eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Pediatria cresterii sl dezvoltarii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » pediatria cresterii sl dezvoltarii

Transfuzia intraosoasa


Transfuzia intraosoasa


Accesul vascular imediat este necesar in pediatrie in urmatoarele circumstante: stop cardio-respirator, arsuri sere, status epilepticus prelungit, soc bipovolemic si septic. in multe cazuri nu este posibil un acces nos rapid si de aceea se apeleaza la infuzia intranoasa care este relativ sigura, usor de realizat si eficienta in obtinerea unui acces vascular; este recomandata in situatii care ameninta viata unui copil de virsta mica la care alte metode de infuzie noasa au dat gres.
Contraindicatii: Osteoporoza, osteogenesis imperfecta, infectie sau fractura la locul de insertie.
Pregatire: Pe o masa cu rotile pregateste: pansamente, Betadinai, ace, seringa de lOml, lignocaina 1% (5ml), bisturiu, ac de punctie osoasa, set de perfuzie pentru pediatrie, lOml de ser 0,9%, banda adeziva.
Alegerea locului de punctie: Regiunea proximala a tibiei reprezinta cel mai bun loc; alte locuri pot fi regiunea distala a tibiei sau regiunea distala a femurului. Alege un punct mijlociu in portiunea plata antero-mediala a tibiei, cam la doua degete sub tuberozitatea tibiei. Piciorul copilului trebuie sprijinit pe un suport rigid.
Procedura:
a Sterilizeaza tegumentul cu un antiseptic, apoi infiltreaza regiunea de punctie cu lignocaina (sectionarea tegumentului cu bisturiul nu este intotdeauna necesara).
a Introdu acul pentru os la un unghi de aprox. 60-90 grade, si avanseaza cu o miscare de insurubare. Localizarea corecta a punctiei este confirmata de senzatia unei "eliberari" In momentul cand acul ajunge in cavitatea medulara.


a Fixeaza acul la cortex si rifica pozitia aspirind maduva, sau infil-trind cu usurinta 5-l0ml de ser fara edematierea tesuturilor. Acul ar trebui sa poata sa stea drept fara sprijin, insa trebuie totusi fixat cu o banda adeziva.
a "Spalarea" canulei cu heparina previne obstructia cu cheaguri.
a Conecteaza canula la un sistem de perfuzie; o administrare mai buna se obtine daca se foloseste o seringa cu care se introduc bolusuri de lichid (o doza standard este de 20ml/kg solutie cristaloida sau coloid).
Complicatii: Sunt rare; pot fi extravazari de lichide sau celulita, fracturi, osteomielita, durere, embolie cu grasime sau fragmente de os. Apar mai frecnt dupa utilizare prelungita -si deci infuzia intraosoasa trebuie intrerupta de indata ce se reuseste sa se prinda o na.


NB: calea intraosoasa se poate folosi si la adulti.2

Alte materiale medicale despre: pediatria cresterii sl dezvoltarii
Copiii invata sa mearga in jurul varstei de 1 an. in cazul in care copilul nu a inceput sa mearga pana la varsta de 18 luni, se ridica doua intrebari: [...]
Uneori este normal ca pubertatea sa Inceapa de la varsta de 8 ani. Debutul pubertatii sub aceasta varsta justifica investigarea cauzelor posibile. Bi [...]
Handicapul mental. Adesea mama este cea care pune primul diagnostic. Un QI mai mic de 35 reprezinta un handicap grav (p.370). Cauzele. Acestea con [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre pediatria cresterii sl dezvoltarii

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile