eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Microbilologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » microbilologie

Diagnosticul de laborator al infectiilor produse de bacilul koch

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparire


Advertisements

DIAGNOSTICUL DE LABORATOR AL INFECTIILOR  PRODUSE DE BACILUL KOCH


Bacilul Koch (Mycobacterium tuberculosis) este agentul etiologic al tuberculozei, boala cu evolutie cronica. Agentul patogen face parte din genul Mycobacterium, alaturi de bacilul leprei (Mycobacterium leprae). Bacilul tuberculos se prezinta sub trei variante: varianta hominis si bovis (agentii tuberculozei mamiferelor) si varianta avium (agentul tuberculozei pasarilor). Forme clinice de tuberculoza sunt: pulmonara si extrapulmonara (renala, intestinala, osteo-articulara, genitala, a seroaselor, meningeala).

Diagnosticul de laborator este bacteriologic (izolarea si identificarea germenului; efectuarea antibiogramei).


1. RECOLTAREA PRODUSELOR PATOLOGICE

Se face in functie de localizarea tuberculozei: sputa, urina, produs de punctie articulara, puroi, produs de raclaj uterin, secretie de col, produs de punctie ganglionara, lichid pleural si peritoneal, LCR.
Sputa se recolteaza prin emisie spontana, daca bolnavul e tusitor sau prin spalatura bronsica.

Pentru tuberculoza renala, urina se recolteaza dimineata, in recipiente sterile. Cu o zi inainte de recoltare, bolnavul va reduce pe cat posibil cantitatea de lichide ingerate, pentru a reduce volumul de urina acumulat in cursul noptii.

La femei, in caz de tuberculoza genitala, se recolteaza sange menstrual, secretii ale colului uterin, sau produs de chiuretaj uterin. La toate aceste produse e obligatoriu adaugarea de apa distilata pentru distugerea hematiilor si obtinerea unui sediment fara hematii prin centrifugare.

Lichidul cefalorahidian, lichidul pleural, lichidul peritoneal, lichidul sinovial se recolteaza prin punctiile acestor cavitati, respectand regulile generale de asepsie.


2. DIAGNOSTICUL BACTERIOLOGIC

2.1. Examenul  direct

Prezinta o etapa esentiala in diagnosticul de laborator al tuberculozei si consta in efectuarea de frotiuri direct din produsul patologic. Produsele patologice (in special sputa) sunt supuse in prealabil omogenizarii prin tratare cu hidroxid de sodiu si agitare (fluidificarea produsului si repartizarea uniforma a bacililor) si concentrarii bacililor in stratul superior cu xilol si apa distilata.

Se efectueaza:

- „screeningul” prin fluorescenta cu auramina si rodamina si examinare in ultraviolet (puncte stralucitoare pe fondul pal-verzui al campului, in caz de prezenta a bacililor Koch). Probele pozitive trebuie controlate prin coloratia Ziehl-Neelsen;

- baciloscopie directa prin coloratia Ziehl-Neelsen permite diagnosticul de certitudine: bacili rosii, dispusi in cordoane, celelalte elemente (flora de asociatie, polimorfonucleare, celule epiteliale intregi sau detritusuri) albastre (urile 1 si 2).


2.2. Izolare

Se face:

in vitro pe mediul Lowenstein-Jensen (bogat in substante nutritive si continand verde-malahit ca inhibitor al florei de asociatie) (ura 3) cu incubare la 37 C timp de 2 luni;

in vivo se utilizeaza cobai masculi de 400 g, se inoculeaza subcutanat, pe fata interna a coapsei 1-2 ml produs patologic.ura 1: Frotiu colorat Ziehl-Neelsen din produs patologic (sursa: http //www. Lab Index, Photo Atlas Reference: p.7 Lab Text Ref: Ex. 2-5)ura 2: Frotiu colorat Ziehl-Neelsen din produs patologic (sursa: http //www. Lab Index, Photo Atlas Reference: p.7 Lab Text Ref: Ex. 2-5)


2.3. Identificare

Caractere cultura

Pe mediul Lowenstein: colonii „R” (margini neregulate, suprafata mamelonata), „conopidiforme”, uscate, alb-galbui; cele de tip uman cresc dupa 14 zile, cele de tip bovin dupa 30 de zile, cele atipice cresc in primele zile si sunt colorate (urile 4, 5, 6 si 7).


Caractere morfologice

Frotiul din cultura (colorat Ziehl-Neelsen) evidentiaza bacili acido-alcoolo-rezistenti, rosii, uneori dispusi in cordoane prin bogatia de factor „cord” (factor de patogenitate), alaturi de celule epiteliale, leucocite, flora de asociatie, colorate in albastru (ura 8).


Caractere biochimice

- Testul catalazei diferentiaza mycobacteriile atipice la care reactia este pozitiva de bacilul Koch, unde reactia este negativa. Se acopera coloniile obtinute pe suprafata mediilor solide cu solutie de pirocathelor, perhidrol si apa distilata. Dupa 2-5 minute se face citirea reactiei. Reactia este pozitiva daca se observa aparitia bulelor de gaz.ura 3: Mediul Lowenstein Jensen (sursa: http //www. Lab Index, Photo Atlas Reference: p.7 Lab Text)ura 4: Colonii de bacil Koch pe mediul Lowenstein Jensen. Dupa: A Colour Atlas of Microbiology, R.J. Olds 1975, 1986


 

ura 4: Colonii de bacil Koch pe mediul Lowenstein Jensen. Dupa: Schneierson`s Atlas of Diagnostic Microbiology  - Seventh Edition, Edward J. Bottone 1979


 

- Testul la niacin (Konno) este utilizat pentru punerea in evidenta a niacinei. Este o metoda colorimetrica si consta in punerea in contact a unei culturi de bacili vii cu o solutie compusa din: anilina 4% (1ml), alcool 96% (1 ml), bromura de cianogen 10% (1ml). In cazul in care tulpina produce niacin apare o coloratie galbena. Este pozitiv la M. tuberculosis (ura 9).ura 6: Colonii de bacil Koch pe mediul Lowenstein Jensen

(https:// wanadoo.com/images.htm)ura 7: Colonii de bacil Koch pe mediul Lowenstein Jensen

(https:// wanadoo.com/images.htm)ura 8: Dispunerea bacililor Koch in cordoane. Dupa: Schneierson`s Atlas of Diagnostic Microbiology  - Seventh Edition, Edward J. Bottone 1979


 

Diferentierea intre M. tuberculosis si M. bovis se mai poate face si dupa una din conditiile de cultivare: necesarul de oxigen (ura 10).


M. tuberculosis - strict aerob: cresterea numai la suprafata mediului semisolid

 

M. bovis - microaerofil: cresterea pana la 1,5 cm de la suprafata mediului semisolid

 

ura 10: Diferentierea intre M. tuberculosis si M. bovis dupa una din conditiile de cultivare: necesarul de oxigen. Dupa: A Colour Atlas of Microbiology, R.J. Olds 1975, 1986


 
Caractere de patogenitate

Animalul de electie pentru reproducerea experimentala a infectiei tuberculoase e cobaiul, care se inoculeaza subcutanat pe fata interna a coapsei, iar evolutia bolii se face timp de 2-6 luni, dupa care cobaiul slabeste si moare. Dupa 10-l5 zile, de sanatate aparent deplina, cobaiul devine apatic, pofta de mancare scade, iar la locul inocularii apar modificari, in sensul ca regiunea se impasteaza, apoi devine fluctuenta, iar la nivelul plicii inghinale se palpeaza un ganglion, care creste si se ramoleste, abcedand. La scurt timp sunt prinsi ganglionii regionali. La autopsie se poate observa invadarea intregului sistem limfatic si a viscerelor.


2.4. Antibiograma

Se efectueaza prin includerea antibioticului, in diferite concentratii, in mediul Lowenstein-Jensen. Se insamanteaza in paralel produsul patologic pe mediu cu, si, respectiv, fara antibiotic si se a rezultatele, dupa 2-4 saptamani de incubare.

Chimioterapicele la care bacilul tuberculos este sensibil sunt: rifampicina, sterptomicina, HIN, PAS, etambutol.


3. DIAGNOSTICUL IMUNOBIOLOGIC

Prezenta imunitatii celulare, principala modalitate de aparare specifica antituberculoasa, se testeaza prin IDR la tuberculina. Organismele infectate cu bacili tuberculosi reactioneaza diferit fata de tuberculina, ativ cu cele indemne. Intradermoreactia la tuberculina testeaza raspunsul imun celular (hipersensibilitate intarziata), fata de tuberculina. Se injecteaza pe fata anterioara a antebratului 0,2 ml tuberculina, dintr-o dilutie de 1/10.000. Reactia se citeste dupa 72 de ore de la injectare, cand la locul inocularii apare un eritem si un edem cu diametru diferit, in functie de gradul de raspuns imun fata de tuberculina.

DIAGNOSTICUL DE LABORATOR AL INFECTIILOR PRODUSE DE

GERMENI AEROBI SPORULATI SI ANAEROBI

A. GERMENI AEROBI SPORULATI: GENUL BACILLUS

Acest gen cuprinde bacili mari, pana la 10 m, drepti cu capete retezate, Gram pozitivi, capsulati, imobili, cu spor central, care nu deformeaza corpul bacterian, aerobi, facultativ anaerobi, cu aproximativ 48 de specii, patogene pentru om fiind urmatoarele:

B. anthracis care determina boala numita antrax sau infectie carbunoasa;

B. cereus, B. subtilis care pot cauza uneori infectii umane.

Restul speciilor sunt saprofite, gasindu-se in mediul extern, pe tegumente si la nivelul colonului.

Alte materiale medicale despre: Microbilologie


loading...


In cele ce urmeaza vor fi prezentate numai tehnicile care utilizeaza antigenii (alergenii) in "starea lor obisnuita", adica testele cutanate si testel [...]
Acest sindrom de hipen-eaetivitate bronsica, observat la persoane cu o predispozitie constitutionala particulara, pune adesea probleme di-ficiile de d [...]
Dispneea reprezinta simptomul major, dar nu patogonomonic, al insuficientei respiratorii. Ea exprima, in primul rind, dar nu obligatoriu, o su fer [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre microbilologie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  loading...

  Vezi toate intrebarile