eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Obstetrica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » obstetrica

Consultul prenatal


Scopurile consultului prenatal sunt:
a Detectarea oricarei boli la mama a Ameliorarea disconforturilor asociate sarcinii a Monitorizeaza si promoveaza starea generala fetala buna aPregatirea mamelor pentru nastere a Monitorizarea starilor ce predispun la complicatii pentru a preveni sau a detecta precoce orice complicatie a sarcinii: TA este parametrul riabil cel mai important (eclampsia, p.104). Ori de cate ori este luata in discutie utilitatea altor parametri riabili (greutate, inaltimea fundus-ului uterin, analiza urinei) acestia se dovedesc a avea sensibilitatea joasa si a nu intruni criteriile necesare pentru un test screening bun (p.492)

Primul consult antenatal este foarte amplu gaseste un traducator (interpret) daca ea nu iti vorbeste limba. Fa o anamneza a sarcinii; ciclul menstrual obisnuit, contraceptia recenta; data si caracteristicile ultimei menstruatii (Data probabila a nasterii aprox. 1 an si 7 zile dupa UM minus 3 luni -pe acest mod de apreciere nu te poti baza daca ultima menstruatie a fost o sangerare de prire). intreab-o de medicamente, interventii chirurgicale la abdomen, pelvis, probleme de fertilitate, rezultatul si complicatiile sarcinilor anterioare. Exista antecedente familiale de diabet, TAt, anomalii fetale sau sarcini gemelare ? Exista saracie (de ex, gazul sau electricitatea taiate?) Dieta este adecta? Recomanda evitarea pate-urilor si branzeturilor moi (MMC, p.220) precum si supradozajul vit-aminic, de ex ficatul sau lete cu vitamine (p.100).
Examenul obiectiv: asculta inima si plamanii; examineaza sanii, areo-lele mamare, Ta si abdomenul. Considera un examen pelvian daca nu te poti baza pe datele pe care ti le furnizeaza (in caz ca aceste date nu vor fi confirmate ulterior ecografic) sau daca necesita realizarea unui frotiu cervical. Controleaza eventualele rice.
Sange pentru: Hb, grup sanguin (anticorpi daca Rh -ve, p.284) serolo-gie pentru rubeola si sifilis, testul de siclizare (pentru siclemie), daca este neagra, testul triplu pentru alfa-fetoproteina (p.270 , p.188); electroforeza Hb (p.171) si Ag HB5 (p. 109) daca acesta este relent. Recomanda testul HIV (MMC, p.214) MSU pentru proteine, glucoza, bacterii. Daca este straina sau contact TBC sau lucreaza in spital, considera RX toracica dupa 14 saptamani. in multe unitati este de rutina examenul ecografic (un eveniment pentru parinti), pentru confirmarea datelor anamnestice, cautarea anomaliilor fetale si excluderea chisturilor oriene.


Daca mama are peste 35 de ani considera amniocenteza la 16-l8 saptamani pentru a exclude sdr. Down (p.186).
Sugestii: Ore de educatie a parintilor/relaxare; vizite la stomatolog. Investigheaza problemele si anxietatile inerente. Considera necesitatile de fiersifolati (p.171, 100).
Recomandari asupra: consumului de alcool si tutun, asupra unei diete sanatoase (MMC, p.482) si repaus adect. Asigura cunoasterea beneficiilor securitatii sociale. Efortul fizic obisnuit si calatoriile (nu in zonele endemice pentru malarie p.176) sunt permise dupa 34 de saptamani pe majoritatea liniilor aeriene. Contactul sexual nu este interzis daca nu apar sangerari ginale.

Consulturile ulterioare. Controleaza greutatea, urina pentru albu-mina si glucoza, TA, inaltimea fundus-ului uterin, miscarile fetale (primi-parele le percep la aprox. 19 saptamani, multiparele mai precoce), bataile cordului fetal - pozitia si prezentarea incepand cu a 32 a saptamana. Recolteaza sange pentru Hb de exemplu la 28 & 36 saptamani, cauta anticorpii Rb. Consulturile sunt lunare de la 16 la 32 de saptamani la 2 saptamani pana la saptamana a 36 a, apoi saptamanal.
Exista do ca acest ritm este prea frecvent pentru majoritatea testelor, dar nu suficient de frecvent pentru TA si albuminurie2.
Capul este de obicei angajat (p.90) la 37 saptamani la primiparele caucaziene (daca nu, ia in considerare: cap mare (sau malpozitionat), pelvis mic sau obstructia lui, placenta praevia sau estimarea gresita a datelor anamnestice).
La 36 de saptamani unii medici controleaza clinic pelvisul la primi-pare. Pelvisul este favorabil traliului daca promontoriul sacral nu poate fi palpat, spinele iscbiatice nu sunt proeminente, arcul suprapubian si baza ligamentelor supraspinoase accepta doua degete, iar diametrul inter-tuberozitar 4 incheieturi ale degetelor.Alte materiale medicale despre: Obstetrica
Tehnologia medicala este din ce in ce mai folosita pentru depistarea unor probleme ale copilului inca din perioada intrauterina, asa ca vi se vor reco [...]
Se refera la educatia care se poate face copilului, inca din faza de fat, prin ceea ce ii transmite mama. [...]
Tehnologia medicala este din ce in ce mai folosita pentru depistarea unor probleme ale copilului inca din perioada intrauterina, asa ca vi se vor reco [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre obstetrica

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile