eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Leucemia


Leucemia
SIMPTOME
Multe tipuri de leucemii nu produc in primele stadii nici un simptom evident. in cele din urma, simptomele pot cuprinde oricare dintre urmatoarele:
a anemie si simptome legate de aceasta, cum ar fi oboseala, paloare si senzatie generala de boala
a tendinta de a face vanatai sau de a sangera cu usurinta, inclusiv sangerari din gingii sau nas sau sange in scaun sau urina.
a susceptibilitate la infectii, de exemplu dureri ale gatului sau bronhopneumonie, care pot fi insotite de dureri de cap, febra moderata, afte sau eruptii pe piele.
a ganglioni limfatici tumefiati, tipic la gat, axile sau in regiunea inghinala.
a pierderea poftei de mancare si scadere in greutate.
a jena sub ultimele coaste din partea stanga (procata de o splina marita).In stadiile avansate, simptomele pot include febra mare si brusca, confuzie, convulsii, incapacitate de rbire sau miscare a membrelor si degradarea starii de constienta.


CHEMATI MEDICUL DACA:

a aveti oricare dintre simptomele descrise mai sus, pe care nimic nu le explica satisfacator. Ar trebui sa faceti o analiza a sangelui (hemograma).
a prezentati fara explicatii sangerari, febra mare sau convulsii. S-ar putea sa aveti neie de tratament de urgenta pentru leucemie acuta.
a aveti leucemie in remisiune si remarcati semne de recidiva, cum ar fi o infectie sau sangerari care apar cu usurinta. Ar trebui sa faceti o examinare de control.
Leucemia este un cancer al sangelui. Spre deosebire de alte cancere, leucemia nu produce tumori, ci o productie necontrolata de globule albe sangvine canceroase. Leucemia - termenul deriva din cuvintele grecesti care inseamna "alb" si "sange" - este deseori considerata o boala a copiilor, desi afecteaza de fapt mult mai multi adulti. Este mai frecventa la barbati decat la femei si la rasa alba decat la afroamericani; aproape 30 000 de cazuri sunt diagnosticate in fiecare an in Statele Unite.


Termenul "datator de viata" aplicat deseori sangelui nu este o exagerare. In plasma sa se afla suspendate celulele albe ce combat bolile, plachetele care opresc sangerarile din rani si celulele rosii care transporta oxigenul spre toate partile organismului. in fiecare zi, sute de miliarde de celule sangvine noi sunt produse in maduva osoasa-majoritatea celule rosii. La persoanele cu leucemie, insa, organismul incepe sa produca mai multe celule albe decat e necesar. Multe dintre celulele albe in exces nu se maturizeaza in mod normal, dar tind sa supravietuiasca mult mai mult decat perioada lor normala de viata.In ciuda numarului lor mare, aceste celule leucemice nu sunt capabile sa combata infectiile, asa cum o fac celulele albe normale. Pe masura ce se acumuleaza, ele interfereaza cu functiile organelor vitale, inclusiv cu productia de celule sangvine sanatoase. in cele din urma, organismul P'j mai are suficiente celule rosii pentru transportul oxigenului, suficiente plachete pentru a asigura coagularea adecvata si nici chiar suficiente celule albe pentru a combate infectiile, facand ca persoanele cu leucemie sa fie anemice si inclinate la vanatai, sangerari si infectii.
Cazurile de leucemie sunt clasificate drept acute sau cronice. Celulele canceroase din leucemia acuta incep sa se multiplice inainte de a depasi stadiul de imaturitate. Leucemiile cronice progreseaza mai incet, celulele canceroase dezltan-du-se pana la deplina lor maturitate. Leucemiile sunt clasificate si in functie de tipul de celule albe implicate. La microscop, se disting cu usurinta doua tipuri principale de celule sangvine albe: celulele mieloide contin mici particule sau granule; celulele limfoide nu contin, de obicei, astfel de granule.

Leucemia acuta limfocitara sau limfoblastica (LAL), numita uneori leucemie a copilariei, este cel mai frecvent tip de cancer al copiilor; leucemia acuta mieloida (LAM) este cea mai frecventa forma de leucemie la adulti. in lipsa tratamentului, leucemiile acute sunt, de obicei, mortale in cateva luni. Eficienta tratamentului variaza in functie de tipul si de stadiul bolii, dar cu cat pacientul este mai tanar, cu atat sunt mai mari sansele de remisiune. Pentru leucemie, remisiune inseamna ca nu se mai pot detecta celule canceroase, iar maduva spinarii are aspect normal. Pacientii adulti tratati pentru LAL au 80-90% sanse de obtinere a remisiunii; dintre acestia, circa 40% supravietuiesc cel putin inca cinci ani, avand sanse de vindecare completa. Pacientii tratati pentru LAM au 60-70% sanse de remisiune; circa 20% din acestia supravietuiesc cel putin trei ani, cu posibilitate de vindecare completa.
Leucemiile cronice afecteaza mai mult adultii de varsta medie. Leucemia limfocitara cronica (LLC) este tipul cel mai benign, cu progresie lenta. Ea poate fi controlata eficient prin medicatie, iar in fazele de inceput poate sa nu necesite nici un tratament. Leucemia mielocitara cronica (LMC) este mai agresiva. Deoarece impiedicarea elutiei acestei boli spre o faza acuta este dificila chiar si cu tratament, timpul mediu de supravietuire este de circa patru ani. Fiecare dintre aceste patru tipuri principale de leucemie poate fi impartit in multe subtipuri. Alte forme rare ale bolii sunt leucemiile cu celule paroase, prolimfocitara, me-gacariocitara si eozinofilica.

CAUZE
Nu se stie exact ce proaca leucemia, dar unii oameni par predispusi genetic la aceasta boala. Exista anomalii cromozomiale asociate cu leucemia si cu o boala preleucemica numita mielodis-plazie. Noua din zece persoane cu LMC, de exemplu, au un cromozom anormal in celulele sangelui, numit cromozomul Philadelphia. Acest cromozom este o anomalie dobandita; el nu este nici mostenit, nici transmis mai departe copiilor. Anomaliile cromozomiale asociate cu afectiunile congenitale, cum ar fi sindromul Down, se coreleaza puternic cu anumite tipuri de leucemie si cel putin un virus din aceeasi familie cu virusul imunodeficientei umane (HIV) a fost asociat cu o forma rara a bolii.
Factorii de mediu par sa influenteze riscul de a face leucemie. Fumatorii sunt mai inclinati la anumite leucemii decat nefumatorii. Cercetarile sugereaza, de asemenea, ca expunerea prelungita la radiatii, diferite substante chimice din casa sau la locul de munca si campurile electromagnetice de joasa frecventa pot fi asociate cu leucemia -dar nu exista do definitive.


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

Deoarece multe tipuri de leucemie nu prezinta simptome evidente in primele faze, boala poate fi diagnosticata intamplator in timpul unei examinari fizice sau ca rezultat al unor teste sangvine de rutina. Daca un pacient are ganglioni mariti, gingii tumefiate, splina sau ficatul marite, vanatai extinse sau o eruptie cutanata punctiforma, medicul trebuie sa suspecteze o leucemie. Un test de sange care arata un numar anormal de celule albe este, de obicei, util pentru un diagnostic preliminar. Pentru a confirma diagnosticul si a identifica tipul exact, pacientului i se va face o punctie biopsica de maduva osoasa dintr-un os al bazinului si un test pentru celule canceroase. in caz de LMC se fac teste ADN pentru cautarea cromozomului Philadelphia.


CANCERUL LA COPII

Sa ai leucemie - sau orice alt cancer - este o situatie inspaimantatoare, indiferent daca esti copil sau adult. Dar cancerul nu este neaparat o condamnare la moarte si toti cei care au cancer merita sa-si traiasca viata din plin. Daca copilul dumneaastra face cancer, cel mai bun lucru pe care-l puteti face este sa va amintiti ca este in primul rand un copil si abia apoi un pacient cu cancer.
Atitudinile pot fi surprinzator de contagioase. Nu va prefaceti ca boala nu exista; aceasta nu va va pacali nici pe dumneaastra, nici pe copil si nu va va ajuta sa faceti fata intrebarilor si emotiilor generate de cancer. incercati sa aveti o atitudine de optimism si buna dispozitie. incurajati-va prietenii, familia si alte persoane din viata copilului sa se poarte normal si sa-l ajute sa traiasca o viata normala. Aceasta inseamna ingrijire fara rasfat si empatie fara a deveni prea protector sau prea indulgent.In timp ce va ocupati de acest copil special, nu ii uitati fratii si surorile - si acestia au neie de dumneaastra. Si atunci cand va simtiti coplesit, amintiti-va ca sansele de vindecare ale copilului dumneaastra sunt mai mari ca niciodata.


TRATAMENT

Desi incidenta raportata a leucemiei nu s-a modificat mult din anii '50, mai multi oameni supravietuiesc mai mult timp, mai ales datorita progreselor chimioterapiei. Leucemia copilariei (LAL), de exemplu, reprezinta unul dintre cele mai importante succese ale tratamentului cancerului: aproximativ 90% dintre copin diagnosticati cu leucemie obtin remisiune si mai mult de jumatate sunt complet vindecati. Rata de supravietuire la cinci ani pentru toti pacientii cu LAL a crescut de la 4% in anii saizeci la peste 50% in anii nouazeci.


MEDICINA CONVENTIONALA

Pentru leucemia acuta, tinta imediata a tratamentului este remisiunea. Pacientul este supus in spital unei chimioterapii agresive timp de mai multe saptamani si este mentinut constant intr-o zona de izolare sterila pentru a micsora riscul de infectie. intrucat pacientii cu leucemie au un numar foarte scazut de celule sangvine normale, ei primesc, de obicei, transfuzii de sange si plachete pentru a stimula functia imuna naturala si pentru a reduce greata si varsaturile care pot sa apara ca efecte secundare ale chimioterapiei.
Persoanele cu LAL pot obtine o remisiune satisfacatoare dupa cateva saptamani de chimioterapie agresiva in spital. Pentru a tine boala sub control, ei r continua sa primeasca chimioterapie in doze mici si uneori radioterapietimpdeo luna sau mai mult, pentru eliminarea urmelor restante de cancer. Acasa r primi un protocol de intretinere timp de mai multe luni si chiar ani. Deoarece LAM nu raspunde la fel de bine la chimioterapie, cea mai mare sansa de remisiune durabila depinde de reusita unui transt de maduva, care necesita un donator luntar, cu tipul de tesut si caracteristici genetice compatibile -de obicei, un membru al familiei.


Un transt de maduva are trei stadii: prepararea, operatia si recuperarea. Mai intai, numarul c'e celule albe canceroase ale pacientului este adus sub control - de obicei, prin chimioterapie, dar posibil si prin leucofereza, un proces mecanic care separa celulele canceroase din sange. in timpul fazei operatorii, maduva osoasa a pacientului este distrusa prin chimioterapie intensa, pentru a evita rejetul noii maduve. Pacientul primeste apoi circa o Ig. de maduva de la donator. Recuperarea este stadiul cel mai periculos: pana cand maduva donatorului va incepe sa produca sange nou, pacientul este practic lipsit de celule albe, facand foarte posibila moartea prin infectie. O data ce maduva donatorului se multiplica suficient - de obicei, in 2-6 saptamani - exista perspectiva de remisiune pe termen lung si uneori de vindecare completa. Transtul de maduva osoasa este inca scump si riscant, dar ofera cea mai mare sansa de remisiune si de vindecare pentru LAM si in cazurile recurente de LAL.
Deoarece LLC afecteaza in general persoanele mai varstnice si progreseaza lent, tratamentul conventional tinde sa fie conservator. Cat timp simp-tomele sunt absente boala nu necesita tratament. Daca apare marirea ganglionilor si a altor organe, LLC poate fi, de obicei, controlata timp de mai multi ani prin chimioterapie orala. Multi oameni cu LLC duc o viata normala, decedand din motive fara legatura cu leucemia.
Chimioterapia orala poate controla eficient simplomele LMC timp de mai multi ani, inainte ca aceasta sa se acutizeze. Pacientii cu LMC pot supravietui mai mult daca primesc interferon, o proteina naturala care poate ucide sau reduce multiplicarea celulelor canceroase. Deoarece majoritatea cazurilor de LMC avanseaza in cele din urma, in ciuda tratamentului, spre o faza acuta, unii medici recomanda transtul de maduva in timpul fazei cronice.
Pe langa utilizarea tratamentelor standard, unii medici experimenteaza metode imunologice. Se spera ca interferonul sau asa-zisii modificatori de raspuns biologic r ucide celulele leucemice sau r induce recuperarea formei si functiei lor normale. Oamenii de stiinta investigheaza alte metode de eliminare a celulelor canceroase fara a dauna celulelor normale, printre care utilizarea medicamentului experimental numit interleukina si identificarea proteinelor anticorpilor specifici impotriva celulelor canceroase, astfel incat acestea sa poata fi distruse prin injectii de substante radioactive.
Pentru mai multe informatii privind chimioterapia, radiatiile si alte tratamente, cititi Cancerul.

MEDICINA ALTERNATIVAIn mod realist, nu exista nici un inlocuitor accepil pentru tratamentul conventional al cancerului. Desi multe terapii alternative sunt incluse in ingrijirile medicale Standard, nici una nu este o metoda dovedita de vindecare. Terapiile alternative pot ameliora calitatea vietii unui pacient cu cancer, dar sunt, in cel mai bun caz, considerate complementare si nu inlocuitoare ale metodelor conventionale.
Cele mai bune terapii complementare sunt cele care ajuta controlul durerii, disconfortului si anxietatii datorate cancerului si tratamentului sau. Exercitiile de reducere a stresului - alaturi de anumite vitamine, substante nutritive si remedii vegetale care pot stimula functia imuna - pot fi deosebit de benefice. Pentru mai multe informatii despre terapiile complementare, cititi Cancerul.


CE PUTETI FACE ACASA

a Pentru a reduce riscul de greata care decurge din chimioterapie, luati gustari usoare pe parcursul zilei, in loc de mese bogate.
a Pentru a reduce riscul de infectie, evitati persoanele care sunt evident bolnave; spalati-va pe maini inainte de masa si inainte si dupa ce ati fost la toaleta; faceti zilnic un dus sau o baie calda, iar pentru a va usca, in loc sa va stergeti cu prosopul, tamponati-va.
a Daca va taiati sau va zgariati, luati masuri riguroase de antisepsie. Daca va apar semne de infectie - febra, frisoane, dureri in gat, tuse, tumefierea sau inrosirea pielii - solicitati imediat tratament medical.
a Pacientii cu leucemie predispusi la sangerare datorita numarului scazut de plachete nu trebuie sa utilizeze medicatii continand aspirina; acestea pot inhiba coagularea.


Cum sa suportati chimioterapia

Pacientii cu cancer care primesc chimioterapie sunt expusi la efecte secundare neplacute. Aceasta priveste in mod particular pe cei suferind de leucemie, deoarece in tratamentul lor chimioterapia este esentiala. Din fericire, exista medicamente care pot fi utile in ameliorarea efectelor secundare, ca si diferite terapii complementare.
Metoda nu are importanta atat timp cat da rezultate. Acupunctura a fost utilizata in mod traditional pentru calmarea durerilor si neplacerilor din multe afectiuni, inclusiv din cancer. Oricare dintre multiplele tehnici de relaxare -inclusiv masajul, yoga, qigong, meditatia sau relaxarea musculara progresiva - pot ajuta la scaderea durerilor si greturilor care apar frecvent dupa chimioterapie. Altii isi gasesc linistea in hobby-uri, ascultarea de muzica sau citirea unei carti bune.
Pentru a controla greata care poate sa apara in anticiparea chimioterapie!, adultii pot beneficia de antrenamente tip biofeedback, iar copin raspund frecvent farabil la diferite tipuri de distractie sau la hipnoterapie.

HEMOGRAMA
Sangele normal (sus. stanga) contine mai ales celule rosii si un mic procent de celule albe. in sangele unui pacient cu leucemie limfocitara cronica (sus, dreapta), celulele albe sunt in numar anormal de mare. Aceste celule albe leucemice traiesc mai mult decat normal, astfel incat celulele batrane se acumuleaza pe masura ce sunt produse altele noi. Celulele leucemice interfereaza si cu productia de celule albe normale care combat infectiile.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente




Dintre bolile seriei albe leucemia limfatica cronica afecteaza in special persoane virstnice, fiind cea mai frecventa leucoza intilnita la ba-trini; d [...]
Definitie Este o forma rara de neoplazie a plasmocitelor (2 - 4%), caracterizata prin prezenta in sangele periferic a peste 20% plasmocite, sau in va [...]
Leucemia limfoblastica acuta este cea mai frecventa forma de leucemie la copii. in ceea ce priveste frecventa altor forme de leucemie, vezi MMC [...]


});

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile