eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Tumorile ovariene


Tumorile ovariene
Orice tip de tesut orian poate deveni neoplazic.
Tumori benigne (94%). De obicei, sunt chistice, 24% din toate tumorile oriene sunt functional chistice. Altele: chisturi endometriotice (5% -p.52): chisturile tecii luteinice (p.26); tumorile celulei epiteliale (chistadenoame seroase si mucinoase -40%); teratoame mature (din celule germinale -20%); fibroame (solide -5%).
Tumori maligne. 5% sunt chistadenoame malignizate. 0,5% sunt reprezentate de un grup de tumori compuse din celule germinale rare sau malignitati ale crestelor genitale (p.44). 0,5% sunt secundare, ex. din uter, stomac (tumora Krukenberg - in care diseminarea este transcelomica, dinspre abdomen, via peritoneu).


Simptome. Depind de marime, forma, tip histologic.

1. Asimptomatice: Tumori mici descoperite rar in timpul consultatiei.


2. Care bombeaza: Tumorile mari se pot palpa in abdomen.

3. Presante: Pot presa pe ca determinand poliurie sau pe uretra cauzand retentie.
4. Durere datorata rupturii: Chisturile se pot rupe spontan sau sub actiunea unui traumatism (ex. in timpul examinarii sub actiunea anesteziei). Ruptura unui chist mic poate ramine asimptomatica sau determina un fenomen peritoneal local. Ruptura unui chist mare poate produce peri-tonita si soc. Ruperea unui chist malign poate crea diseminarea celulelor maligne in abdomen. Ruptura unui chistadenom mucinos poate disemina celule care continua sa secrete mucina si sa produca moarte prin adeziunea viscerelor (pseudomixoma peritonei).
5. Durere datorita torsiunii: Pentru a se torsiona, o tumora trebuie sa fie mica, legala de un pedicul si in rest libera. Torsiunea impiedica intoarcerea venoasa dar reteaua arteriala determina marirea in dimensiuni in continuare a tumorii. Tumorile se pot torsiona sau detorsiona dand simptomul de durere intermitenta. Daca durerea nu este foarte severa, se poate simti bomband ferm la palpare o anexa.
6. Durere datorata hemoragiei: hemoragia dintr-un chist imita torsiunea.
7. Ascita: Tipica pentru tumori maligne sau (ocazional) pentru fibroame. Ascita tensionata este dificil de diferentiat de un chist mare.
8. Efecte hormonale: Tumorile secretante de hormoni au ca efect virilizare, iregularitati menstruale sau sangerare post-menopauzala.
Tratament: Iu: o grafia poate confirma prezenta unei mase tumorale (doar examinarea bimanuala nu este suficienta pentru diferentierea unei mase oriene de cea uterina). Poate arata daca este chistica sau solida.
Laparoscopia poate distinge un chist de o sarcina ectopica sau o apendicita. Nota: laparoscopia nu este recomandabila atunci cand se presupune existenta unei malignitati, datorita insamantarii de-a lungul traiectului chirurgical. Aspirarea prin ac fin poate fi folosita pentru a confirma impresia existentei unui chist benign. Laparotomie de urgenta cand chistul produce un abdomen acut.

Orice chist care nu a fost identificat pozitiv ca non-neoplazie se recomanda sa fie operat deoarece se pare ca tumorile benigne se pot malig-niza. La femeile tinere, chistectomia este preferabila ooforectomiei. La persoanele postmenopauzale, daca un or este patologic, atunci ambele sunt inlaturate. Pentru tratament in timpul sarcinii p.166.


Galerie de imagini si poze medicale: tumorile ovariene


imagine cu tumorile ovarieneimagine cu tumorile ovariene imagini tumorile ovarieneimagini/poza tumorile ovariene


Alte materiale medicale despre: Ginecologie

in zona in care se afla tumoarea se aplica cataplasme reci; la inceput, ele vor fi subtiri si, daca se suporta usor, se va trece la aplicare [...]
Tumorile pot fi unice sau multiple. Ele se pot localiza la unul din sani sau la ambii sani si au marimi variabile si sunt cauzate de excesul de f [...]
Se intalnesc in aprox. 1/1000 din sarcini. Este mai usoara evidentierea lor (asa cum sunt situate in fundurile de sac rectovaginale) cand uterul este [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ginecologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile