eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Radiologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » radiologie

Modificari patologice radiologice elemetare ale scheletului - modificari ale structurii osoase

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparire


Advertisements

Modificari patologice radiologice elemetare ale scheletului


Modificari ale structurii osoase


Modificari distructive ale structurii osoase


Demineralizarea (halistereza este un proces care presupune spolierea de saruri fosfo-calcice ale tesutului osos dar cu pastrarea matricei conjunctive. Radiologic consta in scaderea opacitatii segmentului afectat, care devine evidenta atunci cand se pierd mai mult de 30% din cantitatea totala de saruri a osului.

Afectiunea se manifesta initial la nivelul spongioaselor, unde trabeculele osoase isi pierd opacitatea, se subtiaza iar ochiurile dintre ele se largesc, aspect ce 949j97j poarta numele de osteoporoza. Ulterior sunt afectate si compacta si corticala care se ingusteaza, devin mai transparente si uneori capata un aspect fasciculat (“spongiozarea” osului compact).

Osteoliza  reprezinta un proces distructiv care intereseaza atat componenta minerala cat si cea organica a osului. Pe radiografie, osteoliza apare ca o zona de radio-transparenta, in care structura osului e complet disparuta, avand contururi nete sau neregulate in functie de etiologie.
Atrofia prin presiune. Presiunea exercitata asupra osului produce initial demineralizarea acestuia; la periferia teritoriului afectat se creaza conditii de osteogeneza, care permite o remaniere structurala.

Radiologic, rezulta o zona radio-transparenta, lipsita de structura, cu contururi nete si neintrerupte, inconjurata de o banda opaca.


Modificari ale structurii osoase cu formare de tesut osos


Osteoscleroza (condensarea osoasa) consta in hiperproductia de tesut osos care inlocuieste tesuturile conjunctive ale segmentului scheletic respectiv.

In functie de localizare, se descriu spongioscleroza, tradusa printr-o ingrosare a trabeculelor osoase si micsorarea ochiurilor transparente pana la disparitie, in cazurile severe, zona afectata, lipsita de structura radiologica, avand aspect de “os de fildes sau de marmura”, si endostoza, care reprezinta formarea de os in exces pe fata interna a compactei.

Periostoza (reactia periostala) presupune formarea de os in conditii patologice la nivelul periostului. In functie de etiologie, pot aparea aspecte radiologice diferite.

In osteomielita, periostoza se manifesta sub forma unei opacitati fine, liniare, care dubleaza compacta, ramanand separata de aceasta printr-o linie transparenta. In cursul evolutiei bolii, lama opaca se ingroasa si se sudeaza la compacta.

In reticulo-sarcomul Ewing apare imaginea tipica de periostoza in “bulb de ceapa” (lamele osoase multiple, concentrice). Alte tipuri de tumori maligne sunt insotite de o reactie periostala sub forma de spiculi ososi, perpendiculari pe os, care creaza imaginea de “rasarit de soare”.

Osificarile heterotope reprezinta formarea de tesut osos intr-o zona in care el nu exista in conditii normale si apar atunci cand la nivelul unui tesut osificabil se depun saruri fosfo-calcice deintr-o sursa de vecinatate.

Un exemplu tipic de osificare heterotopa sunt osteofitele, care insotesc de regula procesele inflamatoare, aparand ca niste formatiuni opace, triunghiulare, la locul de insertie a capsulei sau ligamentelor, prelungind in afara segmentul osos afectat. Osificarile de la nivelul ligamentelor vertebrale se numesc  sindesmofite.

Distrofia este o modificare caracterizata de alterarea profunda a structurii osoase, cu prezenta simultana de zone de demineralizare, osteoliza si osteoscleroza.


Modificari ale formei si dimensiunilor osoase


Hiperostoza inseamna ingrosarea localizata sau generalizata a unui os, insotita de modificari de structura ale acestuia si este consecinta unei periostoze importante sau a dezvoltarii unor procese tumorale.

Exostoza reprezinta o formatiune cu structura asemanatoare cu cea a osului normal, atasata unui segment osos caruia ii modifica forma.

Oedostoza presupune cresterea diametrului transvers al unui os lung datorita dezvoltarii unei tumori benigne sau a unui chist osos in interiorul segmentului respectiv, realizand aspectul de “os suflat”.Contururile osului raman prezente, neintrerupte, dar se subtiaza treptat, pe masura ce in interior se dezvolta o zona de osteoliza.

Scoliostoza este o modificare a axului longitudinal al oaselor lungi datorita scaderii rezistentei mecanice (ex rahitism, osteomalacie) sau alterarii asimetrice a cartilajului de crestere.

Aplazia si agenezia sunt tulburari de dezvoltare ale oaselor. Agenezia presupune absenta congenitala a unuia sau mai multor segmente osoase, in timp ce in cazul aplaziei, segmentul osos interesat nu ajunge in dezvoltarea sa la aspectul osului normal, dar ambele se manifesta radiologic prin lipsa de vizualizare a osului respectiv.

Hipoplazia si hiperplazia sunt caracterizate de niste dimensiuni scazute respectiv crescute ale osului interesat, care-si pastreaza insa forma si dimensiunile in limite normale.

Displaziile presupun o desfasurare anormala a proceselor de osificare encondrala sau periostala si respectiv de modelare a osului, care determina modificari de forma si dimesiune, insotite de alterari ale structurii osoase.

Displaziile datorate tulburarilor de crestere encondrala, sunt caracterizate de oase lungi cu lungime crescuta in atie cu grosimea (daca osificarea periostala se desfasoara normal), cu epifize aplatizate, conducand in timp la subluxatii si artroze, si oase scurte ingrosate ca in acondroplazie.

In displaziile periostale, oasele au lungime normala (daca nu este afectata si cresterea encondrala), dar cu diafize subtiri si slab mineralizate, care se soldeaza cu scoliostoze si fracturi de oboseala (ex maladia Lobstein).

Displaziile prin tulburarea proceselor de modelare si tubulatie presupun un deficit al functiei de rezorbtie a osteoclastelor si conduc la o ingrosare a zonelor metafizare a oaselor lungi, insotita de osteoscleroza intensa (“boala oaselor de marmura” sau osteopetroza” descrisa de Albers si Schonberg) sau prezenta unor oase lungi cu diafiza ingrosata pe seama compactelor si canal medular ingust sau absent (ex boala Camuratti Engelmann.

Alte materiale medicale despre: Radiologie


loading...


Modificarea echilibrului hormonal incepe cu ceva timp inainte de instalarea menopauzei. Simptomele care anunta menopauza pot sa inceapa chiar Ĺ [...]
Modificarea echilibrului hormonal incepe cu ceva timp inainte de instalarea menopauzei. Simptomele care anunta menopauza pot sa inceapa chiar Ĺ [...]
Tumorile se manifesta prin dureri, tumefactie sau fracturi in os patologic. Osul este un sediu frecvent al metastazelor altor tumori (de ex. san, bron [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre radiologie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  loading...

  Vezi toate intrebarile