eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Anemia


Anemia
SIMPTOME
a slabiciune, oboseala si o senzatie de rau general; puteti fi usor anemic.
a buzele dumneaastra par albastrui, pielea pastoasa sau galbuie, iar gingiile, patul unghial, mucoasa pleoapelor si pliurile din palme sunt palide; sunteti, aproape cu certitudine, anemic.
a pe langa senzatia de slabiciune si oboseala, aveti frecvent senzatia de lipsa de aer, ameteli sau lesin; puteti avea o anemie severa.
a va arde limba; este posibil sa aveti o anemie prin deficit de vitamina B,2
a limba dumneaastra are un aspect neobisnuit de neted, lustruit, si aveti probleme cu miscarile sau cu echilibrul, intepaturi in extremitati, confuzie, depresie sau pierderi de memorie, este posibil sa aveti anemie pernicioasa.
a alte simptome posibile: dureri de cap, insomnii, scaderea poftei de mancare, tulburari de concentrare si batai neregulate ale inimii.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a aveti simptome de anemie pernicioasa; aceasta afectiune poate leza maduva spinarii.
a ati luat suplimente de fier si prezentati simptome precum varsaturile, diareea sanguinolenta, febra, icterul, letargia sau convulsiile; este posibil sa suferiti de supraincarcare cu fier, ce poate avea risc vital, in special la copii.
Pentru a se mentine in buna stare de sanatate, organele si tesuturile corpului omenesc necesita un aport consiant de oxigen. Anemia, in care tesuturile organismului sunt private de oxigen,
este procata de o reducere a numarului de eritrocite circulante sau de cantitatile jnsuficiente in care se gaseste o proteina esentiala, numita hemoglobina. Gravitatea anemiei poate varia, de l.i rea usoara pana la cea cu risc vital.In mod normal, inima pompeaza in plamani sange neoxigenat, iar acolo, hemoglobina din eritrocite se leaga de oxigenul adus prin inspiratie; apoi, sangele imbogatit in oxigen este transportat prin sistemul circulator in restul organismului. Oxigenarea necorespunzatoare survine daca organismul nu poseda un numar suficient dg_eri-trocite, a caror durata de viata este je numai 120je zile, si care trebuie reinJoj:uiteJnjTiod constant. Anemia se poate instala daca se pierd cantitati mari de sange sau daca un anumit factor perturba producerea de eritrocite sau le accelereaza distrugerea. Deoarece hemoglobina este principalul component al eritrocitelor si purtatorul moleculelor de oxigen, anemia apare si in cazul in care cantitatea de hemoglobina este insuficienta sau daca hemoglobina in sine prezinta disfunctionalitati.In total, au fost identificate peste 400 de forme diferite de anemie, multe dintre ele rare. O persoana anemica are adeseori un aspect palid si slabit si poate avea senzatii de lesin, de lipsa de aer sau poate resimti in mod neobisnuit de puternic bataile inimii. Aceasta afectiune poate fi generata de mai multe tulburari de fond, dintre care unele pot fi ereditare, insa in multe cazuri de vina este alimentatia de slaba calitate. Desi unele forme de anemie necesita supraveghere si asistenta medicala, cele generate de alimentatia incorecta pot fi in mod tipic tratate acasa, o data ce cauza a fost determinata de un medic.

CAUZE
Pierderea cronica de sange, posibil ca rezultat al ulcerelor gastrice, hemoroizilor sau tumorilor din sfera digestiva, poate conduce la anemie, la fel ca si abuzul cronic de alcool. Totusi, mai des, originea problemei sta in deficitele alimentare; de fapt, anemia apare la alcoolici in mare masura pentru ca ei au tendinta de a prefera bautura mancarii si deseori nu mananca asa cum ar trebui. De asemenea, anemia poate aparea atunci cand aparatul digestiv isi pierde capacitatea de a absorbi unele vitamine si mineraie-cheie.
Anemia prin deficit de fier, principala forma de anemie pe mondlal,~apare atunci cand organismul nu are stocuri suficiente de fier, principala materie prima din Aare-se-6totetizeaya hemoglobina. Deficitul de fier este de obicei o problema de alimentatie, insa, in multe cazuri, loul clinic este complicat si de alte tulburari. De exemplu, femeile care pierd sange in cantitati | excesive printr-un flux menstrual abundent ( | "Menstruatie, probleme") pot avea un nivel mai ; scazut al fierului decat in mod normal. Femeile insarcinate sau cele care alapteaza pot avea de asemenea niveluri scazute de fier, din cauza transferarii acestuia catre fetusul in curs de dezltare sau din cauza producerii laptelui. Anemia prin deficit de fier afecteaza si pacientii ce au suferit interventii chirurgicale de extirpare partiala a stomacului, diminuandu-se astfel capacitatea de absorbtie a fierului.
Anemiile megaloblastice, in care eritrocitele devin neobisnuit de mari, apar atunci cand organismul este deficitar fie in acid folie, fie in vitamina B,;, ambele critice pentru producerea de eritrocite.
Anemiile hemolitice pot aparea atunci cand eritrocitele au defecte genetice ce proaca distrugerea lor prematura, eventual prin infectii. in unele cazuri, eritrocitele sunt distruse de propriul sistem imun al organismului. Unele anemii hemolitice sunt mostenite ereditar, in timp ce altele sunt dobandite. Talasemia este un tip de anemie he-molitica ereditara, ce isi are originea in incapacitatea organismului de a produce hemoglobina in cantitati suficiente. Unul dintre tipurile de tala-semie, frecvent la persoanele de origine mediteraneana, africana sau din Orientul Mijlociu, este caracterizat prin producerea de eritrocite mai mici si mai fragile decat in mod normal. Acest tip se manifesta numai la persoanele care mostenesc gena responsabila de la ambii parinti.In anemia falciforma, o boala mostenita ce afecteaza in mod aproape exclusiv persoane de origine africana sau mediteraneana, organismul produce eritrocite in forma de semiluna sau de secera si nu de forma ovala ca in mod normal. Celulele deformate nu pot transporta cantitati suficiente de hemoglobina si nici nu se pot strecura cu usurinta prin vasele sanguine minuscule. Capilarele pot fi obturate cu astfel de eritrocite anor-^male, ceea ce uneori duce la un eveniment cu risc vital numit criza falciforma.
Dintre anemiile megaloblastice, cea mai frecventa este cea procata de deficitul de acid folie. Persoanele cu aceasta forma de anemie nu consuma de obicei cantitati suficiente de acid folie. in timp ce o singura < easca de spanac este suficienta pentru__asiguxaxea_ tanti tatii recomandate-gUnic (onlorm instructiunilor FDA, aceasta deficienta vitaminica ace.inca o prevalentaridicataiaStateie Unite si in iruta-lumea. La unele persoane, problema nu este procata de alimentatia incorecta, ci de o incapacitate de a absorbi cantitati suficiente de acid, fnIic./Anumite afectiuni digestive, precum enteritele inflamatorii si boala Crohn, ca/ si unele medicamente, printre care sulfasalazina (utilizata in tratamentul colitei ulceroase), pot perturba meolismul acidului folie. Consumul exagerat de alcool poate de asemenea scadea nivelurile de acid folie din sange, interferand cu alimentatia corecta si inhiband capacitatea aparatului digestiv de a absorbi aceasta vitamina.
Deoarece majoritatea indivizilor, in special cei care consuma carne si oua, isi asigura cantitati suficiente de vitamina Bl2 din alimentatie, anemia legata de deficitul de vitamina B,2 semnaleaza de obicei incapacitatea organismului de a absorbi aceasta vitamina. Acest tip de anemie poate aparea la persoanele ce au suferit interventii chirurgicale asupra tubului digestiv. Totusi, cea mai frecventa forma de anemie prin deficit de vitamina B,2, cunoscuta sub denumirea de anemie pernicioasa, apare atunci cand stomacul nu reuseste sa produca o substanta chimica ce se combina in mod normal cu vitamina B,2, pentru a usura absorbtia acesteia in intestinul subtire. Anemia pernicioasa este o afectiune rara, intalnita cel mai frecvent la persoanele varstnice.

PROCEDEE Sl TESTE DIAGNOSTICEInainte de a incepe un program de tratament, trebuie sa aflati ce fel de anemie aveti. Singurul mod de a afla cu certitudine este ca medicul sa faca analize dintr-un esantion din sangele dumneaastra. Rezultatele acestor analize r arata rapid daca anemia dumneaastra este legata de o deficienta in alimentatie sau are o alta cauza.

TRATAMENT
Remediile conventionale pentru tratamentul anemiei variaza, de la simple modificari in alimentatie si suplimente vitaminice, pana la tratamente hormonale si, in cazuri severe, interventii chirurgicale. Unii practicieni ai medicinei alternative abordeaza aceasta boala prin modificari in alimentatie; altii pun accentul pe tehnici de ameliorare a circulatiei si digestiei.
MEDICINA CONVENTIONALA
O data ce analizele sangelui au indicat problema de fond, traseele terapeutice devin bine demarcate. Pentru o anemie procata de deficitul de fjer sau de acid folie, medicul dumneaastra va va recomanda fara indoiala modificari in alimentatie si, posibil, suplimente. Deoarece suplimentele de fier pot proca tulburari digestive, trebuie sa luati suplimente pe baza de gluco-nat feros, care este mai usor de tolerat de catre aparatul digestiv decat sulfatul feros.^in general, solutiile lichide proaca mai putine tulburari decat comprimatele sau letele. Evitati preparatele cu eliberare intestinala, deoarece organismul dumneaastra nu poate absorbi fierul la fel de eficient. ATENTIE: Fierul este extrem de toxic in cantitati mari. Administrarea in exces de suplimente poate duce la supraincarcare cu fier, ce se poate manifesta prin dureri abdominale, dezechilibre nutritionale, probleme digestive sau poate fi chiar fatala, in special la copii. Suplimentele sunt deosebit de periculoase pentru persoanele afectate de o maladie ereditara numita hemocroma-toza, in care tubul digestiv absoarbe cantitati de fier mai mari in mod normal. Consultati intotdeauna un medic sau un specialist in nutritie, inainte de a lua suplimente cu fier.
MEDICINA ALTERNATIVA
Unele remedii trateaza anemia prin asigurarea unei mai bune circulatii, altele prin ameliorarea absorbtiei fierului, stimularea digestiei sau modificarea alimentatiei in sensul includerii mai multor alimente bogate in fier sau vitamine.
MEDICINA CHINEZA
Conform medicinei traditionale chineze, anemia este un simptom al slabiciunii splinei. O splina sanatoasa mentine integritatea vaseToTsan-guine si hraneste si sangele, in timp ce o splina deficitara produce sange de slaba calitate. in mod tipic, tratamentul cuprinde metode de stimulare a splinei, precum acupunctura si terapiile cu te. Cercetarile sugereaza ca ginsengul asiatic (Panax ginseng) este util ca tonic general pentru combaterea oboselii indusa de anemie. Angelica {Angelica sinensis), o alta ta asiatica utilizata in scopuri medicinale de mii de ani, poate fi prescrisa la femeile cu flux menstrual abundent. Pentru pacientii anemici cu o culoare galbuie, nesanatoasa a fetei, un fitoterapeut chinez poate recomanda o combinatie de angelica si radacina de degetel chinezesc {Rehmannia glutinosa). Pentru pacientii foarte albi la fata remediul ar putea fi o mixtura de ginseng si astragalus {Astragalus mem-branaceus).


CE PUTETI FACE ACASA

Alimentatia dumneaastra trebuie sa cuprinda alimente recomandate in aceste ini. Optiunile specifice trebuie sa fie dictate de tipul de anemie de care suferiti.
Notati alimentele pe care le mancati si aflati daca sunt bogate in fier, acid folie sau vitamina Blr Este posibil sa aflati cu surprindere ca unele dintre alimentele pe care le mancati impiedica absorbtia substantelor nutritive necesare. (Ve/i Adevarul despre fier si spanac, . 99.)
Nu beti ceai, cafea sau cola la mese, cofeina continuta de acestea inhiba absorbtia fierului. Ta-ninul din ceaiul negru are acelasi efect. Totusi, trebuie sa beti sucuri de fructe citrice, deoarece acestea sunt bogate in vitamina C, care farizeaza absorbtia fierului.
Ganditi-va sa luati zilnic un preparat multivita-minic. Totusi, inainte de a lua suplimente cu fier, consultati medicul; cantitatile excesive de fier pot dauna organismului dumneaastra.


PREVENIRE

a Evitati consumul excesiv de alcool. Abuzul cronic de alcool poate submina alimentatia corecta si perturba capacitatea aparatului digestiv de a absorbi acidul folie, necesar producerii de eritrocite.
a Luati zilnic un preparat multivitaminic, pentru a mentine un echilibru corect intre vitaminele si mineralele din organismul dumneaastra.


Galerie de imagini si poze medicale: anemia


imagine cu anemiaimagine cu anemia
imagini anemiaimagini anemia poza despre anemiapoza despre anemia


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

(an + gr. haima = sange) Termen general care se refera la micsorarea sub valorile normale a numarului de globule rosii (hematii) si la scaderea [...]
Este cea mai frecventa cauza de anemie la copil si cea mai frecventa hemopatie, in toata lumea. Etiologie 1. Deficienta nutritionala (care [...]
Aceasta boala se traduce prin scaderea globulelor rosii ale sangelui. Anemia poate fi datorata unei lipse de fier. Fierul ajuta la oxigenarea [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile