eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Boli sexuale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » boli sexuale

Perturbari menstruale

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Singerarea uterina anormala Cind se suspecteaza singerarea uterina. trebuie excluse alte surse cum ar li rectul, ca, colul uterin si vaginul, inainte de menarha. singerarea uterina poate fi cauzala de traumatisme, infectii sau pubertate precoce Singerarea vaginala poslmcnopauza este in cele mai multe ea/uri determinata de malignizare.
In absenta sarcinii, singerarile uterine anormale sint asociate, in perioada reproducliva a ietii. fie eu cicluri ovulatorii fie cu cicluri anovulatorii. Singerarea menstruala cu ciclu ovulator este spontana, apare la intervale regulate, cu durata si cantitate predietibila si adeseori dureroasa. Cicluri anormale, dar regulate se datoreaza obstructiei organice a uterului. in general leiomioame, adenomioze. polipi endometriali si. ocazional, sinechiilor ulerinc sau cicatri-cclor. Singerarile aparute intre menstrele ovulatorii se pot datora leziunilor cerxului sau leziunilor endometrtale.
Singerarile menstruale neasociate ovulatici (singerari uterine disfunctionale) sint nedurefoasc, au o frecventa neregulata si variaza cantitativ. intreruperile tranzitorii ale circuitului hipotalamo-hipofizo-ovarian sint cauza cea mai frecventa a ncrealizarii ovulatici la rstclc menarhiec. Persistenta singerarilor disfunctionale in perioada reproducatoare se datoreaza de obicei unei continue estrogenizari a uterului neintrerupta de scaderea ciclica a progestero-nului, cel mai adesea datorita unei afectiuni ovarienc polichistice.
Amenoreea in cazul tuturor femeilor aliate la rsta fertila, amenoreea este asociata cu sarcina pina la proba contrarie. Chiar si atunci cind examenul fizic si istoricul nu sint sugestive pentru aceasta situatie, sarcina este prima cauza ce trebuie exclusa prin tesle specifice.
Amenoreea primara este definita ca absenta menarhei pina la rsta de 16 ani. indiferent de prezenta sau absenta caracteristicilor sexuale secundare, iar amenoreea secundara este definita ca o intrerupere a menstruatiei mai mult de 6 luni la femeile care prezentau ciclu menstrual anterior. In orice caz, cauzele pentru amenoreea primara si secundara se suprapun si este in general mult mai folositor sa clasi licam amenoreea in concordanta cu etiologia acesteia (. 153-l). Primul pas facut in acest scop il reprezinta un examen fizic minutios, testarea prolactinei serice si evaluarea situatiei estrogenilor.

Defecte anatomice ale aparatului reproducator Defectele care impiedica aparitia menslruatici includ absenta vaginului, himcn neperloral, vaginul seplal transversal si stenoza cercala; acesle lipuri de defecte sinl de obicei delectate la examenul fizic. Cind datele sinl neconcludente, diagnosticul se poate sili prin administrarea de medroxiprogesteron acetal IO 20 mg/zi p.o. timp de 5 zile sau 100 mg progeslcron in solutie uleioasa i.m. Daca nivelele estrogenice sint adecvate (iar tractul genital este intact), singerarea menstruala ar trebui sa apara in decurs de o saptamina de la terminarea administrarii de progesteron. si prin urmare diagnosticul va fi deanovulatie cronica in prezenta estrogenilor, de obicei fiind vorba de o boala ovariana polichistica. Daca nu se produce instalarea menstruatieA», iar nivelul seric al prolactinei este normal la femeia cu anovulatie in absenta estrogenilor, trebuie masurate gonadotropinele. Daca gonadotropinele plasmatice sint crescute, diagnosticul va fi de insuficienta ovariana (disgenezie gonadala. sindromul de ovar rezis-lenlsau insuficienta ovariana prematura). In cazul suspiciunii de disgene/ie este necesara efectuarea cariotipului cromozomial.

Daca gonadotropinele sint normale sau scazute, diagnosticul este iictulbu-rare hipotalamo-hipojhara ori de defect anatomic al tractului genital ( mai sus). Daca examenul fizic nu poate sili un diagnostic exact, este necesara administrarea ciclica a estrogcnului si progeslcronului (1.25 mg p.o. estrogeni conjugati zilnic timp de 3 saptamini cu 10 mg medroxiprogesteron acetal adaugat in ultimele 5-7 zile ale tratamentului) si urmat de 10 zile de observatie. Daca menstruatia nu apare, diagnosticul este dcsindromul Asher-man sau alte defecte anatomice ale tractului genital si este confirmat de histeroscopie sau histerosalpingografie. Daca singerarea se instaleaza dupa administrarea combinatiei estro-progesteroniec, diagnosticul este dcanovula-tie cmnica in absenta estrogenilor (amenoree functionala hipolalamica); cauzele includ hipogonadismul hipogonadotropic, stresul emotional, anorexia nervoasa, afectiunile cronice debilitante, adcnoamele hipofizare, craniofarin-giomul si panhipopiiuitarismul. Poate fi necesar examenul radiologie al regiunii hipotalamo-hipofizare.
Durerile pe/ne pol fi asociate cu perioadele menstruale normale ca si cu ciclurile menstruale anormale. La multe dintre femei apare disconfortul abdominal in perioada ovulatoric ("mittelschmerz"*) o durere surda, chinuitoare, ce apare la mijlocul ciclului si dureaza citcva minute pina la citeva ore. In plus, femeile pol prezenta dureri si o simptomatologie somatica specifica inaintea menslruatici cu citeva zile. simptomatologie ce include edeme, congestia sinilor, disconfort abdominal si o irascibilitate ciclica, depresie sau letargie, cunoscute sub numele de sindromul premenstrual. Dureri intense, care pol merge pina la blocarea actitatii in absenta unor afectiuni pelne demonstrabile, poarta denumirea de dismoneree primara si raspunde bine la tratamentul cu AINS sau cu contraceptive orale. Durerile pelne cu cauze organice pot fi clasificate dupa cum urmeaza: uterine (leiomioame.
adenomioze, stenoze cercale, infectii, cancer), anexiale (salpingo-ovarite. chisturi, neoplasme, torsionari, endometrioze), vu4vo~vagmale("Mjim/w, Tri-chomonas Gardnerella, berpes, cond) lorna acuminatum. chisturi sau abcese ale glandelor liarlholin) si asociate sarcinii (iminenta de avort sau avortul incomplet, sarcina ectopica). Evaluarea include istoricul, examinarea pei-sului, masurarea gonadotropinei eorionice. ecografia pelna si laparoscopia sau Iciparotomia in unele cazuri.Alte materiale medicale despre: Boli sexuale

Procesul de maturizare in medie, o femeie este fertila timp de aproximativ treizeci de ani, are in jur de 300-400 cicluri in viata si 20 000-4 [...]
Sindromul premenstrual Desi nu este o tulburare patologica, in adevaratul inteles al cuvantului, sindromul premenstrual (PMS) cauzeaza, de ob [...]
In tratarea tulburarilor menstruale, se folosesc de multe ori aceleasi plante pentru probleme diferite. Succesul tratamentului depinde de felul in [...]

Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli sexuale

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile