxine. Alte masuri urgente - necesare pentru a controla reactia organismului dumneavoastra la toxine si pentru sustinerea functiilor tale - sunt transfuzia de sange si administrarea intravenoasa de lichide si electroliti pentru silizarea tensiunii arteriale. in unele cazuri este necesar un aparat de ventilatie artificiala, care va respira temporar in locul dumneavoastra. Personalul de ingrijire va va monitoriza constant semnele tale in cursul fazei acute a acestei boli.


PREVENIRE

Folosirea in mod regulat a tampoanelor externe creste mult mai putin riscul de a face sindromul socului toxic decat folosirea de tampoane intra-vaginale. Cu toate acestea, cea mai conservatoare strategie preventiva consta in inlocuirea acestora cu absorbante externe. Puteti, de asemenea, diminua intrucatva riscul, luand urmatoarele masuri:
a Reduceti la minimum utilizarea tampoanelor. Puteti alterna tampoanele cu absorbante externe pe timpul zilei si sa folositi absorbante externe pe timpul noptii.
a Folositi tamponul cu capacitatea de absorbtie minima necesara pentru a tine fluxul menstrual sub control, schimbati tampoanele cel putin o data la 8 ore. Asigurati-va sa scoateti ultimul tampon dupa ce menstra s-a terminat.
a Daca folositi un burete menstrual, diafragma sau capison cercal, amintiti-va sa le scoateti cand nu este nevoie de ele. in nici un caz, un astfel de dispozitiv nu trebuie lasat in organismul dumneavoastra mai mult de 24 ore. Dupa fiecare utilizare, spalati diafragma sau capisonul cercal cu apa calda si sapun.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Cand si cine ar trebui sa faca aceasta cura? Raspunsul este simplu: absolut, toti oamenii ar trebui sa faca o cura de dezintoxicare de dou [...]
Fumatul provoaca, favorizeaza sau inrautateste direct sau indirect o serie de afectiuni. La un consum zilnic de 20 de tigari, fumatorii au [...]
O problema majora in Romania este poluarea atmosferei provocata de degajarea in aer a gazelor si particulelor fine (cenusii) prin furnale, turnurile s [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile