eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Patologia traheo bronsica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » ANATOMIE » patologia traheo bronsica

Tumorile traheei si ale bronsiilor


TUMORILE TRAHEEI SI ALE BRONSIILOR


Pot fi benigne sau maligne, afectand mai ales persoanele peste 50 ani.

Tumorile benigne sunt rare si includ adenoame, fibroame, condroame, lipoame, tumora amiloida, neurinoame, hemangioame, 131j99b papiloame (adesea acompanind o papilomatoza laringiana) si adenomul pleomorf.

Se manifesta prin accese de tuse, dispnee, care se agraveaza treptat iar uneori hemoptizie.

Tratamentul consta in ablatia tumorii, fie pe cale endoscopica, sau cu Laserul daca marimea tumorii permite, fie pe cale externa cervicala sau toracica.

Tumorile maligne sunt relativ frecvente, instalandu-se cel mai adesea de-a lungul unui traiect nervos, sunt local agresive si dau metastaze pe cale sanguina sau limfatica.

Carcinomul este intalnit la trahee, fiind urmarea invadarii acesteia de la organele invecinate6: laringe, esofag, mediastin, bronsii, sau glanda tiroida. In general este afectata traheea inferioara. De cele mai multe ori intalnim carcinomul scuamos sau adenocarcinomul, care dau in mod frecvent metastaze ganglionare sau la distanta.

Simptomatologia cuprinde o tuse chinuitoare, dispnee care se accentueaza treptat, hemoptizie si disfagie. Disfonia sau afonia se instaleaza odata cu afectarea nervului recurent de partea tumorii.

Diagnosticul necesita radiografie pulmonara, tomografii de trahee, bronhoscopie si examenul histopatologic din materialul bioptic recoltat.

Tratamentul poate fi chirurgical cand tumora este localizata la nivelul traheei chimio-sau radioterapeutic.Chimioterapia este indicata in cazul rezectilor cu rest tumoral microscopic, limfangita carcinomatoasa in preparat sau in cazurile cu invazie ganglionara. Cisplatinul sau carboplatinul sunt chimioterapicele de electie.

Prognosticul este insa incert indiferent de tipul de tratament ales.

Rolul medicului de urgenta este:

a asigura in cazul traumatismelor cervicale toaleta sumara a plagii;

protectia antitetanos in cazul plagilor cu potential infectios;

a indruma pacientul la un serviciu ORL, transportul efectuandu-se cu ambulanta echipata pentru pacienti cu probleme respiratorii; oxigen, trusa de intubatie, trusa de traheotomie si personal medical calificat.
Alte materiale medicale despre: Patologia traheo bronsica

in zona in care se afla tumoarea se aplica cataplasme reci; la inceput, ele vor fi subtiri si, daca se suporta usor, se va trece la aplicare [...]
Tumorile pot fi unice sau multiple. Ele se pot localiza la unul din sani sau la ambii sani si au marimi variabile si sunt cauzate de excesul de f [...]
Se intalnesc in aprox. 1/1000 din sarcini. Este mai usoara evidentierea lor (asa cum sunt situate in fundurile de sac rectovaginale) cand uterul este [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre patologia traheo bronsica

  Alte sectiuni
  Aparatul digestiv
  Anatomia inimii
  Aparatul cardiovascular
  Creierul
  Anatomie ginecologica
  Patologia traheo bronsica
  Patologia esaofagiana
  Patologia cervicala
  Anatomia urechii
  Membrul inferior
  Membrul superior
  Coloana vertebrala
  Sistemul muscular
  Craniul
  Aparatul renal
  Sangele
  Sistemul nervos
  Sistemul osos

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile