eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Oftalmologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » oftalmologie

Retina


Retina
Anatomie. Retina este alcatuita dintr-o tunica externa pigmentara (ce vine in contact cu coroida) si o tunica interna senzoriala (in contact cu corpul vitros). in centrul partii posterioare se afla macula (al carui centru este denumit foe) care apare galbuie si usor ovalara. Ea are multe celule cu conuri, astfel incat acuitatea vizuala este maxima aici. La aproximativ 3 mm medial fata de foe se afla discul optic care nu contine celule cu conuri sau bastonase (corespunde petei oarbe a campului vizual).

Discul optic. Trebuie sa aiba o culoare roz-pal si este mai palid in cazul atrofiei optice (p.576). Discul prezinta o cupusoara fiziologica situata central si care trebuie sa ocupe aproximativ o treime din diametrul discului. Adancirea si largirea cupusoarei apar in glaucom (p.578). Discul poate aparea oval intr-un ochi cu astigmatism si apare anormal de larg intr-un ochi miop. Marginile discului sunt sterse in cazul edemului papilar (ex: in cresterea presiunii intracraniene, hipertensiunea maligna, trom-boza de sinus carnos) si a nevritei optice. Vasele sanguine noase apar in cazul trombozei nelor retiniene; in hipertensiune si diabet apare o paloare retiniana anormala insotita de ocluzii arteriale si hemoragii cu exsudate.

Dezlipirea de retina. Poate fi "simpla", idiopatica, secundara unor afectiuni intraoculare (melanom, benzi fibroase in interiorul corpului vitros in cazul diabetului), poate aparea dupa operatiile pentru cataracta sau poate fi secundara traumatismelor. Ochiul miop este mai predispus la dezlipire, cu cat este mai grava miopia cu atat este mai mare riscul.1In dezlipirea simpla, orificiile din retina permit fluidului sa separe retina senzoriala de epiteliul pigmentar retinian.
Dezlipirea se poate prezenta ca o pierdere nedureroasa a derii, ce este descrisa uneori ca o cortina ce acopera derea (cortina cade cand jumatatea inferioara a retinei se dezlipeste si se deplaseaza in sus). 50% din pacientii care au o dezlipire de retina prezinta simptome premonitorii - stele sau senzatia unor pete in fata ochilor ce apar ca urmare a stimularii retiniene anormale produsa inainte de dezlipire.1 Dezlipirea jumatatii inferioare a retinei nu detaseaza macula, in timp ce dezlipirile jumatatii superioare o detaseaza. Daca macula a fost detasata, derea centrala este pierduta si nu va putea fi recuperata nici chiar daca retina este inlocuita cu succes. Viteza de dezlipire variaza dar in jumatatea superioara ea tinde sa fie mai mare. Se pot detecta defecte de camp vizual. Examenul oftal-moscopic evidentiaza o retina gri, opalescenta care balonizeaza in fata. Tratamentul include examenul urgent efectuat de catre un specialist si imte sclerale de silicon, crioterapie, retinopexie pneumatica, coagulare cu argon sau laser pentru a asigura retina.

Retinitis pigmentosa. Aceasta afectiune familiala este o cauza comuna de degenerescenta retiniana. in zonele mijlocii si periferice ale fundului de ochi sunt raspandite particule de pigment negru. Simptomele au un aspect sters, iar treptat se produce atrofia optica si orbirea.
Retinoblastomul. Pacientul tipic este un copil in varsta de pana la trei ani. Daca este bilateral (80%) cauza este de obicei ereditara. Gena pentru retinoblastom este prezenta la toate persoanele si in mod normal este o gena supresoare sau o anti-oncogena. Cei cu retinoblastoame ereditare au o alela alterata in fiecare celula. Daca o celula retiniana in dezvoltare sufera o mutatie la nilul celeilalte alele, se va genera un retinoblastom. Prezentare: Pot aa dezvoltare in exteriorul (exofitica) sau in interiorul (endofitica) vitrosului producand o pupila alba (leukocoria), strabism, imflamatie si absenta reflexului rosu al retinei. Parintii pot depista acest lucru cand examineaza fotografiile copiilor lor, efectuate cu un blitz, si in care numai un ochi apare rosu. Tratament: Enucleere.

a) Edem papilar produs de cresterea presiunii intracraniene. Discul proemina anterior si lateral spre retina inconjuratoare. Marginea discului este complet stearsa iar in anumite locuri vasele retiniene par disparute deoarece edemul impiedica translucenta tesuturilor discale. Venele retiniene sunt disparute si exista cateva hemoragii.
b) Edem papilar. Vasele care trarseaza discul par a disparea din loc in loc ca urmare a pierderii translucentei tesutului prelaminar in care sunt localizate (dupa J Parr Introducere tn Oftalmologie, OUP.)


Galerie de imagini si poze medicale: retina


imagine cu retinaimagine cu retina imagini retinaimagini/poza retina


Alte materiale medicale despre: Oftalmologie

Are loc in urma unor traumatisme sau a unor procese degenerative, astfel ca retina se poate dezlipi de pe coroida, iar spatiul dintre aceste doua [...]
Bolile supapelor inimii, bolile valvulare, sunt boli care in prezent pot fi tratate si cu care se poate supravietui daca urmezi o anumita conduit [...]
Fovea (macula) este singura parte a retinei care realizeaza o vedere 6/6. Modificarile patologice care intereseaza aceasta regiune provoaca cele mai s [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre oftalmologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile