eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Ortopedie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » ortopedie

Piciorul

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire"Sa nu-ti vina sa crezi, draga Jose ca atata glorie incape intr-un pantof"1.
Examinarea gleznei La articulatia tibiotalara sunt normale 25A de extensie (dorsiflexie) si 30" de flexie. Inrsia si ersia sunt efectuate de articulatiile subtalara si mediotarsiana. Degetele trebuie sa fie capabile de extensie intre 60A si 90A. Noteaza prezenta calozitatilor. Examineaza boltile piciorului. Cere pacientului sa ridice degetele de pe sol, si apoi sa stea pe varfuri. Examineaza mersul si pantofii (modelul normal de uzura este medial sub bolta tara, posterolateral la calcai).

Pes us. Bolta tara este joasa. Poate exista un grad de de formatie in valgus si in ersie a piciorului. Picioarele plate sunt normale, cand un copil invata sa mearga. Bolta mediala se dezvolta in urmatorii cativa ani. Daca piciorul plat persista, nu trebuie sa se faca nimic daca bolta mediala se reface stand pe varfuri. in majoritatea cazurilor este asimptomatic dar uneori este dureros (in special "piciorul plat spasmodic peronier" in care piciorul este ersat si marginea mediala a piciorului mentinuta lipita de sol. incercarea de a inrsa piciorul posterior in aceste cazuri induce spasmul dureros al muschilor peronieri). Exercitiile, stimularea faradica a piciorului si talonetele mediale in pantof pot sa nu aduca mari beneficii. In cazul tipului spasmodic, pentru inlaturarea durerii poate fi necesara fuziunea piciorului posterior.

Pes cavus. Accentuarea boltilor longitudinale ale piciorului poate fi idiopatica, sau asociata cu spina biflda sau cu poliomielita in antecedente. Poate aparea deformarea in gheara a degetelor, pentru ca la mers greutatea este preluata de capetele metatarsienelor. Tratamentul conservator este reprezentat de captusirea inferioara a capetelor metatarsienelor pentru a usura presiunea. Tratamentul operator poate implica eliberarea tesuturilor moi (se detaseaza tesuturile ligamentare de calcaneu, se manipuleaza bolta, apoi se pune piciorul in gips) sau artrodeza pentru a indrepta degetele. Daca artroza oaselor tarsului este cauza durerii, acestea pot fi fuzionate.
Degete in ciocan. Sunt extinse la articulatia metatarsofalangiana, hiperflectate la articulatia PIP si extinse la articulatia DIP. Cel mai frecnt afectat este degetul II. Artrodeza la articulatia PIP indreapta degetul; tenotomia tendoanelor extensorilor il lasa plat.
Degete in gheara. Extinse la articulatia metatarsofalangiana, dar flectate la articulatiile PIP si DIP; aceasta deformare este datorata dezechilibrului dintre flexori si extensori (de ex. dupa polio). Daca degetele mai sunt mobile, este necesara o operatie Girdlestone (operatie de transfer flexori/extensori).
Hallux valgus. Degetul deviaza lateral la articulatia metatarsofalangiana. Pantofii ascutiti si tocurile care forteaza piciorul anterior inainte contribuie probabil la aparitia deformarii. Presiunea articulatiei metatar-sofalangiene pe pantof duce la formarea de monturi. Artroza secundara la nilul articulatiei este frecnta. Pernutele pentru monturi si talonetele de plastic intre haluce si degetul II pot usura durerea, dar deformarile gra necesita operatie. Sunt utilizate dirse operatii. Partea mediala a capului metatarsianului poate fi indreptata; operatia Keller extirpa jumatatea proximala a falangei proximale (artroplastie de excizie), lasand un deget flasc; mai sunt utilizate osteotomia de deplasare a osului metatar-sian; operatia Layo (artroplastie cu excizia portiunii distale a capului metatarsianului) si artrodeza articulatiei MTP.Alte materiale medicale despre: Ortopedie


loading...


Problemele sunt incontinenta, activitatea reflexa a detrusorului (dupa o contractilitate in perioada de soc spinal) si prezenta urinei reziduale. Aces [...]
Fractura CoIIes. Aceasta fractura a capului radial distal este frecventa la femei in post-menopauza, cu osteoporoza, dupa o cadere pe mana intinsa. Ex [...]
Cauze: Varsta determina cele mai probabile cauze. a 15-30 ani: hernie de disc, traumatism, fracturi, spondilita ankilozan-ta (p. 758); spondilolis [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ortopedie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  loading...

  Vezi toate intrebarile