eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Patologia traheo bronsica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » ANATOMIE » patologia traheo bronsica

Corpii straini traheo-bronsici


CORPII STRAINI TRAHEO-BRONSICI


Accident grav intalnit mai ales la varsta copilariei, iar in peste 70% din cazuri la copii intre 1 -3 ani.

Etiopatogenia. Orice corp care are dimensiuni inferioare orificiului glotic poate fi aspirat daca ajunge pe mana copiilor, sau uneori accident intamplator la adulti.

Incercand o clasificare a acestor corpi straini, in functie de natura lor, ii putem clasifica in :corpi straini organici, mai gravi, intrucat in mediu umed isi maresc vol 939g64j umul: boabe de fasole,miez de nuca, de arahida, bob de porumb, samanta de floarea soarelui, de dovleac. fragmente de os, dinti, resturi alimentare etc.

corpi straini anorganici, mai bine suportati: cuie, suruburi obiecte din mase plastice, fragmente de sarma etc.

Patogenia. Mecanismul cel mai frecvent intalnit este aspiratia, mai rar intalnindu-se bronholitii datorati calcificari sputei restante, rupturii unei adenopatii tuberculoase, sau prezentei ascariziilor. Aspiratia se datoreaza cel mai adesea unei inspiratii bruste, fortate, imperioase in timpul alimentatiei sau a jocului cu obiecte straine, aflate in cavitatea bucala. Acest accident se poate instala si in timpul jocului, rasului, tusei, a stranutului.

Corpii straini se localizeaza cel mai adesea in bronsia primitiva dreapta, la bifurcatia traheei (pintene traheal) si mai rar in bronsia stanga. Cei mai mici pot ajunge pana la nivelul bronsiilor lobare.Daca stagneaza mai mult, in functie si de tipul corpului strain, asistam la acumularea secretiilor, instalarea unei traheite sau bronsite acute, cu edem, tumefactie, aparitia granulatiilor, prezenta secretilor sanguinolente, stenoza de tip valvular, inspiratorie sau expiratorie, obstructia partiala a cailor respiratorii inferioare sau emfizem, sau atelectazie sau hiperinflatie poststenotica.

Simptomatologia corpilor straini este caracterizata printr-un tablou dramatic caracterizat la inceput prin: agitatie, dispnee accentuata inspitratorie, tuse, cianoza extremitatii faciale. Decesul se poate instala imediat sau la scurt timp, prin asfixie sau sincopa. In cazurile de gravitate medie, aceasta faza acuta dureaza aproximativ 30 minute, dupa care simptomatologia se amelioreaza, datorita fixarii corpului strain in una dintre bronsii, existand in permanenta pericolul de mobilizare a corpului, la eforturi sau la mobilizarea pacientului. Obiectiv se poate constata o asimetrie a miscarilor cutiei toracice, uneori ronhusuri pulmonare, iar in cazul fenomenului de stenoza, cel mai adesea se constata silentiu respirator, diminuarea murmurului cular la nivelul unui lob pulmonar. Cand corpul strain este flotant in trahee, se aude un zgomot ritmat inspirator si expirator, ce se aseamana cu fluturatul unui drapel in vant.

Radiografia poate demonstra prezenta corpului strain numai in cazul corpilor straini radioopaci (aproximativ 8% din cazuri), iar in cele mai multe cazuri demonstreaza efectele aspirarii corpului strain, adica atelectazia unui lob pulmonar sau a unui plaman, sau emfizem pulmonar sau in cazul corpilor strain cronici, cu evolutie indelungata, semnele unei pneumonii. Deseori se instaleaza semnul lui Holzknecht, care consta in balansul mediastinului, situatie intalnita in cazul unei stenoze bronsice.

Diagnosticul se bazeaza pe istoricul afectiunii, descrierea accidentului, a semnelor clinice tipice, aspectul radiologic, precum si pe baza bronhoscopiei care are atat rol diagnostic, cat si terapeutic.

Diagnosticul diferential trebuie efectuat cu afectiuni ce se manifesta cu aceeasi simptomatologie: difterie, pseudocrup, spasm laringean, tuse convulsiva, astm bronsic, tumori intraluminale, tuberculoza pulmonara" class="text">tuberculoza pulmonara, pneumonie, stenoza laringeana. Miscarile laringiene in sus si in jos sunt absente in cazul stenozelor traheale.

Evolutie si complicatii;In cazul aparitiei acestui accident putem avea mai multe situatii:

1) Aspiratia determina insuficienta respiratorie" class="text">insuficienta respiratorie acuta cu decesul pacientului.

2) Totul poate reintra in normal, daca extractia s-a efectuat in primele 24 ore.

3) Daca stagnarea corpului strain se prelungeste, apar complicatii obstructive si septice, ce se manifesta clinic si radiologic in tablouri variate.

Tratamentul consta in efectuarea endoscopiei traheobronsice si extractia corpului strain aspirat.

Rolul medicului de familie sau generalist este:

de a trimite la medicul ORL orice suspiciune de aspiratie de corp strain in arborele traheobronsic. Pentru aceasta sa solicite echipaj de urgnta ( ambulanta) rapida si in conditii tehnice bune, prevazuta cu: aparatura de respiratie asistata, oxigen, trusa de traheostomie si personal medical calificat, deoarece exista pericolul instalarii obstructiei cailor respiratorii si a stopului respirator mecanic.

certitudine existentei unui corp strain impune transportul de urgenta a pacientului la cel mai apropiat serviciu de urgenta ORL, cu ambulanta echipata special, sau daca ambulanta nu corspunde din punct de vedere a echpajului, medicul generalist trebuie sa insoteasca pacientul pana la serviciul de urgensa ORL;

corpul strain traheo-bronsic cu insuficienta respiratorie acuta marcata impune efctuarea de urgenta a traheostomiei urmata de introducerea unei canule traheale sau a coniotomiei, dupa care pacientul este transportat de urgenta la un serviciu de urgenta ORL.

efectuarea eductiei sanitare in cadrul comunitatii pe care o ingrijeste medical, privind periculozitatea aspirarii corpilor straini, mai ales la varsta mica.
Alte materiale medicale despre: Patologia traheo bronsica
TRAUMATISMELE TRAHEEI SI ALE BRONSIILOR   La ora actuala se constata prezenta tot mai frecventa a traumatismelor traheale, acest [...]
STENOZELE TRAHEO-BRONSICE Acute sau cronice, pot sa existe la nivelul traheei sau bronsilor. Ele pot sa fie intramurale sau extramu [...]
NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE TRAHEO-BRONSICA Traheea este atasata de cartilajul cricoid, care este cel mai rigid element al ar [...]


Copyright © 2010 - 2023 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre patologia traheo bronsica

  Alte sectiuni
  Aparatul digestiv
  Anatomia inimii
  Aparatul cardiovascular
  Creierul
  Anatomie ginecologica
  Patologia traheo bronsica
  Patologia esaofagiana
  Patologia cervicala
  Anatomia urechii
  Membrul inferior
  Membrul superior
  Coloana vertebrala
  Sistemul muscular
  Craniul
  Aparatul renal
  Sangele
  Sistemul nervos
  Sistemul osos


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile