eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Endometrioza


In esenta Focarele de endometru apar in alte locuri decat cele din interiorul uterului, frecvent pe ovare, sacul rectovaginal, ligamente utero-sacrate, pe suprafata peritoneului peln, rar in ombilic, in cicatricele etajului inferior al abdomenului si pe organe aflate la distanta, ex. plaman. Daca focarele apar in musculatura peretelui uterin, atunci se foloseste termenul de adenomioza. Peste 5% din femei au endometrioza - dar nu toate sunt simptomatice, iar la cele asimptomatice poate fi fiziologica1. Endometrioza poate fi datorata menstruatiei retrograde, ceea ce poate explica asocierea cu varsta (tipic intre 40 si 44 de ani, la cele cu flux menstrual abundent), asocierea negativa cu sarcina si contraceptia hormonala2 si distribuirea pelna a afectiunii. Femeile cu endometrioza au un nivel crescut al autoanticorpilor. Exista o asociere complexa cu infer-tilitatea. Leziunile de endometrioza raman sub influenta hormonala si sunt supresate pe parcursul sarcinii, are loc regresia bolii odata cu instalarea menopauzei si sangerare pe parcursul menstruatiei. Sangele se poate restrange in chisturi (au o coloratie maro, de unde si denumirea de "chisturi de ciocolata"). Daca sangele este liber, creeaza o iritatie intensa, creand fibrozare si adeziuni.
Simptome Endometrioza poate fi asimptomatica chiar si atunci cand este foarte extinsa. Durerea pelna este simptomul cel mai comun (clasic de tip ciclic, de-a lungul perioadei de menstruatie). Poate fi constanta, ex. daca se datoreaza adeziunilor. Dismenoreea secundara si dispare-unia profunda sunt simptome frecvente. Ciclurile sunt frecvente si cu hemoragii abundente, in special cand exista adenomioza. Pacientele se pot prezenta cu infertilitate.
Endometrioza extrapelna determina durere si sangerare pe parcursul menstruatiei la nivelul zonei patologice, ex. hemotorax.
Diagnostic La examenul vaginal, un uter fixat in retroversie sau prezenta de noduli la nivelul ligamentelor uterosacrate si sensibilitate generala sugereaza endometrioza. Un uter marit datorita continutului si sensibil este tipic pentru adenomioza. Laparoscopia arata chisturile tipice, depozite peritoneale si diferentiaza afectiunea de infectia cronica.
Tratament Nu recurge la tratament daca e asimptomatica. in caz contrar, poate fi incercat un tratament chirurgical si/sau hormonal. Scopul tratamentului hormonal consta in a supresa ovulatia timp de 9 - 12 luni pe parcursul timpului avand loc atrofia leziunilor. Danazol 400 - 800 mg/ 24 h PO este eficace, dar efectele secundare pot fi inaccepile cand dozele sunt crescute (efecte androgenice). Sfatuieste utilizarea contra-ceptiei tip bariera (masculinizeaza fetusul de sex feminin). Analogi de LHRH, ex. buserelina spray nazal 300 mg/8h sau goserelina 3,6 mg injectii SC lunare produc o menopauza artificiala reversibila, dar apare demineralizarea osoasa. Rezolutia endometriotica este asemanatoare cu a danazolului, dar efectele secundare sunt mai accepile (bufeuri, uscaciune vaginala). Progesteronul, ex. noretisteron 5-l0 mg/24 h continuu PO poate supresa simptomele temporar1.
Tratamentul chirurgical variaza de la excizia locala sau diatermia tesutului endometriotic, la histerectomie totala cu salpingo-ooforectomie bilaterala, depinzand de sediul leziunilor si dorinta pacientei pentru o itoare fertilitate.
Prognostic Endometrioza este cronica sau recidivanta, fiind progresiva in 50% cazuri. Nu exista nici o edenta ca tratamentul imbunatateste fertilitatea'.



Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Controlul functiei vezicii Contincnta este mentinuta la femei in uretra de catre sfincterul extern si de muschii etajului pelvin ce sustin presiunea u [...]
Climacteriul este perioada de reducere a fertilitatii care duce la ultimul ciclu (denumit menopauza). Probleme. Toate sunt in legatura cu scaderea ni [...]
O secretie nesuparatoare poate fi fiziologica. Cele mai multe secretii sunt mirositoare, pruriginoase si sunt datorate infectiilor. O secretie foarte [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ginecologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Intrebarea in cateva cuvinte
    Intrebarea cu toate detaliile
    Unde se incadreaza problema medicala?
    Scrie codul din imaginea alaturata
    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile