eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Contraceptia


Contraceptia
Orice metoda, chiar si coitul intrerupt, este mai buna decat nimic. 90% din femeile tinere care au raporturi sexuale neprotejate in mod obisnuit, raman gravide intr-un an. Corespunzator folosita, contraceptia reduce riscul sarcinii la mai putin de 1% (pilula combinata, injectari, sterilizare); in jur de 2% pentru (PoP - progesterone only Pili, sterilete IUCD, cape cervicale, prezervati); 12% (mucotermic) - ratele de succes pot fi mult mai ridicate1; 15% (prin retragerea in momentul ejacularii). Esecul poate fi mult mai crescut pentru metodele "dependente de utilizator"1.
Contraceptivul ideal trebuie sa fie 100% efectiv, fara efecte secundare, rapid rersibil, fara sa necesite supraghere medicala. Scopul este de a gasi cel mai bun compromis pentru fiecare femeie depinzand de varsta, sanatate si necesitati. Metode disponibile:
a Metode naturale (nici un raport sexual in perioada de ovulatie) -metoda acceptata de Biserica Catolica; nu necesita "poluarea corpului" cu medicamente.
a Metode bariera (risc scazut pentru sanatate dar necesita motivatie puternica pentru a putea fi folosita).
a Hormonale (complex de riscuri pentru sanatate, dar foarte efectiva).
a Steriletul IUDC (connabil si efectiv atunci cand nu apar contraindicatii) si sterilizare (foarte efectiva dar poate fi irersibila).

Metode (mucotermice) naturale2 Aceste metode implica monitorizarea fenomenului fiziologic cu determinarea momentului fertil (6 zile Inaintea ovulatiei, cat traieste spermatozoidul) pana la 2 zile mai tarziu (cat traieste ovulul). Mucusul cervical devine clar si lipicios la Inceputul perioadei fertile si se usuca cu ovulatia (consistenta sa este alterata de sperma si infectii vaginale). Temperatura corporala bazala creste aproximativ 0,3AC dupa ovulatie (afectata de febra, medicamente, bautura sau mancare recenta). Observatiile aditionale, eg mittelschmertz (p. 78), modificari ale cervixului, Imbunatatesc acuratetea. Metodele naturale necesita cicluri regulate, dedicatie si auto-control, dar ele sunt Intr-adevar eficace, in UK, este usor de gasit un "profesor" pentru aceasta metoda3.
Metode bariera >Principalul motiv al esecului este nefolosirea lor!
Prezervatile reduc transmiterea majoritatii bolilor transmise sexual (BTS) dar nu si pentru cele ce afecteaza perineul. Capele cervicale ofera o oarecare protectie impotriva gonoreei si chlamydiei dar nu pentru sifilis sau berpes. Unele spermicide inactiaza HIV in vitro.

a Prezervatile sunt eficace cand sunt corect folosite si se adauga si spermicide. Se deruleaza pe penisul aflat in erectie, tinand partea tuguiata sau capatul (daca nu prezinta acea parte) comprimat pentru expulzarea aerului -previne ruperea prezervativului in timpul ejacularii.
a Capele sunt de mai multe forme. Diafragmele se extind de la osul pubian catre fornixul posterior. Persoana trebuie sa rifice dupa insertie ca cervixul este acoperit. Capele cervicale se monteaza peste cervix (este necesar un cervix proeminent). Ar trebui inserate cu mai putin de 2 ore inaintea raportului sexual, si tinute in locul respectiv cel putin 6 ore dupa. Se utilizeaza impreuna cu un spermicid. Unele femei le gasesc inestetice. Probleme: UTIs, alergie la materialul cauciucat.


a Buretii cervicali. Sunt simpli, dar adesea dau gres.

a Prezervativul feminin (ex Femidomi). Nu este necesara prescriptia. Fabricantul pretinde ca are proprietatea de bariera excelenta pentru HIV, bacterii si sperma. Poate fi connabil pentru contraceptie atunci cand s-a ratat o pilula sau daca exista dispareunie, sau perineul are nevoie de protectie, ex - dupa nastere, sau in caz de alergie la latex pentru prezervatile traditionale. Un motiv al esecului este ca penisul aluneca mai mult alaturi de el decat in el, alteori este impins cat mai sus in vagin4 sau poate cadea5. Poate fi zgomotos5.
a Spermicidele nu trebuie utilizate fara bariera pentru ca singure sunt contracepti insuficiente.Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Progesteron depot (tip injectie) este simplu, sigur si foarte efectiv dar se bucura de contra publicitate. Doua preparate sunt valabile in UK, medroxi [...]
Putine date cuantifica riscul de infarct miocardic acut asociat contraceptivelor orale si fumatului. Acest risc este in Europa de 5,01 iar in tA [...]
Prescrierea Pilulei Verifica tensiunea arteriala (TA) o data la 6 luni! Verifica greutatea, sanii, pelvisul si daca este necesar aranjeaza un frotiu c [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ginecologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile