eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


NEFROLOGIE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » nefrologie

Glomerulonefrita extracapilara

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Este caracterizata prin proliferarea celulelor extracapilare (semilune epiteliale) si prin loul sau clinic de glomerulonefrita rapid progresiva. Proliferarea extracapilara este un mecanism nespecific, secundar unei coagulari intraglomerularc, cu depozite de fibrina. Tabloul clinic este acela al unui sindrom nefritic subacut, uneori incomplet, datorita absentei H'I'A, adeseori precedat de semne nefrologice datind de citeva luni, insuficienta renala evoluind spre stadiul terminal in citeva saptamini pina la citeva luni. De fapt se pot distinge 3 forme diferite.

NEFROPATII GLOMERULARE CU DEPOZITE IMUNE GRANULOASE
(40%)
Depozitele sint constituite din IgG si C3. Aceste NG sint legate cel mai frecnt de o boala sistemica (lupus, vascularita, purpura reuma-toida, crioglobulinemie), dar sint uneori izolate (10%). Anumite NG evocate anterior (proliferati endocapilare, sau NG cu IgA) pot prezenta o proliferare extracapilara care semnaleaza obisnuit o forma grava.

NEFROPATII GLOMERULARE CU ANTICORPI "ANTIMEMBRANA‚ BAZALA‚ GLOMERULARA‚"
Ele sint determinate de un mecanism autoimun impotriva unei fractiuni necolagenice a membranei. Leziunile pulmonare inaugurate (dispnee, hemoptizii, infiltrat) sint prezente in 2/3 din cazuri (sindrom Goodpasture, afectind mai ales barbatul tinar). in 9 cazuri din 10 se evidentiaza anticorpii in ser. Tratamentul a ameliorat prognosticul vital dar prognosticul asupra rinichiului nu este favorabil decit daca insuficienta renala este moderata.

NEFROPATII GLOMERULARE FA‚RA‚ DEPOZITE GLOMERULARE

Ele se observa in anumite vascularite (periarterita, Wegener) sau sub forma izolata, mai ales dupa 50 de ani. Chiar si in aceste cazuri exista frecnt semne extrarenale (precedate de un sindrom infectios fugace, artralgii, purpura). Biologic, nilul complementului este normal, in functie de etiologie se poate observa o crestere a nilului anticorpilor anticitoplasma a polinuclearelor (ANCA).

DIAGNOSTIC
Nu poate fi efectuat decit prin biopsie renala, realizata in fata unui sindrom nefritic adeseori incomplet, dar care apare intr-un context clinic particular sau care prezinta o evolutie neregresiva. Precocitatea diagnosticului este unul din factorii prognostici principali.

EVOLUTIE
Evolutia spre insuficienta renala terminala trebuie considerata drept regula. Un tratament care asociaza corticoterapie in bolus, imuno-supresie si, uneori, plasmafereza (Goodpasture) este capabil de a opri evolutia. Anuria, o creatininemie > 300 micromol/l la debutul tratamentului, sint semne de prognostic prost. Recidile dupa silizarea initiala sint posibile.Alte materiale medicale despre: NEFROLOGIE
Ea se caracterizeaza prin asocierea unei proliferari mesangiale si prin existenta depozitelor submembranoase de imunoglobuline (IgG, M, C3). A fost su [...]
Sindromul nefritic acut (SNA) este definit prin aparitia recenta a unei proteinurii, a unei hematurii, a unei hipertensiuni si a unei insuficiente ren [...]
Hiponatremiile ([Na] < 130 mmol/l) rezulta dintr-un dezechilibru intre pool-urile sodat si hidric. Consecintele rezulta din transferul apei spre secto [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre nefrologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile