eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Optometrie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » optometrie

Examinarea mobilitatii ochilor si a vederii binoculare

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


EXAMINAREA MOBILITATII OCHILOR SI A VEDERII BINOCULARE

  Inspectia preliminara generala

Se observa si se consemneaza: modelul de activitate al subiectului (hiper sau hipocinetic); pozitii normale ale corpului si coloanei vertebrale; aprecierea grosiera a pozitiei ochilor; prezenta unor miscari oculare cronice; pozitia pleoapelor.

  Inspectia oculara preliminara

Se observa si se noteaza: pozitia uzuala a fetei si capului; caracteristici anatomice ale orbitelor care influenteaza aparenta strabica (asimetrii faciale sau orbitare. deformatii traumatice, boli tumorale etc).

Estimarea fixarii - estimarea grosiera a fixarii pentru fiecare ochi, se face pe un stimul alcatuit dintr-un bec sau pentru copii o jucarie mica animata, dispozitive proiectate pe ecran si altele. Evaluarea grosiera a deviatiei ochilor, de la paralelism, se face in functie de pozitia reflexului corneean. Fixarea poate fi: normala, foveala si binoculara; normala, dar influentata de unghiul dintre linia principala de vizare si centrul pupilei, semnificativ pozitiv sau negativ; unilaterala; excentrica (cauzata de ambliopie strabica, leziune maculara, macula deplasata); alternanta; absenta.
Testul cu acoperirea ochiului (ocluzie) pentm depistarea heterotropiei - subiectul fixeaza o tinta luminoasa, aflata in fata sa, tinuta de observator. Acesta cu cealalta mana, acopera unul din ochi si observa reflexul corneean. Daca ochiul neacoperit face o miscare de corectare sau realiniere pe lumina fixata, acesta este deviat in directia opusa miscarii de realiniere. Daca este acoperit ochiul deviat, ochiul care fixeaza nu se misca. Testul se repeta. Daca oricare ar fi ochiul acoperit, nu se observa deviatia ochiului neacoperit, inseamna ca exista echilibru binocular bun sau corespondenta retiniana normalaade tip armonic. Tinta luminoasa fixata trebuie sa fie la cel putin 500 de mm de subiect. Testul trebuie realizat in fiecare din cele opt linii de privire specifice ochiului uman.

Testul acoperit - descoperit - in cazul acestui test, se acorda atentie ochiului acoperit, daca se deplaseaza. Acoperirea serveste pentru ruperea fuziunii. Daca ochiul se misca spre exterior ca sa fixeze cand este descoperit, exista esoforie. Echipamentul pentru testare se compune din tinta luminoasa, ocluzor si tablou de teste (sau obiecte) pentru acomodare in apropiat.

Valoarea unghiului de rotire al ochiului se obtine prin: aproximare vizuala bazata pe deplasarea reflexului corneean; masurare cu perimetrul cu arc; metoda neutralizarii cu prisma.

Pozitiile cardinale de diagnostic ale liniei de privire, afara de pozitia primara sunt: dreapta, stanga, sus, jos, dreapta sus, dreapta jos, stanga sus, stanga jos.


Testarea versiunilor - se realizeaza cerand subiectului sa urmareasca tinta in cele opt directii cu ochiul director mai intai si apoi cu celalalt. Se urmareste miscarea reflexului pupilar.

O atentie speciala trebuie acordata versiunilor sus 25°, jos 35° fata de pozitia primara. Normal exista o usoara tendinta de crestere a convergentei in infraversiune si putin mai mare tendinta de crestere a divergentei in supraversiune. Testul se realizeaza inclinand capul in jos si in sus, pastrand fixarea pe o tinta luminoasa asezata la aproximativ 500 mm.

  Controlul vederii binoculare

Daca un subiect vede dublu cand vrea sa fixeze un obiect cu ambii ochi, are strabism paralitic.

Un subiect care se uita crucis si nu se ge de diplopie, are strabism concomitent. Lipsa diplopiei se poate explica, fie ca o consecinta a unei neutralizari complete a imaginii ochiului strabic, fie prin fixare anormala. Neutralizarea poat fi alternanta (50% din cazuri).

Testarea vederii simultane

Separatorul Remy - subiectul priveste doua teste optotip, situate intr-un perpendicular pe ul meridian al capului, in fata ochilor. Cele doua teste optotip sunt vazute separat de fiecare ochi, separarea fiind realizata de un perete aflat in ul meridian. Daca subiectul are senzatia ca vede cele doua teste, inseamna ca are vedere simultana.

Diploscopul - pe un panou sunt desenate literele D, O si S pe aceeasi linie orizontala. in ecran sunt doua orificii in acelasi cu literele si linia de baza a ochilor subiectului. Ochiul drept vede literele D si O, ochiul stang literele O si G.

Sunt posibile urmatoarele situatii: daca subiectul vede literele D si S, are vedere simultana fara fuziune; daca vede litera O, are vedere simultana cu fuziune; starea de emetropie cand subiectul vede trei gauri si in fiecare gaura este cate o litera; vederea monoculara, cand subiectul vede fie D, O fie O, S; subiect strabic orizontal, deneutralizat are vedere simultana, dar nu fuzioneaza, el vede patru gauri in care sunt D, S, O, O.

Rigla Javal - o rigla este pusa intre un text si ochi, la egala distanta de cei doi ochi. O parte din text este ascunsa unui ochi, dar este vazuta de celalalt. In vedere monoculara, textul este vazut intrerupt; in vedere simultana fara fuziune, textul este vazut dublu in partile vazute simultan; daca exista fuziune, testul este vazut simplu (fara intrerupere).Gratarul Javal - in loc de o rigla, se realizeaza un gratar cu mai multe bare, care are si picioare ca sa stea la distanta convenabila de text.

Testarea cu bagheta Maddox - subiectul observa un izvor de lumina de mici dimensiuni ($ 10 mm). In fata unuia din ochi se aseaza o bagheta Maddox. Daca vederea este monoculara, subiectul vede sau izvorul sau o dreapta. Daca le vede pe amandoua, are vedere binoculara simultana.

Testu] cu geam striat Bagolini - geamul Bagolini este o lama a cu striatii foarte fine pe o fata, rectilinii si paralele. Un izvor de lumina punctiform, vazut prin acest test, apare ca o banda luminoasa facand un unghi de 90° cu directia striurilor. Ochiul subiectului poate fi observat prin test. Cele doua teste sunt asezate prin ocnei arul de testare.

Testul cu imagini persistente - ochiul mai bun priveste o lampa fulger, cu aspect liniar. Celalalt ochi fiind acoperit, se aprinde fulgerul. Se acopera apoi ochiul expus, se roteste lampa la 90° si se ilumineaza celalalt ochi. Rezulta doua imagini care persista. Subiectul priveste un perete alb si trebuie sa spuna cum vede cele doua imagini. Daca ele se intretaie perfect, exista fixare centrala si corespondenta retiniana normala. In caz de strabism, imaginile apar deplasate in afara, pentru exotropie si inauntru pentru esotropie.

  Depistarea si masurarea heteroforiilor si strabismului

Exista heteroforie de departe sau de aproape, daca in absenta excitatiei de fuziune, legea de ortoforie (coordonarea miscarilor ochilor) nu este verificata. Cele doua linii de privire nu se mai


intalnesc pe punctul de fixare. Pentru a pune in evidenta si a masura heteroforia, trebuie suprimata tendinta de fuziune, prin :

- 


metoda ocluziei (acoperirii). Se acopera un ochi cu un ecran; descoperind ochiul brusc, se observa daca este heteroforie, adica acest ochi se roteste. Se poate de asemenea obtura alternativ cei doi ochi si daca tinta fixata, pare sa se deplaseze, exista heteroforie. Metoda ocluziei suprima radical fuziunea. Cand se modifica durata ocluziei, se gasesc rezultate diferite.

-  prezentarea fiecarui ochi, a unor obiecte diferite, cele doua campuri vizuale fiind separate;

-  decalarea celor doua imagini retiniene ale aceluiasi obiect cu ajutorul prismelor. Se creeaza o diplopie care face fuziunea imposibila.

Metodele de depistare a heteroforiilor cu disocierea imaginilor aceluiasi obiect sunt: folosirea prismelor, creand o diplopie care face fuziunea imposibila; cu cilindrii incuicisati; crucea Maddox; prisma variabila (prisma Ryslei); prisma dubla (prisma Maddox).

Metodele de depistare a heteroforiilor prin prezentarea fiecarui ochi de obiecte diferite sunt: bagheta Maddox; separare prin polarizare (cruce neagra, test Essilor); testul filtrului rosu, la observarea crucii Maddox.

Crucea Maddox - are doua bare in cruce, cu gradatii distantate sub un unghi aparent corespunzator la o dioptrie prismatica. Este asezata la 5 m (distanta intre gradatii este de 5 cm). Cifra 0. este asezata pentru fiecare scara, in centrul crucii. Testul fiind asezat in zero al crucii, se percep doua teste si doua cruci si este suficient sa se citeasca pe una din cele doua cruci, gradatia care coincide cu testul care nu este la 0.


Prisma Ryslei - este un ansamblu de doua prisme identice alaturate. Un dispozitiv permite rotirea ansamblului prismelor in jurul unui ax perpendicular pe ansamblul fetelor paralele si o rotatie a fiecarei prisme in jurul aceleiasi axe, cu acelasi unghi, dar in sensuri inverse.

Prisma dubla Maddox - se aseaza acest ansamblu, astfel incat baza comuna sa fie in axa ochiului. Ochiul vede in acelsi timp prin cele doua prisme testul, care apare triplu. Obiectul vazut cu ochiul liber, se aseaza intre cele doua imagini dublate, daca este ortoforie si decalat, daca este heteroforie.

Bagheta Maddox - este o lentila construita din mai multe lentile cilindrice, paralele, alaturate, razele cilindrilor fiind de 2 mm. Imaginea pe retina a unui izvor luminos punctiform, are forma, printr-o lentila, de linie luminoasa perpendiculara pe axa cilindrului.

Separarea prin polarizare - o cruce neagra are un brat polarizat vertical vazut de ochiul drept, celalalt numai de ochiul stang. incrucisarea celor doua brate este alba si nu este polarizata ca si fondul. Centrul nu excita fuziunea. In caz de esoforie, ramura verticala apare decalata fata de centru la dreapta: in caz de exoforie la stanga. O hiperforie face ca ramura orizontala sa fie decalata pe inaltime. Se incearca prisme convenabil orientate pana se obtine crucea normala.

Testul filtrului rosu - subiectul priveste punctul central al crucii Maddox, avand filtrul rosu in fata ochiului drept. OD vede punct rosu. OS vede punct alb. Fuziunea este stimulata la periferie, disocierea intervenind in vederea centrala, datorita diferentei de culoare. Daca heteroforia este compensata, punctele alb si rosu se suprapun. Daca persista deviatie la filtru rosu, heteroforia poate fi compensata prin exercitii ortooptice, prisma, reechilibrare dipotrica.

Sinoptoforu! - este folosit pentru explorarea echilibrului oculomotor. Aparatul este un stereomicroscop, care are in componenta doua colimatoare de constructie speciala. Fiecare ochi vede prin lentila obiectiv a colimatorului corespunzator, imaginea unei mire test, iluminata de o lampa electrica. Cele doua colimatoare sunt montate pe brate care se rotesc in jurul unor pivoti ale caror axe trebuie sa treaca prin centrele de rotatie ale celor doi globi oculari. Aparatul are posibilitatea de reglare a distantei intre pivoti si a reazemului barbiei subiectului, astfel incat axele optice ale colimatoarelor sa coincida cu liniile de privire. Mirele din ele focale ale colimatoarelor pot fi schimbate. Axele optice ale obiectivelor, se pot roti in uri verticale, cu unghiuri de + / - 30°. Mirele test se pot roti in jurul axei optice si se pot deplasa pe verticala.


Acest aparat permite examenul si tratamentul diverselor heteroforii, al slabirii amplitudinii de convergenta relativa si tot felul de strabisme.

Aparatul de control Polatest - serveste la determinarea subiectiva a valorilor refractiei in vedere monoculara si binoculara, pentru controlul functiilor vizuale si a acuitatii vizuale, in cadrul unui diagnostic oficial.

Testele combinate sunt destinate controlului monocular, in timp ce testele polarizate se folosesc pentru controlul binocular. dupa metoda separarii simultane.

Aparatul este inzestrat la cerere, cu o comanda manuala ce asigura succesiunea testelor de la distanta sau cu un selector electronic de teste optotip sau cu telecomanda in infrarosu.

Aparatul se monteaza, astfel incat ecranul observat, sa fie pe orizontala corespunzatoare nivelului ochilor subiectului.

Echipamentul de baza al acestui aparat cuprinde patru teste polarizate: testul cruce, testul cu ace indicatoare, testul patrat, testul cu triunghi cu baza 20. Acestia sunt utilizati in combinatie cu analizori.
Alte materiale medicale despre: Optometrie


loading...


Momentul ideal sa va examinati sanii este dupa ciclu. Ceea ce trebuie sa va intereseze este daca si-au modificat dimensiunea, consistenta sa [...]
Baile pentru ochi se pot face numai cu o apa de calitate impecabila. In nici un caz nu se va folosi apa ce miroase a clor. Se procedeaza in felul [...]
Cauzele posibile ale pierderii treptate a vederii la un singur ochi sunt coroidita, dezlipirea progresiva a retinei inferioare (p.582) sau un melanom [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre optometrie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  loading...

  Vezi toate intrebarile