eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Cresterea

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » pediatrie » cresterea

Perioada de copil mic (1-3 ani)


Perioada de copil mic (1-3 ani)

Ritmul cresterii ponderale si structurale: cresterea in inaltime se produce in continuu pe segmentele inferioare. Se dezvolta sistemul muscular mai mult. Aspectul generaL al copilului se schimba fiindca tesutul adipos diminua treptat si incepe sa se contureze muschiul (pe membrele inferioare). Se modifica fizionomia capatand aspect de copil. Se stabilizeaza culoare ochilor; la cei cu culoare descisa parul este mai bogat. Se incheie eruptia dentara temporala. Se produc modificari in dezvoltarea psihomotorie, intelectuala si afectiva:

         La 13-l5 luni: copilul se plimba singur, spune cateva cuvinte in jargon, mazgaleste cu creionul, arata cu degetul ce doreste.

         La 18 luni: urca scarile cu ajutor, se urca pe scaun, alearga cu genunchii in extensie si pe varfuri; merge cu o jucarie in brate; construieste un turn din cuburi; se alimenteaza singur; arata partile corpului; foloseste cuvinte inteligibile; incepe vorbirea in propozitii; dispare ambidextriaàfolosirea uneia dintre maini.

         La 24 de luni: copilul alearga bine, urca si coboara singur scarile; loveste mingea cu piciorul; se urca pe mobile; deschide usa; vorbeste in propozitii de 2-3 cuvinte; foloseste pronumele personal; ajuta la dezbracat; intoarce o singura ina dintr-o sectiune; face turn din 4-6 cuburi; asculta povesti.

         La 30 de luni: copilul sare, cunoaste numele intreg, foloseste bine eu; construieste un turn din 8 cuburi; copiaza o linie orizontala si una verticala si are notiunea de 2.

         La 3 ani: copilul urca scarile alternativ, merge pe bicicleta, sta pe un picior un moment; cunoaste varsta si sexul; isi spala mainile; face un turn din 9 cuburi.
Alte materiale medicale despre: cresterea
E bine sa cumparati tot ce veti avea nevoie din timp Unii parinti nu doresc sa cumpere nimic inainte de a se naste copilul. N.T. in Statel [...]
Un copil purtator al unui handicap antreneaza intotdeauna o mare bulversare in familie. Apoi, putin cate putin, se descopera partea pozitiva [...]
Un copil nu este "viabil" decat dupa sase luni de sarcina (incepand cu a 28-a saptamana). Daca se naste incepand cu luna a opta, el nu este considerai [...]


Copyright © 2010 - 2023 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre cresterea

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile