eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Obstetrica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » obstetrica

Operatia cezariana

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Incidenta 5-l3% din toate nasterile. Mortalitatea materna este 0,33/1000. Morbiditatea este mai ridicata - datorita infectiei, ileusului, tromboenibolismului, si intarziere in realizarea cicatrizarii- numai daca operatia nu se realizeaza sub anestezie epidurala. Factorii ce contribuie la aceasta incidenta crescuta includ supradiagnosticarea suferintei fetale prin cardiotocografie, te ar na de inculpare daca leziunile cerebrale urmeaza nasterilor vaginale dificile, si mai multe travalii induse artificial (ocitocina poate stimula suferinta fetala).
Incizia segmentului inferior uterin Indicatia aproape universala a acestei incizii o reprezinta ruptura ulerina (p.148) mult mai putin frecventa in sarcinile ulterioare; permite o mai buna ndecare puerpe-rala; reduce infectiile, deoarece incizia este extraperitoneala si are rate scazute de complicatii postoperatorii.
Operatia cezariana clasica (incizia verticala). F.ste rar utilizata. Indicatii:
a Fat situat transvers, cu membranele rupte si exteriorizare de lichid amniotic.
a Malformatii structurale ce fac segmentul inferior imposibil de utilizat.


a Inel constrictor prezent.

a Fibroame uterine (unele). Unele placente praea anterioare cand segmentul inferior este anormal vascularizat.
a Deces matern si necesitatea indepartarii rapide a fatului.
a Feti foarte prematuri, segment inferior incomplet format.

Pregatirea pentru operatia cezariana in urgenta:


asExplica mamei ce urmeaza sa se intample.

a Anunta anestezistul, echipa salii de operatii, brancardierii si pediatrul.
a Administreaza maniei ()2 100% daca exista suferinta fetala.
a Neutralizeaza continutul gastric cu 20 ml de solutie de citrat de sodiu 0,3 molar, si stimuleaza evacuarea gastrica cu metoclopramid 10 mg IV. (Nli: nu este timp suficient ca antagonistii II2 sa actioneze; ranitidina este pastrata pentru operatii elective, de ex 150 mg PO cu doua ore inainte de interventie). Considera evacuarea preoperatorie a stomacului (de ex. in caz de travaliu prelungit sau de administrare de opiacee). .Stomacul trebuie evacuat de rutina inainte de extubare pentru a reduce la minimum riscul de aspiratie postoperatorie.1 Vezi sindr. Mendelson, p.148.a Transporta grada la sala de operatii (in stare de veghe); instaleaza perfuzia IV. Recolteaza sange pentru testul de compatibilitate pe lama (de ex. 2U, (A) si 2 perfuzii IV daca exista asocierea in antecedente cezariana + placenta praea - mai jos).
a Cateterizeaza ca urinara. Pe masa de operatie inclina grada cu 15A spre partea ei stanga.
a Comunica-i pediatrului daca mama a primit opiacee in ultimele 4 ore. Nota: Halotanul nu trebuie utilizat pentru interventii obstetricale
deoarece relaxarea miometrului creste hemoragia. Alte probleme ce tin de anestezie sunt reprezentate de varsaturi la inductia anesteziei ( inductia cu secventa rapida p.868), si anestezia usoara (copilul iesind din discutie) ce cauzeaza "constienta paralizata". asin reducerea mortalitatii materne, importanta unui anestezist experimentat este foarte mare.
Indicatii de operatie cezariana Indicatiile de electie le reprezinta disproportia cefalo-pelca dovedita; placenta praea; unele prezentatii patologice (p.140); post chirurgie vaginala (chirurgie reconstructiva subureterala; corectarea chirurgicala a fistulelor co-vaginale); unele infectii materne de ex. herpes, HIV (p. 106). Daca se intentioneaza repetarea operatiei cezariene, dispune localizarea ultrasonografica a placentei pentru a exclude placenta praea deoarece aceasta este mai frecventa si mai probabil complicata de placenta acreta (de aici si riscul hemoragiei masive) in prezenta cicatricei uterine.2
Operatia cezariana in urgenta poate fi necesara datorita complicatiilor antenatale de ex. eclanipsia severa, dezlipirea placentara precoce (cu fat inca abil). in alte circumstante necesitatea operatiei cezariene dene edenta in cursul travaliului: suferinta fetala; prolaps de cordon ombilical (daca fatul este inca abil); dupa esecul inductiei; sau progresia ineficienta a acesteia.
Trial-ul cicatricelor uterine in conditiile existentei unei cicatrice uterine anterioare, progresia travaliului poate fi permisa sub supraveghere atenta (intotdeauna cu pregatiri prealabile pentru operatia cezariana). Pericolul major il constituie ruptura uterina (in special daca este utilizata ocitocina).


Administrarea profilactica de rutina a antibioticelor liste controversata. Riscul de infectie mai ales II U sau infectarea plagii si endometrita, este redus prin administrarea de antibiotice IV (de ex. 2g cefradine la inductie, Ig la 6h si 121) posloperator) atat in cazul operatiei cezariene in urgenta cat si a celei elective.3 Curele antibiotice mai lungi nu par a fi superioare calitativ, la fel ca si administrarea unor cefalosporine de a 2-a generatie mai scumpe.

Dupa operatia cezariana La mamele Rh negative indeparteaza toi sangele in exces din catatea peritoneala. Fa testul Kleihauer tp.120) si adapteaza doza de imunoglobulina anti-D in functie de pacienta, daca aceasta este indicata. Mobilizeaza mama precoce. Daca disproportia cefalo-pelca edenta a determinat operatia cezariana, considera inainte de externare peltnetria radiografica.
Alte materiale medicale despre: Obstetrica
Oamenii bolnavi considera ca operatia este panaceul tuturor problemelor. in SUA au loc, anual, circa 200.000 de interventii corective pentru dure [...]
Refuz? Neincrederea intr-o cezariana Dan al 6-lea copil vine pe lume in sala de operatie, o treime din parinti stiu deja dinainte ca nasterea norma [...]
Inversiunea uterina este rara. Se poate datora conduitei gresite a celui deal treilea stadiu al travaliului, de ex. tractiunea cordonului uterin pe un [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre obstetrica

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile