eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Fibroamele


Fibroamele sunt tumori benigne ale tesutului muscular neted uterin (se mai numesc si leiomioame). Frecvent sunt multiple si variaza ca dimensiune de la tumori de marimea unui graunte, la tumori enorme ce ocupa o mare parte din abdomen. Apar sub forma unor noduli la nivelul peretelui uterin, dar pot creste atat de mult incat bombeaza in afara, situandu-se dedesubtul peritoneului (subseros, 20%) sau sub endometru (submucos, 5%) sau devin pedunculati. Fibroamele sunt comune (20% din femei prezinta aceste tumori), cu varsta cresc ca frecventa, apar si la non-caucaziene.
Istoricul natural. Fibroamele sunt dependente de estrogen. Se maresc in timpul sarcinii sau sub influenta contraceptivelor si se atrofiaza dupa menopauza. Pot degenera gradat sau subit (degenerare rosie). Ocazional se calcifica (pietre uterine). Rar are loc transformarea sarco-matoasa a fibroamelor - de obicei determinand durere, indispozitie, sangerare, crestere in dimensiune la o femeie post-menopauzala.
Prezentare. Multe sunt asimptomatice.
a Menoragie: Fibroamele produc adesea sangerari menstruale abundente si prelungite. in general nu cauzeaza hemoragie intermenstruala sau post-menopauzala.
a Probleme in legatura cu fertilitatea: fibroamele submucoase pot interfera cu imtarea (sunt un veriil sterilet natural). Tumorile largi sau mutiple ce produc distorsiunea cavitatii uterine pot declansa un avort atunci cand imtarea a avut loc.
a Durere: poate fi datorita torsionarii unui fibrom pedunculat, cu simptome asemanatoare unui ovar torsionat. "Degenerarea rosie", ca urmare a trombozei vaselor ce deservesc fibromul, apare numai in timpul sarcinii si determina durere severa, febra si aparare locala pina cind degenerarea este completa.
a Marimea: fibroamele de dimensiuni mari se pot palpa abdominal. Pot presa ca urinara sau venele adiacente creand edeme si varice la nivelul membrelor inferioare. Fibroamele pelvine pot complica nasterea sau determina retentie de urina.

Tratament. in multe cazuri nu este necesar tratamentul. Menoragia produsa de fibroame raspunde foarte putin la tratamentul cu antiprosta-glandine, progesteron sau danazol. Femeile care au copii pot opta pentru histerectomie. La femeile mai tinere se poate induce un status menopauzal reversibil cu analogie LHRH ex. buserelina spray nazal 100 mg/4 h (costisitor)1 sau goserelina 3,6 mg lunar, injectie subcutanata (metoda preferata - buserelina administrata intermitent poate determina cresterea in volum a tumorii in loc sa o reduca in dimensiuni). Medicatia de acest tip poate produce detnineralizare osoasa, fiind folosita in special pentru fibroamele mici; chirurgia este recomandata pentru fibroame mari; sau pentru paciente care ar dori mai tarziu o sarcina. Efecte secundare: simptome menopauzale; fertilitatea (si fibroamele) reapare atunci cand medicatia este stopata. Alternativ, fibroamele pot fi enucleate chirurgical (prin miomectomie); o complicatie a operatiei este hemoragia ce necesita histerectomie.
Degenerarea rosie necesita doar analgezie pana cand simptomatologia diminua.
Torsiunea poate da simptomatologie similara unui abdomen acut, motipentru care se executa de urgenta tratamentul chirurgical.Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Fibroamde 5/1000 din femeile caucaziene au fibroame in cursul sarcinii. Acestea sunt mai frecvente la femeile negre. Pot cauza avort spontan. Cresc in [...]
Pruritul vulvar (Pruritus vulvae). Creeaza suferinta si disconfort. Cauze: Afectiuni ce determina prurit in general (p. 654) sau boli ale pielii (ex: [...]
Orice metoda, chiar si coitul intrerupt, este mai buna decat nimic. 90% din femeile tinere care au raporturi sexuale neprotejate in mod obisnuit, rama [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ginecologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile