eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Ortopedie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » ortopedie

Tendoanele

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements

Afectiunile tendinoase care pot pune probleme ortopedice sunt rupturile de tendoane sau tenosinovita (care poate fi infectioasa sau inflama-torie). Cele mai frecnte rupturi sunt cele ale tendoanelor extensorilor degetelor, tendonului lui Ahile, tendonului capului lung al bicepsului (p. 692), al supraspinosului (p. 692) si a expansiunii cvadricepsului.
Ruptura tendoanelor extensorilor degetelor. Extensorii lungi, care se insera pe falanga distala, sunt deosebit de predispusa la ruptura traumatica, ducand la aparitia degetelor "in nicovala" sau "de baseball". Degetul afectat este imobilizat timp de 3-6 saptamani (in extensie). Daca tendonul nu se reataseaza spontan de os, se pune problema alegerii intre a trai cu aceasta deformare si reparatia chirurgicala. Extensorul lung al policelui se poate rupe ca o complicatie a fracturilor inferioare de radius.
Tratament: Reparatia este efectuata cu ajutorul capatului inferior al tendonului extensorului indicelui, caruia i se modifica traseul si este sutu-rat de tendonul distal al policelui (extensorul policelui fiind prea dilacerat pentru a fi reparat direct). Extensorii degetelor IV si V sunt deosebit de predispusi la ruptura spontana in artrita reumatoida (de obicei ruptura prin smulgerea de pe ulna distala).

Ruptura tendonului lui Ahile (calcanean). Se simte o durere brusca in spatele gleznei, in timpul unei alergari sau sarituri, cand tendonul se rupe la 5 cm deasupra insertiei tendinoase. Durerea poate fi resimtita ca o lovitura. Mersul este inca posibil (cu schiopatat) si un grad de flexie tara a piciorului ramane, dar este imposibila ridicarea calcaiului de pe podea stand in picioare cu sprijin pe piciorul afectat. Poate fi palpata o intrerupere pe traiectul tendonului (in special in primele 24 h de la traumatism). La examinare pacientul nu poate sta pe varfuri.

Testul scurtarii (testul Simonds) este un test sensibil: roaga pacientul sa ingenuncheze pe un scaun si scutura ambele molete - daca tendonul lui Ahile este rupt, de partea afectata flexia tara va fi mai slaba.
Tratament: Reparatia urgenta a tendonului este deseori preferata tratamentului conservator (imobilizarea in gheata gipsata, cu piciorul usor in equin). Rupturile nediagnosticate se pot repara spontan, dar survine alun-girea tendonului.
Ruptura expansiunii cvadricepsului. Traumatismul poate fi direct (de ex. o lovitura) sau indirect (impiedicare de un obstacol, cu contractie brusca a aparatului flexor). Expansiunea cvadricepsului cuprinde si rotula si se insera pe tuberculul tibial prin tendonul rotulian.

Tratament: Ruptura poate aa loc in zona insertiei cvadricepsului pe rotula, prin rotula in fracturi (daca reducerea este posibila, este fixata cu fire si suruburi, daca nu, se excizeaza rotula si se repara tendonul), sau prin smulgerea tendonului rotulian de pe tuberculul tibial (la pacientii tineri, tendonul rupt poate fi resuturat). Dupa reparatie, se poarta timp de mai multe saptamani un cilindru de gips, apoi este necesara o fizioterapie intensiva pentru resilirea functionalitatii genunchiului.
Tenosinovita. Tendoanele si sinoviul care le inconjoara se pot inflama local (posibil datorita solicitarii) cauzand dureri (de ex. tendinita supraspinosului si tendinita bicipitala p. 692, De Quervain p. 696). Sinovita acuta de frictiune a articulatiei pumnului este un alt exemplu, cu tume-factie la nilul extensorilor pumnului si policelui.
Tratament: in acest din urma caz, mana este imobilizata timp de 3 saptamani (cu degetele lasate libere) pentru ca inflamatia sa aiba timp sa cedeze.Alte materiale medicale despre: Ortopedie


loading...


in aceasta lume plina de litigii, concluzia ca medicii trebuie sa faca radiografii chiar si dupa cel mai mic traumatism pare de neevitat, chiar daca a [...]
Patru reguli cardinale a–sToate plagile necesita explorare sub anestezie generala pentru a repara sau a exclude leziunile structurilor profunde (si [...]
1,3% din nou-na.vcuti au o instabilitate a soldului, dar numai 0,1% au luxatii adevarate. Raportul femei/barbati = 6; soldul stang este afectat de 4 o [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ortopedie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  loading...

  Vezi toate intrebarile