eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli endocrine

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » boli endocrine

Porfiriile

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements

Porfiriile sint perturbari (ereditare sau dobindite) in biosinteza hemului, fiecare produdnd un lou specific de supraproductie, acumulare si excretie de produsi intermediari ai sintezei hemului. Manifestarile includ perturbari intermitente ale SNC si/sau o hipersensibilizare a pielii la lumina solara.
PROFIRIA INTERMITENTA‚ ACUTA‚ Aceasta este o perturbare genetica cu transmitere autosomal dominanta cu expresitate variabila. Manifestarile includ dureri abdominale colicalive, febra, leucocitoza, varsaturi, constipatic, urini hipererome (culoarea nului de porto) si tulburari neurologice si psihiatrice. Atacurile acute apar rareori inainte de pubertate si pol dura de la zile pina la luni de zile. Foloscnsibilitatea nu apare. Manifestarile clinice si biochimice pot fi precipitate de administrarea de barbilurice, anticonvulsivanie.

esirogeni. contraceptive orale sau alcool. Diagnosticul este silit de lestul Watson-Swartz. Urina proaspata poale sa se inchida la culoare dupa depozitare, datorita polimerizarii spontane a porfobilinogenului catre uroporfirina si porfobilina. Tratamentul include administrarea de glucoza i.v. cu un debil de pina la 20 g/h. Daca simplomele nu se amelioreaza in 48h. trebuie introdusa in perfuzie hematina (4 mg'kg-corp) la fiecare I2h timp de 3- 6 zile.
PORFIRIA CUTANEA TARDA Cea mai frecventa dintre porfirii; caracterizata prin leziuni cronice ale pielii si (de obicei) afectare hepatica. Se datoreaza deficitului (ereditar sau dobindil) de uroporfirinogen decarboxilaza. Fotosensi-bililalca determina pigmentare faciala, o fragilitate crescuta a pielii, erilem. si leziuni culare sau ulcerative, in mod tipic localizate pe fata, frunte si antebrate. Afectiunile hepatice si sideroza hepatica pot II corelate cu alcoolismul. Pot coexista diabetul zaharat. LliS si alte afectiuni autoimune. Uroprofi-rina urinara si coproporfirina sint crescute. Abstinenta la alcool aduce ameliorari iar scaderea fierului hepatic amelioreaza leziunile tegumentarc. Se poate folosi clorochina la pacientii incapabili sa se supuna flebotomiei periodice.
PORFIRIA CONGENITALA‚ ERITROPOIETICA‚ Un defect genetic rar transmis autosomal recesiv ce cauzeaza fotosensibilitate cronica, leziuni tegu-menlare mutilante si anemie hemolitica. Decesul poate surveni in copilarie. Trebuie etata expunerea la lumina solara.Alte materiale medicale despre: Boli endocrine


loading...


Diagnosticul necesita recoltarea unei probe plasmalice in care glucoza sa fie < 2,5-2,8 mmol/l (< 45-50 mg/dl) la barbati si < 1,9-2,2 mmol/l (< 35-40 [...]
TIROIDITA‚ SUBACUTA‚ Poale li determinata de infectiile cu unii virusi, printre care parolidita epidemica. Simptomatologia apare de obicei dupa o infe [...]
Patologia endocrina poale fi rezultatul unui deficit hormonal, unui exces de hormoni sau al unei rezistente la actiunea hormonala, anomalii ale mai mu [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli endocrine

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  loading...

  Vezi toate intrebarile