eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Oto-rino-laringologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » oto-rino-laringologie

Vertijul (vertigo)

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Reprezinta o falsa senzatie (iluzie) de miscare a corpului sau a mediului inconjurator. in starile presincopale senzatia de miscare este absenta. Vertijul poate aa origine periferica (stibulara) sau centrala (nervul VII, nucleii stibulari din bulb, fasciculul longitudinal medial, cerebelul, trac tul stibulospinal). Vertijul stibular este deseori ser si poate fi insotit de greturi, varsaturi, scaderea acuitatii auditi, tinnitus si nistagmus (de obicei orizontal). Scaderea acuitatii auditi si tinnitus-ul se intalnesc mai rar in rtijul central (care este de obicei mai putin ser). Nistagmus-ui din rtijul central poate fi orizontal sau rtical.
Etiologie boala Maniere; nevrita stibulara; rtijul postural benign; ischemia rtebro-bazilara; medicamentele ototoxice; labirintita; afectiunile distructi ale urechii medii (colesteatomul); neurinomul de acustic; her-pesul geniculat; obstructia trompei lui Eustachio; sifilisul.
Examenul obiectiv Examineaza extremitatea cefalica, regiunea cervicala si nervii cranieni. Efectueaza testarea functiei cerebeloase, a reflexelor tendinoase si testul Romberg (este pozitiv daca echilibrul se agraaza cand ochii sunt inchisi - ceea ce inseamna un deficit al sensibilitatii artrokinetice sau al aferentelor stibulare). incearca sa depistezi nistag-mus-ul.
Teste Pot include audiometria; electronistagmografia; raspunsurile auditi evocate la nil bulbar; calorimetria; computer tomografia; elec-troencefalografia si punctia lombara.
Vertijul pozifional benign. Sunt atacuri scurte dar sere de rtij rotational (insa cu durata >30 s) provocate de miscarile capului, de exemplu la intoarcerea in pat a pacientului. Este frecnt dupa traumatismele craniene, cand se poate datora leziunilor utriculei. Diagnostic: Test de provocare: cu pacientul in decubit dorsal se apleaca capul acestuia cu aproximativ 30A sub nilul patului si se roteste cu 30A-40A intr-o parte. Daca testul este pozitiv atunci, dupa o perioada de latenta de cateva secunde, pacientul va prezenta rtij si nistagmus rotator spre urechea aflata mai jos. Acestea dureaza mai putin de 1 minut (adaptare). in pozitia sezand rtijul este mai accentuat (A nistagmus). Daca lipseste una din aceste caracteristici, gandeste-te la o cauza centrala.Patogenie: Deplasarea otoconiilor (otoliti) de la nilul maculei (receptorul pentru perceperea acceleratiei situat la nilul utriculei si sa-culei). Otoconiile se plaseaza in punctul decliv al labirintului.
Etiologie: Traumatisme craniene; degenerescenta spontana a labirintului - afectiune post virala sau dupa chirurgia scaritei; afectiunile cronice ale urechii medii.
Tratament: De obicei este auto-limitant (poate dura si 6 luni). Daca nu, incearca:

a Exercitiile Epley pentru extremitatea cefalica si care au rolul de a dispersa otoconiile.
a Adaptarea repetata a pozitiei care provoaca rtijul (obisnuire).
a Denervarea canalului semicircular posterior sau obliterarea trans-mastoidiana cu laser a acestuia. Ambele optiuni se insotesc de surditate.
Nevrita optica. De obicei la adulti este consecutiva afectiunilor febrile ce apar in cursul iernii si are etiologie probabil virala. Provoaca un rtij cu instalare brusca, varsaturi si prostratie care sunt exacerbate de miscarile capului. Tratament: Este simptomatic (ex: ciclizina 50 mg/8 h PO). Vindecarea se produce in 2-3 saptamani. Este dificil de diferentiat de "labirintita virala".

Boala Miniere. Dilatarea spatiilor endolimfatice ale labirintului mem-branos provoaca un rtij paroxistic avand o durata de pana la 12 h, insotit de prostratie, greturi si varsaturi. Atacurile survin in sal separate prin perioade de remisiune completa. Apare tinnitus iar surditatea neurosenzoriala este deseori progresiva. Vertijul acut trebuie tratat simptomatic (ciclizina 50 mg/8h). Betahistina 8-l6 mg/8h PO da rezultate imprevizibile, dar merita incercata. Decompresia chirurgicala a spatiilor endolimfatice poate ameliora rtijul, poate preni agravarea bolii si conserva auzul. Labirintectomia provoaca disparitia rtijului dar se insoteste de surditate totala ipsilaterala.Alte materiale medicale despre: Oto-rino-laringologie

Exista trei perechi de glande salivare majore (parotide, submandibu-lare, sublinguale) precum si numeroase glande minore. Anamneza si examen obiectiv [...]
Anatomie Nervul facial ia nastere in bulb si paraseste trunchiul cerebral intre punte si bulb, dupa care trece prin fosa posterioara, in imediata veci [...]
De la inceput este necesar sa aducem urmatoarele precizari: - un copil din 1.000 se naste cu surditate severa; - un nou-nascut din 50 de externati d [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre oto-rino-laringologie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
TraumatologieAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile