eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Grasimile

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » NUTRITIE » grasimile

Grasimi, proteine si zaharide

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Grasimi, proteine si zaharide

Advertisements


GRASIMI, PROTEINE Si ZAHARIDE

Corpul omenesc este alcatuit din celule aranjate ca si caramizile intr-o constructie. Celulele au nevoie de substante nutritive pentru a creste si a sa inmulti, iar aceste substante sunt preluate din mancare.

            Grasimile sunt substante organice sintetizate de organismele animale si vegetale facand parte din clasa lipidelor.

            Grasimile sunt o sursa de energie si in general, furnizarea enegiei este mai constanta. In plus, o data supuse procesului de digesie, o anumita cantitate de grasimi va fi depozitata in “depozitele de grasimi” din organism, situate sub piele si in jurul catorva organe importante, cum ar fi rinichii, inima si ficatul. Aceste depozite apara organismul impotrivba frigului siprotejata oasele si organele interne impotriva ranilor. Contrar unor teorii la moda, o anumita cantitate de grasime este  esentiala pentru pastrarea sanatatii.

         Aproape toate alimentele contin grasimi, cu exceptia majoritatii fructelor si legumelor.          Produsele animale carne, untura, produse lactate contin asa-numitele grasimi saturate. Nucile, pestele gras, uleiurilr vegetale si unele margarini usoare contin grasimi nesaturate. Dieticienii recomanda un consum  mai mare de grasimi nesaturate decat de grasimi saturate. Grasimile saturate tncurajeaza colesterolului, substanta produsa pe cale naturala in ficat, dar prezenta si in unele alimente.

          Un anumit nivel al colesterolului este esential sanatatii organismului; dar se pare ca ficatul este capabil sa produca intreaga cantitate de colesterol necesara, fara sa fie nevoie sa includem in alimentatie aceasta substanta.

Aceasta nu inseamna ca alimentele cu un continut ridicat de colesterol trebuie evitate, desi persoanele care au un nivel ridicat de colesterol in organism sunt sfatuite ss reduca consumul acestuia.

           Deoarece  grasimile furnizeaza o energie mai consistenta decat carbohidratii, procentajul lor in alimentatia zilnica trbuie sa fie mai mic. De asemenea, acestea sunt mai satioase decat alte alimente. Nu se poate spune care este cantitatea ideala de grasime din alimentatie: clima rece sau activitatea intensa accentueaza nevoia de grasimi. In general, cel putin 15% din caloriile zilnice trebuie sa provina dsin grasimi, iar media ar fi 20-30%.

     Asemenea carbohidratilor, daca consumam mai mult decat este nevoie organismul, excesul se depune sub forma de grasime.

 

 PROTEINELE sunt principalele substante nutritive ce se afla in alimentele pe care la consumam sunt proteinele, carbohidratii, grasimile, vitaminele, mineralele, apa si fibrele. Proteinele sunt raspandite in muschi, oase si cartilagii, piele, lichide ale corpului si toate organele interne, cum ar fi inima, ficatul, rinichii si creierul.

       Peoteinele pot fi descrise ca substante nutritive constitutive ale organismului. In procesul de digestie proteinele din alimente sunt transformate in aminoacizi. Organismul apoi separa si foloseste aminoacizi in diferite scopuri. O parte vor fi folositi pentru cresterea si producerea de noi proteine necesare organismului, o alta parte vor fi folositi la refacerea tesuturilor din corp, iar restul vor fi transformati in hormoni, anticorpi si enime.

         Proteinele se gasesc in carne, peste., oua, lapte si alte produse lactate, precum si in seminte de te: nuci, boabe de fasole, mazare si cereale. Deoarece oamenii apartin regimului animal, proteinele provenite din surse animale pot fi asimilatemai rapid decat cele din surse vegetale, asa incat este foarte important ca vegetarienii sa-si obtina proteine din seminte de soia, nuci, faina de grau, sau de seminte de bumbac, deoarece acestea contin proteine din clasae  superioare.

       Desi proteinele insumeaza un procentaj ridicat din compozitia organismului, nu rezulta ca trebuie sa formeze cea mai mare parte a alimentatiei. Din punct de vedere procentual, o alimentatie echilibrata ar trebui sa contina 15-20% alimente bogate in proteine. Deoarece procentajele sunt greu de estimat in acest fel, este mai usor sa exprimam consumul zilnic necesar in grame. Un adolescent are nevoie de aproximativ 70-l00 de grrame pe zi, iar o femeie adulta 30 grame de proteine pe zi.

         ZAHARIDELE  sunt substante organice naturale care provin din grasimi vegetale. Zaharidele sunt cunoscute ca produsi naturali inca din cele mai vechi timpuri sub forma sucurilor de fructe si a mierii de albine.

         Zaharidele fac parte din categoria unor substante ce sunt constitite din carbon,hidrogen si oxigen. In zaharide cat si in apa proportia de hidrogen si     oxigen sunt egale ceea ce a dus la denumiea lor hidrati de carbon. Majoritatea zaharidelor au gustul dulce, de aceea au fost numite glucide.

         Deoarece zaharidele pot fi extrase din diferite organe ale telor cum ar fi: glucoza, celuloza, zaharul, amidonul ele constituie o baza a materiei vii care are rol energetic in metabolism.

         Zaharidele se gasesc atat in corpul animalelor cat si al omului, iar in fructe este cunoscuta sub numele de glucoza. Glucoza este o substanta solida, de culoare alba, cristalizata, de doua ori si jumatate mai putin dulce decat zaharul, si este solubila in apa.Prin fermentatie alcoolica, glucoza, in prezenta drojdiei de bere, se transforma in alcool etilic si dioxid de carbon, in acest mod se poate obtin vinul dun struguri.

       Atunci cand in organism are loc oxidarea glucozei se elibereaza  o cantitate mare de energie, necesara activitatii organismelor. De obicei medicii pentru a intarii organismele slabite ale oamenilor bolnavi administreaza injectii cu glucoza.

       In chimie zaharului i se spune zaharoza. In natura zaharul se gaseste in :sfecla de zahar, in morcovi, in coceanul de porumb, in trestia de zahar.

       Zaharul este sub forma starii solide, cristelizata si are culoare alba; are un gust dulce, este solubil in apa, dar insolubil in alcool, iar prin incalzire se topeste.

               

       
Alte materiale medicale despre: GrasimileIn general, genele (oncogenele sau anti-oncogenele, genele represoare) lezate de aceste mutatii pot patrona, eronat insa, inducerea sintezei de pro [...]
Din punct de vedere chimic, proteinele sint substante cu molecula foarte complexa, avind in componenta lor atomi de carbon, hidrogen, oxigen, azot si [...]
Lipidele simple Lipidele simple sunt cele mai importante din punct de vedere cantitativ. Ele pot fi esteri ai glicerinei cu acizi grasi, purtand den [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre grasimile

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Retete
  Stiati ca
  Alimentatie
  Vitaminele
  Sa mancam sanatos
  Diete
  Secretele nutritiei
  Cura de slabire
  Exercitiile fizice
  Mineralele
  Grasimile
  Cum ne hranim
  Regimuri alimentare
  Intrebari despre nutritie
  Silueta
  Nutritia si sexualitatea
  Nutritia si bolile cronice
  Aminoacizii
  Acizii grasi
  Bucatarie
  Retete de slabit  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile