eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentatie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie

Vitaminele


Vitaminele
Vitaminele sint factori nutritivi caro. desi se gasesc in cantitati foarte mici, de ordinul miligramelor sau al fractiunilor de miligram, totusi indeplinesc fuuctii deosebit de importante in organism.
Numele de vitamina sau "amina vietii" a fost dat in 1911, de un cercetator cu numele Cazimir Funk, substantei extrase din tariteie de orez, capabile sa vindece paralizia produsa la porumbei prin consumul de orez decorticat. Mai ihv.iu s-a dodii, ca aceasta substanta era de fapt vitamina B, (tiamina). De la aceasta s-a dat numele intregii clase de vitamine.
Vitaminele sint sintetizate de getale, bacterii sau mucegaiuri, fiind deci preluate din alimente ca atare, de catre organismele animale si om. Uneori pot fi aduse in organism sub forma de proeitamine, substante inacti ce trebuie transformate in organism in vitamine acti. Flora microbiana intestinala poate sintetiza unele vitamine care sint apoi absorbite in organism. Astfel sint tiamina (vitamina B,), ribol'lavina (vitamina IL), acidul folie, vitamina 0I2, vitamina K.
Se deosebesc doua clase do vitamine in functie de solubilitatea lor si anume:
vitamine liposolubile (A, D, E, K);
vitamine lii.iiosolubile (B1,B2, B6, B12, PP, P, C, acidul folie, acidul pantotenic, biotina).
Vitaminele liposnlubile au fost numite astfel tntrucifc sini solubile in grasimi. In organism Indeplinesc functii asemanatoare cu ale hormonilor, participlnd la procesele Se formare a diferitelor substante, de dezvoltare a organismului, de inmultire a celulelor. Totodata ele sint mai sile, sint mai oini distruse de diferitii agenti fizici si pot fi depozitate la nilul organismului.
Alte materiale medicale despre: Alimentatie

Un numar de vitamine si suplimente enzimatice au unele intrebuintari surprinzatoare ca remedii locale sau ca medicamente administrate intern pen [...]
Nu, vitaminele nu au nici o valoare energetica. [...]
Ele ajuta la eliminarea stresului, la prevenirea cancerului si protejeaza inima. Elefantii nu iau pastile cu vitamine. "Asta este de inteles", veti [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre alimentatie

Alte sectiuni
Retete
Stiati ca
Alimentatie
Vitaminele
Sa mancam sanatos
Diete
Secretele nutritiei
Cura de slabire
Exercitiile fizice
Mineralele
Grasimile
Cum ne hranim
Regimuri alimentare
Intrebari despre nutritie
Silueta
Nutritia si sexualitatea
Nutritia si bolile cronice
Aminoacizii
Acizii grasi
Bucatarie
Retete de slabit

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile