eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Patologia traheo bronsica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » ANATOMIE » patologia traheo bronsica

Notiuni de anatomie si fiziologie traheo-bronsica


NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE TRAHEO-BRONSICA


Traheea este atasata de cartilajul cricoid, care este cel mai rigid element al arborelui respirator. Este de 10- 13 cm la adult si are in constitutia ei 16- 20 fragmente de cartil 343h73d aj sub forma de potcoava. Partea posterioara a acestor inele este membranoasa si vine in contact cu esofagul.

Pintenele traheal se afla la originea celor doua bronsii si este situat la nivelul celei de a 6-a vertebre toracice, avand un unghi de 55 grade, ce se deschide inferior. Bronsia primitiva dreapta face cu verticala un unghi de 17 grade, iar cea stanga un unghi de 35 grade. Arborele bronsic are o componenta extrapulmonara si una intrapulmonara, care se imparte in ramuri corespunzatoare lobilor pulmonari. Inelele cartilaginoase devin complete la nivelul bronsilor, pentru ca la nivelul bronsiolelor sa dispara complet, peretele acestora fiind alcatuit din musculatura spiralata.

Mucoasa respiratorie este de tip cubic ciliat, miscarea cililor fiind spre laringe.

Vascularizatia traheei este asigurata de artera tiroidiana inferioara si superioara. Pintenele traheal si bronsiile primesc sangele direct de la aorta, prin arterele bronsice, existand numeroase anastomoze cu arterele pulmonare.

Drenajul limfatic de la trahee, se face la nivelul ganglionilor cervicali, care au numeroase conexiuni cu ganglionii toracici, astfel explicandu-se metastazele ganglionare toracale.

Inervatia este asigurata de nervul vag si de trunchiul simpatic.

Aparatul mucociliar se misca in directia laringelui, avand rolul de a elimina secretiile de la nivelul periferiei. Incalzirea, umidificarea si purificarea aerului inspirat, incepe de la nivelul nasului si se continua pana la nivelul cailor respiratorii inferioare, astfel incat aerul la nivelul traheei are 36 grade, indiferent de temperatura exterioara. Aceasta temperatura este mult mai scazuta in cazul respiratiei orale. Umiditatea aerului inspirat la nivelul traheei este in conditii normale de 99%.
Alte materiale medicale despre: Patologia traheo bronsica

STENOZELE TRAHEO-BRONSICE Acute sau cronice, pot sa existe la nivelul traheei sau bronsilor. Ele pot sa fie intramurale sau extramu [...]
NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE TRAHEO-BRONSICA Traheea este atasata de cartilajul cricoid, care este cel mai rigid element al ar [...]
TUMORILE TRAHEEI SI ALE BRONSIILOR   Pot fi benigne sau maligne, afectand mai ales persoanele peste 50 ani. Tumoril [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre patologia traheo bronsica

  Alte sectiuni
  Aparatul digestiv
  Anatomia inimii
  Aparatul cardiovascular
  Creierul
  Anatomie ginecologica
  Patologia traheo bronsica
  Patologia esaofagiana
  Patologia cervicala
  Anatomia urechii
  Membrul inferior
  Membrul superior
  Coloana vertebrala
  Sistemul muscular
  Craniul
  Aparatul renal
  Sangele
  Sistemul nervos
  Sistemul osos

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile