eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Obstetrica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » obstetrica

Lichidul amniotic

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparireLichidul amniotic Este sintetizat prin secretia celulelor amniotice si din filtratul plasmatic matern; volumul este anormal daca fatul nu poate ingbi(i sau nu poate sa contribuie la acumularea lui prin mictiune. La 10 saptamani volumul este 30 ml, la 20 de saptamani 300 ml, la 30 de saptamani 600 ml. Volumul maxim intre saptamanile 34 si 38 (800 -l000 ml), se reduce ulterior cu 150 ml pe saptamana.
Oligohidramniosul Volumul lichidul amniotic este < 200 ml. Este rar.
Asocieri Sarcina prelungita, ruptura prelungita de membrane, insuficienta placentara, aplazia uretrei fetale si agenezia renala fetala. Sindromul Potter (fatal) include urechi jos imtate, agenezie renala, plamani hipoplazici si amnion nodosum (acumulari de scuame fetale).
Polihidramniosul (hidramniosul) Lichidul amniotic are un volum de peste 2-3 litri in 1 din 250 de sarcini. 50% dintre sarcini sunt asociate cu malformatii fetale, 20% cu diabet matern. in 30% este idiopatic.
Cauze fetale: Anencefalie (absenta reflexului de inghitire), spina bifi-da, hernie ombilicala, ectopie cala, atrezie duodenala sau esofagiana, hydrops fetalis, atitudine fetala de hiperextensie.
Cauze materne: Diabet zaharat, sarcina multipla. Apare precoce in al treilea trimestru, mama poate dezvolta di'spnee si edem. Un perimetru abdominal de >100cm este sugestiv. Polihidramniosul predispune la un traliu prematur, malprezentatii, prolaps de cordon ombilical, dezlipire placentara precoce, cand se produce ruperea membranelor si HPP (uterul nu se contracta eficient). Deoarece indometacinul administrat la mama reduce producerea de urina fetala, acesta poate fi utilizat pentru tratamentul polihidramniosului (ex 25 mg/6 b PO). Productia de urina fetala revine la normal la 24 h dupa oprirea tratamentului. in timpul traliului controleaza precoce sa nu apara colapsul cordonului ombilical. Dupa nastere introdu o sonda nasogastrica in esofagul copilului pentru a-i verifica patenta.
Amniocenteza Amniocenteza implica recoltarea de lichid amniotic. Este utilizata pentru diagnosticul prenatal al malformatiilor; in conduita incompatibilitatii RA° (p.284), si pentru estimarea maturitatii pulmonare fetale (rar realizata acum). Maturitatea pulmonara este eluata prin raportul lecitina/sfingomielina din lichidul amniotic. Daca > 2, plamanii sunt matura{i; dacaAlte materiale medicale despre: Obstetrica
Ruptura uterina este rara in UK (1:1500 de nasteri) comparativ cu alte tari (1:100 in unele regiuni din Africa). Mortalitatea materna asociata ei este [...]
Scopurile consultului prenatal sunt: a€˘ Detectarea oricarei boli la mama a€˘ Ameliorarea disconforturilor asociate sarcinii a€˘ Monitorizeaza si pro [...]
Aceasta afectiune asociata cu o mortalitate de pana la 80% se manifesta cu dispnee subita, hipotensiune, anuntate in 20% din cazuri prin convulsii. 40 [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre obstetrica

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile