eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Obstetrica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » obstetrica

Lichidul amniotic




Lichidul amniotic Este sintetizat prin secretia celulelor amniotice si din filtratul plasmatic matern; volumul este anormal daca fatul nu poate ingbi(i sau nu poate sa contribuie la acumularea lui prin mictiune. La 10 saptamani volumul este 30 ml, la 20 de saptamani 300 ml, la 30 de saptamani 600 ml. Volumul maxim intre saptamanile 34 si 38 (800 -l000 ml), se reduce ulterior cu 150 ml pe saptamana.
Oligohidramniosul Volumul lichidul amniotic este < 200 ml. Este rar.
Asocieri Sarcina prelungita, ruptura prelungita de membrane, insuficienta placentara, aplazia uretrei fetale si agenezia renala fetala. Sindromul Potter (fatal) include urechi jos imtate, agenezie renala, plamani hipoplazici si amnion nodosum (acumulari de scuame fetale).
Polihidramniosul (hidramniosul) Lichidul amniotic are un volum de peste 2-3 litri in 1 din 250 de sarcini. 50% dintre sarcini sunt asociate cu malformatii fetale, 20% cu diabet matern. in 30% este idiopatic.
Cauze fetale: Anencefalie (absenta reflexului de inghitire), spina bifi-da, hernie ombilicala, ectopie cala, atrezie duodenala sau esofagiana, hydrops fetalis, atitudine fetala de hiperextensie.
Cauze materne: Diabet zaharat, sarcina multipla. Apare precoce in al treilea trimestru, mama poate dezvolta di'spnee si edem. Un perimetru abdominal de >100cm este sugestiv. Polihidramniosul predispune la un traliu prematur, malprezentatii, prolaps de cordon ombilical, dezlipire placentara precoce, cand se produce ruperea membranelor si HPP (uterul nu se contracta eficient). Deoarece indometacinul administrat la mama reduce producerea de urina fetala, acesta poate fi utilizat pentru tratamentul polihidramniosului (ex 25 mg/6 b PO). Productia de urina fetala revine la normal la 24 h dupa oprirea tratamentului. in timpul traliului controleaza precoce sa nu apara colapsul cordonului ombilical. Dupa nastere introdu o sonda nasogastrica in esofagul copilului pentru a-i verifica patenta.



Amniocenteza Amniocenteza implica recoltarea de lichid amniotic. Este utilizata pentru diagnosticul prenatal al malformatiilor; in conduita incompatibilitatii RA (p.284), si pentru estimarea maturitatii pulmonare fetale (rar realizata acum). Maturitatea pulmonara este eluata prin raportul lecitina/sfingomielina din lichidul amniotic. Daca > 2, plamanii sunt matura{i; daca



Alte materiale medicale despre: Obstetrica




Ruptura uterina este rara in UK (1:1500 de nasteri) comparativ cu alte tari (1:100 in unele regiuni din Africa). Mortalitatea materna asociata ei este [...]
Scopurile consultului prenatal sunt: a Detectarea oricarei boli la mama a Ameliorarea disconforturilor asociate sarcinii a Monitorizeaza si pro [...]
Aceasta afectiune asociata cu o mortalitate de pana la 80% se manifesta cu dispnee subita, hipotensiune, anuntate in 20% din cazuri prin convulsii. 40 [...]


});

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre obstetrica

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile