eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentatie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » NUTRITIE » alimentatie

Planul dumneavoastra‚ de actiune pentru a invinge intoleranta alimentara‚

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Acest modul aduna toate informatiile. ½ se va reaminti despre modul in care puteti elimina alimentele netolerate si cum le puteti reintroduce in dieta, despre testele pe care trebuie sa le realizati si in final, ce actiune sa intreprindeti pentru a rezolva problemele de sanatate. Folositi punctajele chestionarului pentru a alege ul de actiune potrit afectiunilor dumneavoastra.
Prioritatea este intoleranta alimentara
Prioritatea este sa faceti tot ce va sta in putinta pentru a identifica si elimina alimentele netolerate. Odata realizat acest lucru, puteti identifica daca trebuie sa tratati si alte afectiuni asociate intolerantei alimentare.

Nu exista tratament?Imi doresc sa fi existat un tratament pentru intoleranta alimentara. Din nefericire, nu exista niciun remediu simplu pentru o afectiune care manifesta incapacitatea organismului de a se adapta la mai multi factori si nu in cele din urma la consumul excesiv si frecvent al aceluiasi aliment. Urmand recomandarile din aceasta sectiune, veti reduce sau chiar elimina simptomele.

O afectiune complexa
Nu exista niciun dubiu ca intoleranta alimentara este o afectiune particulara complexa data fiind relatia cu alte 'dezechilibre\" descrise in Partea a doua. Aceste alte probleme pot fi dificil de tratat. Experienta dobandita prin tratarea sutelor de cazuri prin acest labirint m-a invatat importanta abordarii prin eliminare.
Deoarece sunt implicate mai multe variabile, am detaliat un ghid pas cu pas. Nu incerc sa ma scuz pentru faptul ca in aceasta sectiune va ofer atat de multe informatii despre factorii care influenteaza intoleranta alimentara, caci netratand afectiunile inrudite, eforturile de a urma o dieta prin eliminare pot fi inutile.

O prire de ansamblu asupra ului dumneavoastra de actiune
Desi sunt foarte multe de spus despre intoleranta alimentara, exista o cale simpla de a inainta:
1. Identificati intolerantele alimentare
2. Excludeti acele alimente si reintroduceti-le mai tarziu.
3. Sprijiniti functia digestiva prin urile de sustinere a digestiei
4. Identificati si celelalte dezechilibre ale starii de sanatate si urmati pasii de tratare a lor si monitorizati progresul.
5. imbunatatiti celelalte aspecte ale sanatatii impreuna cu tratarea si ameliorarea intolerantelor alimentare.
6. Sprijiniti detoxifierea ficatului



7. Implementati principiile ului de actiune pe termen lung ( p.158) si verificati progresul inregistrat.

Primul pas
Aceasta sectiune va ajuta sa faceti primul pas pe calea ndecarii de intolerantele alimentare si are ca punct de plecare punctajul obtinut la chestionarul pentru intoleranta alimentara. Deja ati fost sfatuiti in modulul 1 despre actiunile pe care trebuie sa le intreprindeti, dar va reamintesc.

Punctajul obtinut_______Actiune
Excludeti primele doua alimente din lista cu suspectii obisnuiti. Excludeti primele patru alimente din lista cu suspectii obisnuiti; urmati ul de sustinere a digestiei. Excludeti primele sase alimente din lista cu suspectii obisnuiti; urmati ul de sustinere a digestiei. Testul de laborator pentru intoleranta alimentara SAU testul de puls; urmati ul de sustinere a digestiei si ul cel mai relevant Testul de laborator pentru intoleranta alimentara si ul cel mai relevant; urmati ul de sustinere a digestiei Testul de laborator pentru intoleranta alimentara si mergeti la nutritionist - iar punctajul combinat pentru sectiunile 2 si 3 cel putin dublu fata de cel obtinut in sectiuneal: Test pentru permeabilitatea intestinala.

Pasii urmatori
Pasii urmatori iau in consideratie punctajele obtinute la celelalte chestionare din sectiune. Chiar daca ati obtinut punctaje ridicate la toate chestionarele, nu trebuie sa urmati decat un singur deodata (adica, pentru cele mai ridicate doua punctaje). Daca aveti vreun dubiu, urmati ul numarul 1de sustinere a digestiei.
Total = 0-l5 Total = 16-25
Total = 26-35 Total - 36-50
Total = 51-70
Total = >71 Total = > 36
Chestionarul si punctajul
obtinut______
Actiune

Chestionarul pentru intoleranta alimentara (punctaj ridicat =
51 sau peste 51 dintr-un total de 131)
16 - 25 Dieta prin eliminarea/ reintroducere cu ul numarul 1 de sustinere a digestiei timp de cel putin o luna
26 - 35 Dieta prin eliminare/ reintroducere cu ul numarul 1 de sustinere a digestiei timp de cel putin doua luni. Test de puls sau pentru intoleranta alimentara
36 - 50 Test de puls sau pentru intoleranta alimentara, apoi dieta prin excludere impreuna cu ul numarul 1 de sustinere a digestiei timp de cel putin trei luni; dupa trei luni se reintroduc alimentele. Apoi recompletati chestionarul. Daca punctajul este 15 sau mai mare, realizati testul pentru permeabilitate intestinala. Daca rezultatul testului este pozitiv, urmati ul pentru mucoasa intestinala. Daca rezultatul testului este negativ, realizati urmatorul test important (daca exista) conform rezultatelor obtinute la chestionare. Daca rezultatele obtinute sunt pozitive, urmati ul relevant. Daca rezultatele sunt negative, realizati urmatorul test important (daca exista).

51 - 70 Test pentru intoleranta alimentara apoi dieta prin excludere impreuna cu ul numarul 1 de sustinere a digestiei timp de cel putin 3 luni. De asemenea realizati urmatorul test important (daca exista). Daca rezultatul obtinut este pozitiv, urmati ul relevant. Daca rezultatul testului este negativ, realizati testul pentru permeabilitate intestinala. Daca rezultatul testului este pozitiv, atunci urmati ul pentru mucoasa intestinala. Daca rezultatul testului este negativ, realizati urmatorul test important (daca exista). Dupa trei luni reintroduceti alimentele. Apoi recompletati chestionarul. Daca punctajul obtinut nu este 15 sau sub aceasta valoare, va recomand sa cereti ajutor unui nutritionist/ specialist in acest domeniu.

> 36 Daca punctajul total este de 36 sau depaseste aceasta valoare, iar punctajele obtinute la sectiunile doi si trei depasesc dublul totalului din sectiunea unu, atunci pe langa recomandarile de mai sus realizati si testul pentru permeabilitate intestinala. Daca rezultatul obtinut este pozitiv, atunci urmati ul pentru mucoasa intestinala. Daca rezultatul obtinut este negativ, urmati directivele de mai sus.
Suplimentar ului de actiune de mai sus, exista alte afectiuni si dezechilibre importante care trebuie eliminate. Numai daca obtineti un punctaj ridicat la chestionarele relevante trebuie sa urmati recomandarile facute. Daca obtineti un punctaj ridicat la mai multe chestionare, atunci luati-le unul cate unul in ordinea listei cu chestionarele si cititi recomandarile de mai jos.

Nivel scazut al acidului gastric (punctaj ridicat = 5 (inclusiv primele doua) din 15 sau 7 din 15 (exclus primele doua) >5-7/15 Efectuati gastro-testul. Daca rezulatul obtinut
este pozitiv (adica nivel scazut al acidului gastric), atunci realizati testul pentru H. pylori. Daca rezultatul este negativ, atunci urmati indicatiile de mai sus. Daca rezultatul acestui test este pozitiv, atunci urmati timp de sase saptamani ul anti H. Pylori, impreuna cu ul numarul 1 de sustinere a digestiei. Dupa sase saptamani, urmati ul numarul 2 de sustinere a digestiei . Nivelul scazut al enzimelor digestive (punctaj ridicat - 7 din 12)

> 7/12 Timp de o luna, urmati ul numarul 3 de sustinere a digestiei, apoi recompletati chestionarul. Daca nu se modifica punctajul obtinut sau daca este mai ridicat decat cel obtinut initial, atunci reveniti la ul numarul 1 de sustinere a digestiei. Daca punctajul obtinut este mai mic, atunci continuati inca 2 luni si apoi recompletati chestionarul.
Exces de fermenti (punctaj ridicat =< 180 pentru femei, 140
pentru barbati)
> 180(f)/> Efectuati testul pentru Candida numai daca nu 140(b) s-a recomandat un examen coproparazitologic.
Daca rezultatele obtinute la ambele teste sunt pozitive, urmati timp de trei luni ul anti-fer-menti impreuna cu ul numarul 1 de sustinere a digestiei, apoi recompletati chestionarul. Urmati de asemenea o dieta care elimina zaharul, drojdia de bere, alcoolul, sucurile de fructe, toate tipurile de sucuri usoare, produsele din faina alba si ciupercile ( mai jos). Paraziti (punctaj ridicat =15 din 25)

> 15/25 Efectuati examenul coproparazitologic detaliat.Daca rezultatul obtinut este pozitiv, atunci urmati ul anti-parazitar precum si ul de prevenire a parazitilor, dupa care recompletati chestionarul. Urmati acest timp de 6 saptamani pe langa pianul numarul 1 de sustinere a digestiei. Daca punctajul obtinut este de 10 sau mai mare, atunci refaceti testul coproparazitologic detaliat pentru a identifica daca ati eradicat toti parazitii identificati in primul test. Daca rezultatul testului este negativ (adica nu sunt paraziti), demarati ul numarul 1 de sustinere a digestiei si eliminati din dieta alimentele netolerate si concentrati-va asupra urmatoarei afectiuni importante, daca exista.

Daca rezultatul testului este pozitiv, atunci urmati timp de alte sase saptamani ul anti-paraziti. Nu urmati acest mai mult de doua sedinte. Dupa doua saptamani de la incetarea ului anti-parazitologic(al doilea) recompletati chestionarul. Daca rezultatul obtinut este negativ (adica nu mai exista paraziti) atunci incepeti ul numarul 1 de sustinere a digestiei. Daca rezultatul este pozitiv, atunci apelati la un nutritionist/ specialist familiar cu problemele provocate de paraziti si intoleranta alimentara.

Probleme digestive provocate de stres (punctaj mare - 15 din
25 pentru femei si 24 pentru barbati)
> 15(f)/ Efectuati un test pentru profilul stresului la nive-
> 24(b) Iul glandelor suprarenale care masoara nivelul
de cortizol si DHEA. Exista multe variatii posibile ale acestor rezultate asa ca va recomand sa imi trimiteti un e-mail pentru a va putea trimite ul curativ corespunzator rezultatelor obtinute de dumneavoastra. Va recomand sa faceti cateva modificari ale stilului de ata, dupa cum va fi prezentat in aceasta sectiune. Daca rezultatele obtinute sunt pozitive, urmati timp de doua luni ul de sustinere a glandelor suprarenale si continuati cu dieta prin excludere si ul de sustinere a digestiei.
Sindromul de intestin permeabil (punctaj mare - 10 sau mai mult)

> 10 Efectuati testul pentru permeabilitate intestinala.
Daca intestinul dumneavoastra prezinta o permeabilitate modificata, atunci urmati timp de 8 saptamani ul de sustinere a mucoasei intestinale, impreuna cu ul numarul 1 de sustinere a digestiei si dieta prin excludere. Dupa 8 saptamani recompletati chestionarul. Daca noul punctaj obtinut este de 10 sau mai multe puncte continuati timp de inca o luna aceste doua uri. Apoi recompletati chestionarul.

Daca punctajul obtinut este de 9 sau mai putine puncte atunci incheiati si opriti ul de sustinere a mucoasei intestinale, dar recompletati chestionarul in intervalul unei luni de zile pentru a va asigura ca punctajul este in continuare de 9 sau mai putine puncte. Daca punctajul dumneavoastra continua sa fie ridicat in ciuda urmarii urilor, atunci verificati celelalte chestionare pentru a identifica si alte afectiuni care va influenteaza permeabilitatea intestinala. Indiferent de rezultate, refaceti testul pentru permeabilitate intestinala dupa 3 luni de la realizarea primului.



Sustinerea ficatului
Odata obtinut succesul in reducerea tuturor punctajelor ridicate, sau daca de la bun inceput punctajele obtinute nu au fost alarmante, va recomand sa incepeti ul de sustinere a ficatului. Urmati-I timp de trei luni si recompletati chestionarul pentru intoleranta alimentara. Daca nu inregistrati niciun progres si ati realizat testele relevante mentionate mai sus, atunci intocmiti o lista cu top zece 'afectiuni\" (de ex. extenuare, durere musculara, oboseala anormala) si realizati testul pentru capacitatea de detoxifiere a ficatului.

Daca rezultatele indica o actitate normala, ati eliminat posibilitatea unui dezechilibru si merita sa zitati un nutritionist sau specialist pentru a va ajuta sa progresati. Daca in atie cu Faza II, rezultatele obtinute la Faza I sunt mai mari, atunci urmati ul numarul II de sustinere a ficatului, dar daca punctajul obtinut la Faza I este mai mic decat cel obtinut la Faza II, atunci urmati ul numarul III de sustinere a ficatului. Urmati ul timp de 2 luni si apoi reevaluati-va starea sanatatii prin verificarea 'bolilor\" din top zece si siliti daca ati inregistrat ameliorari.

Dieta anti-fermenti
Exista multe carti care trateaza subiectul fermentilor si Candida albicans. Retetele culinare din aceasta sectiune vor ajuta pe oricine doreste sa ete alimentarea intestinelor cu fermenti. Celelalte alimente si bauturi extrem de importante de etat sunt:
a€¢ Toate bauturile alcoolice, in special nul si berea
a€¢ Toate tipurile de suc
a€¢ Bauturile gazoase
a€¢ Alte fructe in afara de mere si pere
a€¢ Carbohidrati rafinati (precum orez alb, faina de orez alb)
a€¢ Mai mult decat o portie moderata de carbohidrati la o singura masa
a€¢ Ciuperci

Planul de prevenire a parazitilor
Deoarece tratamentul impotriva parazitilor este dificil, proverbul 'este mai usor sa prei decat sa tratezi\" se aplica perfect in acest caz deoarece prevenirea este cea mai buna solutie. Cea mai buna aparare impotriva extraterestrilor oportunisti este un sistem imunitar puternic si sanatos, lata ul de prevenire a parazitilor care ii va tine departe de dumneavoastra.

1. Beti apa filtrata sau fiarta si racita si asigurati-va mereu ca mancarea temeinic gatita.
2. Consumati alimente organice, dar spalati-le foarte bine.
3. Spalati-va pe maini cu sapun inainte de a va aseza la masa. Taiati unghiile scurt si spalati zona de sub unghii.
4. Sprijiniti imunitatea reducand stresul - deoarece stresul reduce imediat nivelurile de SlgA.
5. Gatiti alimentele la temperatura corespunzatoare pentru a distruge parazitii (si bacteriile). Aceasta temperatura este de cel putin 180A°C - semnul care indica gazul la nivelul 4. Prajiti carnea la o temperatura de cel putin 170A°C - semnul care indica gazul la nivelul 3. Preparati pestele timp de 8 -l0 minute pe fiecare parte la o temperatura de 200A°C -semnul care indica gazul la nivelul 6.

6. Fiti foarte atenti sau etati alimentele crude precum sushi (japonia, China si Corenji,ea prezinta o incidenta ridicata a infectiei din cauza pestelui crud).
7. Igienizati scaunele de toaleta si oala de noapte, mai ales cele folosite de copii si spalati mainile intotdeauna cu atentie dupa schimbarea scutecului.
8. Nu mergeti desculti pe nisipul fierbinte si umed.
9. Nu folositi apa de la robinet pentru a curata lentilele de contact. Folositi solutiile sterilizate pentru curatarea lentilelor.
10. Copilasii de la 1 la 3 ani nu trebuie sa intre in contact cu cateii si pisicutele care nu au fost deparazitate in mod regulat si nu trebuie lasati sa pupe animale.

Modificari ale stilului de ata pentru a reduce stresul
lata cateva sugestii daca ati obtinut un puncatj ridicat la chestionarul 'Am probleme digestive cauzate de stres?\"
1. incetati actitatile care nu ajuta in mod direct la indeplinirea sarcinilor de serci, de ata sociala sau economice. Acordati mai mult timp intalnirilor sau altor actitati. Treziti-va cu 15-20 de minute mai devreme decat in mod obisnuit.
2. Creati un mediu de munca mai relaxant. Organizati, scapati de hartii si dezordine si adaugati obiecte personale precum opere de arta, jucarii etc.

3. inainte de a vorbi, ganditi - incercati sa nu va ia gura pe dinainte.
4. Petreceti putin timp singur, sand cu ochii deschisi, vorbind cu prietenii depre actitati care nu au legatura cu munca pe care o desfasurati, frunzarind o sectiune in librarie sau biblioteca.
Plan de actiune pe termen lung
Odata starea de sanatate ameliorata, este foarte util sa urmati cateva principii pentru a va simti in continuare bine si eliberat de intolerantele alimentare.

Principiile unui de actiune pe termen lung
1. Consumati o dieta variata, alcatuita din alimente neprocesate, nerafinate.
2. incercati sa consumati saptamanal peste 25 de alimente diferite.
3. inainte de a manca relaxati-va iar in timpul mesei mestecati foarte bine.
4. Consumati mese mici cantitativ si regulate, chiar daca presupune sa mancati de 4-5 ori pe zi.
5. Recompletati chestinarele o data la fiecare 4-6 luni pentru a va asigura ca sunteti pe drumul cel bun.

6. Ori de cate ori aveti posibilitatea, consumati alimentele de sezon si toate alimentele locale sau cel putin comercializate pe piata interna.
7. Faceti regulat exercitii fizice, dar la nivel intensiv numai o data pe saptamana.
8. Rezervati-va numai pentru dumneavoastra o ora din timpul zilei.
9. Numai pentru ca puteti consuma din nou alimentele netolerate in trecut, nu exagerati. Consumati-le prin rotatie.
10. Etati stimulentii asemeni nicotinei si cafeinei, si limitati ratia de alcool la 1 pahar pe zi.







Alte materiale medicale despre: Alimentatie




Acesta este un concept nou in medicina occidentala, desi este cunoscut in medicina traditionala cum este cea chineza. O plant [...]
Analgezie inseamna suprimarea durerii. Acest efect se obtine utilizand plante medicinale diferite pentru diferite zone din organism, in fun [...]
Aceste plante reduc inflamatia, senzatia de caldura si roseata din zona tumefiata, precum si durerea care insoteste procesele inflamatorii [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre alimentatie

Alte sectiuni
Retete
Stiati ca
Alimentatie
Vitaminele
Sa mancam sanatos
Diete
Secretele nutritiei
Cura de slabire
Exercitiile fizice
Mineralele
Grasimile
Cum ne hranim
Regimuri alimentare
Intrebari despre nutritie
Silueta
Nutritia si sexualitatea
Nutritia si bolile cronice
Aminoacizii
Acizii grasi
Bucatarie
Retete de slabit


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile