eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Copilul atopic

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » pediatrie » copilul atopic

Boala serului

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements

ReprezintA¤ un rA¤spuns imunologic la injectarea de protelne strA¤ine mediat prin depozite de complexe imune flind o reactie de hipersensi-bilitate de tipul III. Este o reactie mai putin frecntA¤ A¤stA¤zi datoritA¤ scA¤derii utilizA¤rii serurilor animale heterologe (rabie, difterie).
Reactii asemA¤nA¤toare bolii serului pot apA¤rea dupA¤ administrarea de droguri neproteice, vaccinuri, nin de insecte, hormoni. Penicilina este cauza cea mai frecntA¤ a acestor reactii, dar nu sunt de neglijat nici reactiile la Cefaclor, TMP-SMZ, amoxicilinA¤. In contrast cu alte reactii alergice, boala serului se dezvoltA¤ in timpul si dupA¤ prima expu-nere la antigen.
Patogenie. Urmarea introducerii Ag este stimularea producerii IgG si M, dupA¤ 4- 10 zile care sunt responsabile de manifestarea bolii serului. Complexele imune circulante depozitate in vasele sanguine mici favo-rizeazA¤ eliberarea de amine vasoacti (histamina) ce cresc permeabili-tatea vaselor si totodatA¤ actiazA¤ calea clasicA¤ a complementului cu producerea C3a C5a. Enzimele proteolitice eliberate de lizozomi sunt rA¤spunzA¤toare de leziunile tisulare de tip vasculitA¤.

ManifestA¤rile clinice sunt reprezentate de prurit, febrA¤, artralgii, limfadenopatii si urticarie-angioedem, ce debuteazA¤ la 7- 14 zile de la administrarea antigenului. Debutul simptomatologiei se face prin prurit, durere, tumefactie la locul infectiei, urmate de leziuni cutanate in 90% dintre cazuri (eritem multiform, angioedem, eruptie purpu-ricA¤). Artrita sau artralgiile sunt prezente in 10- 15% din cazuri; lim-fadenopatiile in 10-20% din cazuri (localizatA¤ sau generalizatA¤) cu Splenomegalie. Miocardita, pericardita, pleurita si nefrita pot apA¤rea rar, ca si manifestA¤rile neurologice (paralizia nervilor cranieni, hemi-plegiile, nevrita perifericA¤).

ModificA¤rile de laborator intA¤lnite pot fi: leucopenia si leucocitoza A± eofinofilie, VSH accelerat; detectarea complexelor imune circulante; pro-teinuria, hematuria microscopicA¤, cilindri hialini in urinA¤. Nilul seric al complementului nu este intotdeauna scA¤zut.
Tratamenlul este de obicei simptomaA¼c, deoarece boala este autoli-mitatA¤. Antihistaminicele se pot administra pentru modiAŸcA¤ri cutanate si profilactic pentru scA¤derea incidentei bolii serului, prin inhibarea actiunii aminelor vasoacti. Pentru febrA¤ si artralgii se administreazA¤ aspirina; cazurile sere vor fi tratate cu corA¼costeroizi.
Prqfilaxie. Pacientul va fi intotdeauna intrebat in legA¤turA¤ cu reactiile alergice prezentate anterior la administrarea de medicamente sau seruri. In caz de necesitate a administrA¤rii unui ser puternic sen-sibilizant sau dacA¤ istoricul sugereazA¤ un teren atopic, se vor face intA¤i teste cutanate prin scarificare, apoi ID cu o dilutie 1 /20.
Din punct de dere profilactic, indepA¤rtarea agenA¼lor determi-nanti este de bazA¤.
Alte materiale medicale despre: copilul atopic


loading...


Un studiu recent (101) a demonstrat ca relatia inversa intre istoricul de fomat si aparitia precoce a bolii Alzheimer nu poate fi explicata de [...]
Boala Crohn a colonului este o afectiune inflamatorie cronica a intestinului caracterizata prin afectarea discontinua si transmurala a tuturor p [...]
Fumatul reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea bolii Crohn (risc de 1,46) iar fumatorii operati cu aceasta maladie au un risc mai mare de [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre copilul atopic

  Advertisements


  Alte sectiuni  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  loading...

  Vezi toate intrebarile