eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Radiologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » radiologie

Imaginea radiologica a scheletului normal


Imaginea radiologica a scheletului normal


Osul lung prezinta la nivelul diafizei un manson, compacta, care apare ca doua benzi intens opace, marginale, omogene, cu contururi nete si regulate (mai pregnant spre exterior decat spre canalul medular). Spre extremitatile osului, compacta se subtiaza treptat si se contin 343f58d ua la nivelul epifizelor cu corticala. Uneori se poate vizualiza locul de patrundere a vaselor nutritive sub forma unei linii fine, radio-transparente, care intrerupe o compacta.

Canalul medular este situat in centrul diafizei, intre cele doua compacte si apare ca o banda transparenta, omogena.

In regiunea epifizara se disting : corticala, delimitand osul la exterior, sub forma unei linii opace, nete, fine si regulate si spongioasa, o retea de linii fine, intens radio-opace : trabeculele osoase. In zonele supuse solicitarilor mecanice puternice si repetate, aceste trabecule se concentreaza si se aliniaza de-a lungul liniilor de forta, realizand fascicule trabeculare (ex fasciculele trabeculare care rezista fortelor de compresiune si tractiune la nivelul extremitatii proximale a femurului).

Oasele scurte si plate sunt delimitate la exterior de corrticala si prezinta la intreior spongioasa cu trasaturile mai sus mentionate.

Oasele copilului apar diferit pe radiografie in functie de varsta acestuia.

Oasele lungi se dezvolta din nuclei de osificare primara, in cazul diafizei, care se osifica in viata intrauterina, vizibili deci la nastere, si nuclei secundari pentru epifize, care se osifica nastere - refacerea dupa nastere" class="text">dupa nastere, aparand pe radiografie la diferite varste. Oasele scurte si plate se dezvolta din nuclei de osificare cu evolutie asemanatoare nucleilor de osificare secundara ai oaselor lungi. La fete, nucleii de crestere se osifica cu 1 2 ani mai devreme si se sudeaza la diafiza cu 3 4 ani mai devreme decat la baieti.Cartilajul de crestere se prezintasub forma unei linii transparente, cu grosime de 3 4 mm, cu margini usor ondulate, dar nete, care es intinde pe toata latimea osului. Dupa terminarea cresterii, cartilajul se osifica si apare ca o opacitate liniara, fina. Zona cuprinsa intre cartilajul de crestere si nivelul unde se termina canalul medular se numeste metafiza.

Pe radiografie, la nivelul articulatiilor se disting contururile extremitatilor osoase, corespunzand suprafetelor articulare, si spatiul articular. Contururile segmentelor osoase sunt reprezentate de linii opace, regulate, paralele, date de osul subcondral. Spatiul articular apare ca o banda transparenta, omogena, cu inaltime constanta pe toata intinderea, fiind de fapt un spatiu virtual, ocupat in realitate de cartilajele hialine care acopera extremitatile osoase, o lama fina de lichid sinovial si meniscuri in unele cazuri.
Alte materiale medicale despre: Radiologie
Amenoreea primara (vezi p. 12). Reprezinta lipsa inceperii menstrualei. Necesita investigatii suplimentare la o fata de 16 ani sau la una de 14 ani ca [...]
Prin definitie, este vorba despre o nastere care isi urmeaza cursul si ritmul ei firesc, fara interventia celor care o asista pe viitoarea mama. Pentr [...]
Prin definitie, este vorba despre o nastere care isi urmeaza cursul si ritmul ei firesc, fara interventia celor care o asista pe viitoarea mama. Pentr [...]


Copyright © 2010 - 2023 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre radiologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile