eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentatie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » NUTRITIE » alimentatie

Cum sunt cauzate aceste simptome de intoleranta alimentara?

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Aceasta este o sursa majora de confuzie si controversa, inca nu este pe deplin inteles modul in care intoleranta alimentara cauzeaza simptome, desi nu mai trebuie mentionat ca metodele de identificare nu sunt exacte. Raza de actiune a diferitelor reactii fata de alimente face imposibila folosirea unei singure metode de testare pentru a incadra intoleranta alimentara intr-o singura categorie.

Reactia imuna

Reactiile de intoleranta alimentara sunt in mare parte mediate de sistemul imunitar, ca rezultat al interactiilor delicate intre aliment, tractul digestiv, celulele albe si anticorpii specifici ai alimentului numiti imunoglobuline, mentionati si in Introducere. Exista cinci tipuri de imunoglobulina: IgA, IgD, IgE, IgC si Ig M. Moleculele din alimentul pentru care organismul creaza anticorpii sunt numiti antigeni. And in vedere ca serviti trei sau patru mese pe zi, expunandu- pur si simplu organismul la substantele straine, mancarea pe care o consumati reprezinta de departe cea mai mare provocare antigenica cu care se confrunta sistemul imunitar uman - asa ca nu este surprinzator ca organismul produce anticorpi pentru alimente la fel de des ca pentru orice alt material „strain\" pe care il intalneste.

Hipersensibilitate

Reactiile de hipersensibilitate au fost incadrate in categorii diferite, desi nici acest lucru nu ajuta atunci cand trebuie determinat testul cel mai potrivit care trebuie realizat. Si nici nu modifica faptul ca trebuie sa evitati alimentele netolerate si sa abordati alte aspecte ale sanatatii. Clasificarea reactiilor este mult mai utila oamenilor de stiinta si medicilor in domeniu. Prezentandu- insa diferitele categorii, veti putea intelege de ce in trecut, simptomele cum sunt si cele pe care le prezentati au fost interpretate sau diagnosticate gresit. Va ajuta sa intelegeti si de ce unele teste pot fi complet nepotrivite pentru dumneavostra si pentru simpomele pe care le prezentati.

Acestea sunt clasificarile pentru reactiile de hipersensibilitate:
Tipul I - reactii imediate IgE
Tipul II - reactii citotoxice mediate de anticorpi
Tipul III - debut intarziat, in principal reactii mediate de IgG
Tipul IV - reactii mediate celular si reactii mediate de celule T care pot implica si reactii IgGSa acordam o privire detaliata fiecareia dintre ele.

Tipul I - reactii imediate IgE

Aceste reactii apar intr-un interl de doua ore. Moleculele din alimente (antigenii) se leaga de anticorpii IgE deja creati in organism si declanseaza eliberarea moleculelor cum sunt histamina si leucotrienele. Aceste substante cauzeaza simptome - si in acest caz ele sunt simptomele pentru alergia clasica, cum sunt buze sau limba umflate. Deoarece reprezinta o situatie care poate periclita viata si nu este tipul de alergie asupra careia se concentreaza aceasta sectiune, trebuie sa consultati medicul.

Lista pentru alergia alimentara de tipul IgE
1. respiratie convulsi (inflamarea gatului); tuse; respiratie astmatica, respiratie cu probleme
2. inflamarea buzelor, fetei sau ochilor; inrosirea fetei
3. stare severa de greata, voma, diaree sau crampe/ dureri abdominale severe
4. slabiciune sau imposibilitate de ridicare/ mers
5. colaps sau foarte aproape de starea de colaps
6. scadere brusca a presiunii sangvine
7. pierderea cunostintei

Rezultatul reactiilor mediate IgE sunt aproape intotdeauna neplacute si includ de asemenea iritatie nazala, congestia sinusurilor, urticarie sau eczema, artrita, inflamarea intestinului, dureri de cap sau senzatia de „indepartare\" sau pierderea memoriei. Estimarile inregistreaza predispozitia la reactii de hipersensibilitate imediata la 10-l5 procente din totalul alergiilor alimentare si reactiilor de intoleranta.
Laboratorul IWDL ofera teste pentru alergiile de tip IgE - Sectiune II.

Tipul II - reactii citotoxice mediate de anticorpi

Este o reactie de raspuns intarziat care implica fie IgG sau, mai putin obisnuit, IgM. Reactiile sunt cunoscute drept citotoxice deoarece celula de care este legat antigenul este de fapt distrusa. Un exemplu de acest tip de reactie apare in cazul anemiei hemolitice, in care trombocitele celulelor rosii sunt distruse. Un alt exemplu este de tipul reactiei la penicilina. Este estimat ca cel putin 75 % din toate reactiile de intoleranta alimentara sunt insotite de distrugerea celulara.

Tipul III - debut intarziat, in principal reactii mediate IgG

Principala celula imunitara implicata in aceste reactii este IgG. Motivul reactiei intarziate este timpul necesar formarii complexului imunitar. Complexul imunitar este alcatuit dintr-un antigen (molecula alimentara) si un anticorp, si declanseaza eliberara moleculelor inflamatoare din diferite tesuturi din organism, cauzand astfel inflamatia. Daca aceste complexe imunitare nu sunt eliminate din organism se depun in tesuturi si pot cauza leziuni. Cu cat sunt mai puternice complexele imunitare si cu cat sunt produse in organism mai multe histamine si alte „amine\", cu atat este mai mare probabilitaea producerii unor leziuni ale tesuturilor. O estimare arata ca 80 de procente din reactiile de intoleranta alimentara implica IgG.

Tipul IV - reactii mediate celular si reactii
mediate de celule T care pot implica si reactii IgG

Si acest tip de reactie este unul intarziat si de obicei mediat de celulele T, o celula imunitara speciala. Reactia apare cand un antigen intra in contact cu pielea, tractul intestinal sau cel gastrointestinal. in interlul de doua pana la patru zile de la contact inflamatia poate produce simptome. Nu implica anticorpi. Acest tip de reactie apare in cazul tuberculozei, infectiilor virale, dermatitei de contact (de exemplu, iedera otravitoare) si colita alergica (inflamatie in colon).Reactii declansate de alti factori

Exista de asemenea multe reactii la alimente care nu sunt declansate de sistemul imunitar. in schimb, reactia este cauzata de mediatori inflamatori precum histamine, de care majoritatea oamenilor au auzit, si prostaglandine, leucotrie-ne, serotonina, trombocita - ca fator de actire, chinina si multe altele.

• Unele alimente pot influenta eliberarea acestor mediatori inflamatori sau pot chiar contine niveluri
ridicate de substante care provoaca reactii de intoleranta, cum ar fi: rza murata, carnatul, vinul, tonul, spanacul si rosiile, toate continand un nivel ridicat de histamina.
• Alte alimente cauzeaza eliberarea histaminei: mo-lustele, crustaceele, capsunele, rosiile, ciocolata, bananele si papaya (contin enzimele numite proteze) si alcoolul.
• Alte alimente contin amine (grupuri de proteine) precum tiramina, care are un efect scular activ -si afecteaza contractarea selor de sange: rza, branza, citricele, fructele de mare, capsunele, salamul si alte produse din carne prelucrata si cartofii.

Rezumat
Acum stiti ca exista multe simptome diferite care pot indica prezenta unei intolerante alimentare. Prin completarea chestionarelor si verificarea listei cu „Suspectii de serviciu\" - si in mod particular a alimentelor netolerate din top cinci, ati parcurs un drum lung pentru a da seama daca prezentati intolerante alimentare. ˝ s-au oferit indicii depre cum sa actionati in functie de punctajul obtinut, desi poate este necesar sa bifati alte afectiuni asociate despre care veti afla mai multe in Partea a doua.

Partea a treia ajuta in realizarea ului de actiune pentru combaterea simptome-lor si cauzelor fundamentale, in timp ce sectiunea cu retete culinare (Partea a patra) ofera alterative pentru posibilele alimente netolerate.In acest modul ati intat despre mecanismele complexe si riate care se ascund in spatele intolerantei alimentare si alergiei si de ce este atat de dificila diagnosticarea problemei. Urmatorul modul este dedicat testelor disponibile pentru a ajuta sa diagnosticati intoleranta alimentara.Alte materiale medicale despre: Alimentatie
Chiar daca simptomele pe care le-am mentionat vi se par lapidare si de la sine intelese, ele nu sunt nici pe departe singurele ce anunta o grip [...]
Al INTOLERANTA‚ LA LAPTE? Daca nu exista o cantitate suficienta de lactaza (o enzima digestiva), zaharul din lapte este partial descompus de o bacter [...]
SIMPTOME In general, intoxicatia alimentara provoaca o combinatie de greata, varsaturi si diaree cu sau fara sange, uneori cu alte simptome. a™¦ cr [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre alimentatie

Alte sectiuni
Retete
Stiati ca
Alimentatie
Vitaminele
Sa mancam sanatos
Diete
Secretele nutritiei
Cura de slabire
Exercitiile fizice
Mineralele
Grasimile
Cum ne hranim
Regimuri alimentare
Intrebari despre nutritie
Silueta
Nutritia si sexualitatea
Nutritia si bolile cronice
Aminoacizii
Acizii grasi
Bucatarie
Retete de slabit


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile