Vitaminele sint factori nutritivi caro. desi se gasesc in cantitati foarte mici, de ordinul miligramelor sau al fractiunilor de miligram, totusi indeplinesc fuuctii deosebit de importante in organism.
Numele de vitamina sau "amina vietii" a fost dat in 1911, de un cercetator cu numele Cazimir Funk, substantei extrase din tariteie de orez, capabile sa vindece paralizia produsa la porumbei prin consumul de
orez decorticat. Mai ihv.iu s-a dodii, ca aceasta substanta era de fapt vitamina B, (tiamina). De la aceasta s-a dat numele intregii clase de vitamine.
Vitaminele sint sintetizate de getale, bacterii sau mucegaiuri, fiind deci preluate din alimente ca atare, de catre organismele animale si om. Uneori pot fi aduse in organism sub forma de proeitamine, substante inacti ce trebuie transformate in organism in
vitamine acti. Flora microbiana intestinala poate sintetiza unele vitamine care sint apoi absorbite in organism. Astfel sint tiamina (vitamina B,), ribol'lavina (vitamina IL), acidul folie, vitamina 0I2, vitamina K.
Se deosebesc doua clase do vitamine in functie de solubilitatea lor si anume:
• vitamine liposolubile (A, D, E, K);
• vitamine lii.iiosolubile (B1,B2, B6, B12, PP, P, C, acidul folie, acidul pantotenic, biotina).
Vitaminele liposnlubile au fost numite astfel tntrucifc sini solubile in grasimi. In organism Indeplinesc functii asemanatoare cu ale hormonilor, participlnd la procesele Se formare a diferitelor substante, de dezvoltare a organismului, de inmultire a celulelor. Totodata ele sint mai sile, sint mai oini distruse de diferitii agenti fizici si pot fi depozitate la nilul organismului.