eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Neonatologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » neonatologie

Varsaturile


Varsaturile
La cateva ore dupa nastere nou-nascutul poate varsa resturi mucoase sangerande, pe care Ie-a ingurgitat in trimpul travaliului -A de obicei fara probleme. Varsaturile post-prandiale necesita un diagn. intai trebuie precizat daca nou-nascutul a varsat cu adevarat sau a lasat sa se scurga din gura mici cantitati de lapte. Peste jumatate din nou-nascuti nu au sfincter esofagian inferior inca total functional. De aceea, dupa masa apare refluxul continutului gastric. Acesta insa nu dureaza de obicei decat in prima saptamana de viata.

Diagnostic diferential
a Tehnica de alimentare gresita: adm. de cantitati prea mari la o masa, aerofagia prin gaurile prea mari ale tetinei, absenta eructatiilor
a Infectii intestinale: de obicei infectii cu rotavirusuri cu varsaturi, diaree si febra
a Enterocolita necrozanta (ECN): frecventa la prematuri si nou-nascuti hipotrofici. Clinic: refuzul alimentatiei, insilitatea temperaturii, apnee, bradicardie, balonare abdominala, scaun mucos-sanguinolent (*a 6.4.3)
a Septicemie: factori de risc: leziuni anterioare ale membranelor amniochoriale, colonizarea canalului de nastere cu streptococi B. Clinic: colorit tegumentar cenusiu, aversiune fata de lichide abdomen balonat, somnolenta, apnee (Aa 6.4.2)
a Meningita/encefalita: Factori de r/sc.herpes genital matern de exemplu, la nastere. Clinic: hiperestezie cutanata, fontanela in tensiune (Aa 7.3.2).
a Infectii ale tractului urinar: frecvente la nou-nascuti de sex masculin, hipotrofici. Clinic: asemanator septicemiei, suplimentar este posibila balanita
a Uremie: Cauze: malformatii ale cailor urinare, displazie renala
a Atrezie esofagiana: Anamneza: polihidramnios la mama. Clinic: sialoree
abundenta, tuse, respectiv crize de cianoza la incercarea de alimentatie (Aa 23.3.1)
a Hernie liiatala: Def: insuficienta sfincterului esofagian inferior, care determina un reflux gastro-esofagian. Apare la 40% din nou-nascuti, fiind semnificativ cand determina tulburari de crestere ("a 14.3.2)
a Stenoza pilorica: frecvent la baieti. Semnele clinice apar in primele saptamani de viata: varsaturi in jet dupa fiecare masa, pot aparea striuri sanguinolente in lichidul de varsatura, apar unde peristaltice gastrice in timpul varsaturilor, volumul scaunului este foarte mic, nou-nascutul este mereu flamand, lipseste cresterea ponderala, apar semne de exicoza ca ochi infundati, pliu cutanat persistent, oligurie (*a 14.3.3)
a Ocluzie intestinala: Anamneza: polihidramnios la mama, sd. Down la copil. Cauze: atrezii, stenoze, bolus de meconiu, malrotatie, plicaturari, megacolon congenital. Clinic: in obstructii intestinale inalte, varsaturi precoce, in obstructiile distal de papila Vater, varsaturi amare. in obstructiile joase balonare abdominala, absenta emisiei scaunului, varsaturile survenind tardiv (A"14.4.1)
a Hidrocefalie: obstructie in circulatia LCR in caz de stenoze congenitale ale apeductului Sylvius sau post-infectios, ca si malformatie Dandy-Walker(A- 13.4.4)
a Folosirea drogurilor: Anamneza: abuz de heroina, methadona, barbiturice, alcool, nicotina al mamei in timpul sarcinii. Clinic: copil hiperactiv cu hipertonie musculara, tipete stridente, crize convulsive, diaree, febra
a Hipocalcemie: poate duce la presiune intracraniana crescuta, insotita de varsaturi (A 6.5.4)
a Malformatii cardiace: varsaturile ca semn de supraincarcare (oboseala exagerata) ( Aa 8.18.5)
a Sd. adrenogenital cu pierdere de sare. Clinic: la fete hipertrofie clitoridiana, la baieti hiperpigmentarea organelor genitale externe. Apatie, exicoza, hiponatremie, hiperpotasemie (Aa 11.3.4)
a Intoleranta la proteinele laptelui de vaca: congenitala sau dobandita,
de exemplu dupa gastroenterita. Clinic: scaune hemoragice, absenta cresterii, eozinofilie. Ameliorare dupa adm. lapte de mama sau hidrolizat de lapte (*- 14.4.8)
a Intoleranta la lactoza: carenta congenitala de lactaza - enzima digestiva. Clinic: varsaturi, diaree, balonari abdominale. Ameliorare prin adm. unei diete fara lactoza (*a 14.4.7)
a Galactozemie: carenta de galactozo-l-fosfat-uridiltransferaza. Clinic: astenie alimentara, icter, varsaturi (*a 12.2)
a Alte defecte meolice in caz de varsaturi prelungite, neclarificate ne putem gandi la defecte in urogeneza. lactacidoze congenitale precum fenilcetonuria, tirozinemia, isovalerianacidemia, acidurie a-metil-acetoacetica si alte defecte ale descompunerii acizilor organici si aminoacizilor.

Demersuri diagnostice in varsaturi

- CRP (in susp. de septicemie in evolutie)


- Na*, K" (in susp. sd. adrenogenital)

- Ca2*, Po3^ (in susp. de hipocalcemie)
- eventual creatinina (in susp. de infectii tract urinar, malformatii renale), examen coprologic (rotavirusuri, bacterii, test Kerry pentru glucoza in materii fecale, hemoragii oculte). Hemo-/urocultura, sumar urina, 17-OH-progesteron in ser (crescut in sd. adrenogenital). Ac la proteinele laptelui de vaca (absenta lor nu exclude diagnosticul unei intolerante). Explorarea LCR(" 2.1.2), sceening al defectelor meolice (*" 12.2)
a Documentarea evolutiei greutatii corporale
- Sondarea esofagului, eventual examinare cu substante de contrast
a Esofagoscopie (in susp. de hernie hiatala)
a Ecografie de craniu (hidrocefalie? hemoragie cerebrala?)
a Ecografie abdominala (stenoza pilorica? ocluzie intestinala?)
a Ecografie renala (malformatii ale cailor urinare? displazie renala? suprarenale marite in sd. adrenogenital)
a Pielografie i.
a Radiografie abdominala fara/cu substante de contrast ("bula dubla" in atrezia duodenala, edem al peretelui intestinal si pneumatizare in ECN)
a Ecocardiografie (malformatii cardiace?).Alte materiale medicale despre: neonatologie

Varsatura este un act reflex, constand din expulzia fortata a continutului gastric prin gura, determinata de inchiderea pilorului, relaxarea [...]
Eliminarea exploziva a continutului gastric, prin cavitatea bucala. Simptomul caracteristic unor boli (intoxicatii alimentare, boli infectioase, u [...]
Definitii Varsatura inseamna expulzia fortata a continutului gastric prin gura. Pentru clinician este importa [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre neonatologie

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile