eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Oto-rino-laringologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » oto-rino-laringologie

Obstructia nazala


Obstructia nazala de scurta durata este un simptom frecnt la persoanele cu infectii virale ale tractului respirator superior. in continuare vom prezenta cauzele obstructiei nazale cronice.
Etiologie Copii: getatii adenoide, rinite, atrezie choanala, tumori ale spatiului postnazal (ex: angiofibroame), corpi straini.
Adulti: Anomalii ale septului nazal, rinite, polipi, sinuzita cronica, boli granulomatoase (TBC, sifilis, lepra), cauze iatrogene (vasoconstrictie locala, rezerpina, antidepresi triciclice).
Diagnostic. In cazul anamnezei, accentul trebuie pus pe variabilita-tea simptomelor, pe tipul obstructiei nazale, pe efectele asupra alimentatiei, vorbirii si somnului (sforait). Examenul obiectiv trebuie sa evalueze orice anomalie nazala si sa sileasca daca narile sunt complet obturate (tine o oglinda pe rand sub fiecare nara si observa daca se abureste). Examineaza spatiul postnazal cu ajutorul unei oglinzi (la copii spatiul postanazal poate fi vizualizat mai usor cu ajutorul examinarii radiologice in incidenta laterala).
Obstruc(ia iatrogena (rinita medicamentoasa). Picaturile sau spray-urile care au efect decongestionant (prin vasoconstrictie) pot leza mucoasa ca urmare a anoxiei pe care o produc. Se produce o congestie de rebound si edemul mucoasei, ceea ce determina o noua utilizare a medicamentului. Mucoasa este tumefiata si rosie. Aceste substante nu trebuie utilizate mai mult de o saptamana.
Rinita vasomotorie. Produce obstructie nazala si/sau rinoree. Nu pot fi identificati alergenii. Cornetele apar edematiate si tumefiate si exista o productie excesiva de mucus. Tratament: este de obicei ineficace In cazul acestei afectiuni. Spray-urile nazale cu ipratropin 2x ug pufuri/ nara/6 h amelioreaza rinoreea.1 Cauterizarea sau rezectia chirurgicala a cornetului inferior amelioreaza "nasul infundat".
Polipii nazali Asocieri: rinita alergica, sinuzita etmoidala cronica, fibroza chistica. Spray-urile cu beclomethazona dipropionat trebuie incercate - 8 pufuri/ 24 h (50 |ig/puf), 'm m cazul esecului se va recurge la polipectomie.
Deviatia de sept nazal. Este rara la copii, poate afecta 20% din adulti. Poate fi secundara unor traumatisme. Sectionarea chirurgicala a osului si cartilajului septului nazal - rezectia submucoasa - amelioreaza deformarea.
Rinita alergica. Poate fi sezoniera sau permanenta. Incidenta se coreleaza cu numarul particulelor de polen si cu varsta (riscul cel mai mare 5-l4 ani). Simptomele includ: stranut, prurit si rinoree. Cornetele pot fi tumefiate, iar mucoasa apare palida sau vinetie. Pot aparea polipi nazali.

Alergenul poate fi identificat prin teste cutanate. Tratament: in anumite regiuni ale lumii se pot realiza cure injecile de desensibilizare care produc ameliorari la 70% din pacientii cu alergii sezoniere si la 50% din cei cu alergii la praf de casa. Aceste cure sunt periculoase si pot produce anafilaxii fatale; pacientii trebuie observati un interval de timp dupa fiecare injectie iar aparatura de resuscitare cardio-respiratorie trebuie sa fie disponibila in orice moment. Se mai pot utiliza antihistaminice (ex: terfe-nadine 60 mg/12 h PO, ai grija de interactiunile cu eritroinicina/macro-lidele, carbamazepina, P-blocantele, diureticele, antidepresile triciclice, antifungice si halifanlrina; loratadina nu prezinta asemenea interactiuni, doza: 10 mg/zi PO); decongestionante sistemice (ex: pseudoefedrina 60 mg/12h PO; CI: hipertensiune, hipertiroidism, coronaropatii, terapie concomitenta ci IMAO), spray-uri nazale (ex: cromoglicat sodic 2%, 2x2,6 mg/4-61)) sau terapia nazala cu steroizi, ex. dipropionat de beclo-methasone 8x50 pg pufur4h. Atentie: spray-urile cu steroizi pot fi utilizate timp nelimitat, in timp ce instilatiile nazale se absorb sistemic si trebuie utilizate pentru cure mai scurte de o luna,Alte materiale medicale despre: Oto-rino-laringologie

DEFINITII Bronsita cronica Secretie excesiva de mucus traheobronsic. suficienta pentru a produce tuse cu expecloratie timp de cel putin 3 luni in fiec [...]
OBSTRUCTIA TRACTULUI URINAR , o cauza potential reversibila de insuficienta renala, va fi avuta in vedere in toate cazurile de insuficienta [...]
Obstructia cailor respiratorii superioare provoaca o serie de modificari fiziopalologiee de compensare care se traduc clinic prin instalarea unui [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre oto-rino-laringologie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile