eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


NEFROLOGIE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » nefrologie

Sclerodermia

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Sclerodermia


Afectarea renala este prezenta in 60 - 70% din cazuri. Ca pentru toate afectarile viscerale, ea agraveaza prognosticul sclerodermiei. Ea apare in urmatorii 2-5 ani dupa survenirea manifestarilor cutanate. Virsta medie a pacientilor prezentind o afectare renala este intre 40 - 60 ani. Este vorba despre o afectare microsculara, care intereseaza arte-riolele si capilarele glomerulare. Ipotezele fiziopatologice sint o afectare sculara primiti, o tulburare autoimuna si o anomalie a turnover-ului colagenului; nici una dintre aceste ipoteze nu este pe deplin convingatoare.

ANATOMIE
Leziunea elementara renala este reprezentata de endarterita mucoida: proliferare edernatoasa a intimei, care se asociaza cu o necroza fibrinoida a selor de calibru mai mic. Aceste leziuni se obser in stadiul acut al afectarii renale. Ele sint inlocuite de o fibro-elastoza care devine identica leziunii de ateroscleroza. Glomerulii sint sediul unei ischemii, cu ingrosarea mesangiumului, putind prezenta o liza a unei portiuni glomerulare (mesangioliza). Evolutia se face spre glome-ruloscleroza si reducerea functiei renale.
Afectarile macnjscopice renale vor trebui cautate in mod sistematic. Arteriografia renala arata un aspect de rarefactie sculara periferica in "copac mort" fara afectarea marilor trunchiuri, si imagini lacunare periferice corespunzind unor zone de infarct corticale. In absenta semnelor clinice evocatoare de sclerodermie, acestea conduc la diagnosticul de nefroangioscleroza.

CLINICA‚
Clinic, afectarea renala din sclerodermie este reprezentata de aparitia unei proteinurii, a unei HTA sau a unei insuficiente renale. - Proteinuria: moderata, de tip glomerular, rareori nefrotica. -HTA: 30 - 50% din pacienti. Exista 2 louri clinice foarte diferite:
a€˘ HTA maligna (1/3 din HTA), cu encefalopatie, presiune arteriala diastolica > 130 mm Hg, fund de ochi stadiul III sau IV, insuficienta cardiaca acuta, IRA, uneori anurica, cu prognostic sumbru (80% decese). Ea este uneori inaugurala in cursul sclerodermiei;a€˘ HTA moderata (2/3 din HTA), care apare dupa citi ani de la aparitia semnelor cutanate. Usor de controlat pe parcursul mai multor ani, ea se poate totusi maligniza, necesitind un control regulat si eficient.
-Insuficienta renala: este dominata de "criza renala sclero-dermica". Acest lou foarte sever asociaza aparitia unei HTA maligne si a unei anurii, necesitind spitalizarea in terapie intensi nefrologica. in absenta semnelor cutanate evocatorii sau a antecedentelor, criza^este adesea considerata ca o HTA maligna, determinind cercetarea unei microangiopatii trombotice sau a unei patologii a arterei renale. Ca si in anuriile de origine sculara, poate exista o recuperare a leziunilor ischemice renale, iar hemodializa a fost uneori intrerupta dupa cite luni.

TRATAMENT


Conduita de urmat trebuie sa aiba in vedere:

- O supraveghere regulata a functiei renale.
- Tratamentul de urgenta al HTA maligne, care raspunde in general bine la inhibitorii enzimei de conversie. Orice intirziere a tratamentului scade sansele de recuperare a leziunilor ischemice.
- Supravegherea tensionala regulata si tratamentul precoce al HTA prin sodilatatoare, sau mai bine prin inhibitori ai enzimei de conversie, caci exista un hiperreninism frecvent iar aceste ultime medicamente par sa protejeze nefronii impotri autoagrarii leziunilor.
- Supravegherea functiei renale si demararea precoce a tratamentului consertor (cf. cap. Insuficienta renala cronica).Alte materiale medicale despre: NEFROLOGIE
Sclerodermia (S.D.) face parte din grupul colagenozelor majore. Ea se caracterizeaza ca o boala inflamatorie cronica a pielii cu evolutie progresiv [...]
Vascularitele sistemice cuprind frecvent o afectare renala, care agraveaza prognosticul. Este vorba de panarterita nodoasa (PAN), granulomatoza Wegene [...]
PURPURA REUMATOIDA‚ Denumita si maladia Schonlein-Henoch, aceasta vascularita este intilnita mai ales la copil, dar uneori si la adult, in mod specia [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre nefrologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile