eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Ortopedie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » ortopedie

Tumori osoase

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Tumori osoase

Tumorile se manifesta prin dureri, tumefactie sau fracturi in os patologic. Osul este un sediu frecvent al metastazelor altor tumori (de ex. san, bronhii, tiroida, rinichi si prostata). Tumorile maligne osoase primare rare, in total numai 6/milion populatie/an. Toate se manifesta prin dureri non-mecanict- (ca durerea de dinti) urmate mai tarziu de lumefac[ie. intarzierile in punerea diagnosticului sunt frecvente. Caracteristicile radiologice ce sugereaza tumori osoase cuprind: distructii osoase, neoformare de os, lumefactia tesuturilor moi si periostoza. Metastazele sunt hematogene si apar de obicei mai intai in plamani. Tratamentul acestor tumori rare si foarte agresive este cel mai bine efectuat in centre specializate de tratament inultidisciplinar.
Tumora cu celule gigante (osteoclastom). Ce) mai frecvent la adultii tineri, aceste tumori apar intotdeauna in jurul unei epifize (mai ales genunchiul). Tumorile sunt osteolitice si lent progresive, ducand uneori la fracturi in os patologic. Tratamentul consta in chiurelarea detaliata si minutioasa, cu vindecare in 75%. Recidivele sunt tratate de obicei prin excizie larga. Desi histologic benigne, ele pot avea un comportament biologic malign, iar metastaze apar in 1%.
Sarcomul Evving. Aceasta tumora maligna cu celule rotunde apare in oasele lungi (tipic diafiza) si in centurile membrelor, de obicei la copii. Radiografiile arata deseori o masa de tesut moale, de dimensiuni mari, cu straturi concentrice de neoformare osoasa (semnul "foii de ceapa"). in mod tipic, cei cu sarcom Ewing au o translocatie cromozomiala tll:22. Chimioterapia, rezectia osului afectat si chirurgia de salvare a membrului sau radioterapia vindeca aproximativ jumatate din pacienti. Prezentarea cu metastaze mari implica un prognostic prost.Osteosarcomul. Osteosarcomul primar afecteaza tipic adolescentii si apare catre capetele oaselor lungi (frecvent la nivelul genunchiului) in metafiza. Osteosarcoamele secundare pot aparea in os afectat de boala et sau dupa iradiere. Radiografiile arata distructie osoasa si neoformare de os, deseori cu periostoza marcata (spiculi in raze de soare si respectiv triunghiul lui Codman). Tratamentul este reprezentat de chimioterapie, urmata de rezectia chirurgicala a tumorii. Este realizabila o rata de vindecare de 50-60%. Tratamentul viguros al metastazelor da rezultate.
Condrosarcomul. Aceste neoplazii pot aparea de no sau prin transformarea maligna a condroamelor. Aparute tipic la varsta mijlocie, ele se manifesta de obicei ca o masa cu crestere lenta in dimensiuni, producand uneori simptome de compresiune. "Calcificarea de vata" este un semn radiologie tipic. Aceste tumori nu raspund la chimioterapie sau radioterapie, asa incat tratamentul este excizia chirurgicala. Excizia incompleta este urmata de recidive locale, deseori cu un grad mai inalt de malignitate. Rata globala a vindecarii este 70%.

Histiocitomul fibros malign. Cea mai rara dintre tumorile osoase primare, apare la varsta mijlocie, deseori pe locul unor anomalii osoase anterioare (de ex. infarcte osoase). Tratamentul este acelasi ca pentru osteosarcom.
Cordoame. Aceste tumori se dezlta din ramasitele notocordului in coloana vertebrala si sunt cel mai frecvente in sacru. Ele ating deseori dimensiuni mari inaintea diagnosticului si se pot prezenta cu semne neurologice de disfunctie urinara sau digestiva. Excizia chirurgicala radicala este strict necesara pentru vindecare.
Reconstructia chirurgicala, (dupa excizia unei tumori osoase) implica inlocuirea osului afectat cu o endoproteza din metal si polietilena -ca alternativa la amputatie. Este posibila o reconstructie excelenta si durabila, cu ajutorul unor endoproteze masive sau .illogrefe osoase. Astazi pot fi salvate 85% din membrele pacientilor in urma chimioierapiei pentru tumori osoase primare.
Osteomul osteoid. Aceste tumori benigne apar cel mai frecvent in oasele lungi ale tinerilor de sex masculin intre 10-25 ani. Ele pot cauza dureri severe (care raspund la aspirina). Aspectul radiologie este de scleroza corticala locala. Tratament: excizie locala.
Condromul. Sunt tumori benigne cartilaginoase se pot dezlta la suprafata osului sau in maduva (encondroame). Pot cauza tumefactii locale sau fracturi. Tratamentul este rareori indicat.
Osteocondromul. (Autosomal dominant). Cel mai frecvent tip de tumora benigna, se dezlta din metafizele osoase sub forma de excrescente rotunde. Tratamentul este rareori indicat. Atat condroamele, cat si ostttocondroamele nu degenereaza malign decat rareori. (Suspecteaza o neoplazie daca apar dureri.)


Displazia fibroasa a osului. sindromul McCune-AIbrighi, p. 845.


Galerie de imagini si poze medicale: tumori osoase


imagine cu tumori osoaseimagine cu tumori osoase imagini tumori osoaseimagini/poza tumori osoase


Alte materiale medicale despre: Ortopedie
Din totalitatea tumorilor maligne dntratoracice, 85•90% sint reprezentate de cancerul bronhopulmonar primitiv. Incidenta erescinda a acestui cancer, i [...]
Carcinomul laringelui/hipofartngelui Incidenta: 2000 cazuri/an in Anglia si Tara Galilor. De obicei sunt carcinoame cu celule scuamoase care apar mai [...]
Din totalitatea tumorilor maligne dntratoracice, 85•90% sint reprezentate de cancerul bronhopulmonar primitiv. Incidenta erescinda a acestui cancer, i [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ortopedie


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile