eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Malfunctia urinara


Controlul functiei cii Contincnta este mentinuta la femei in uretra de catre sfincterul extern si de muschii etajului pelvin ce sustin presiunea ureterala mai ridicata decat presiunea cala. Incontinenta urinara apare cand acesti muschi se relaxeaza iar muschii detrusorului se contracta.
Incontinenta de urgenta " Daca imi vine, trebuie sa ma duc" si femeia se duce la toaleta in mod frecnt. Vezica este "insila" cu o activitate intensa a detrusorului. Apare la femei pare si nulipare. De obicei nu se gaseste nici o problema organica. Rar, cauza este neurogena.
Incontinenta de stres Mici cantitati de urina scapa in momentul cresterii presiunii intraabdominale, ex la stranut. Este mai comuna la femeile pare, pentru ca nasterea deneraza etajul pelvin. La examinare se poate descoperi un prolaps (p54) sau incontinenta (cere-i sa tuseasca).

Tratament


a Exclude UTI si glicozuria.

a Istoricul si examinarea nu-ti vor spune daca problema tine de stres, de imbold sau ambele: aranjeaza studii urodinamice.
a Nevoia imperioasa se poate imbunatati cu "antrenarea cii" (gradat se creste intervalul de timp inainte de golire). Pacienta are nevoie de incurajare. Restrictia fluidelor si medicamentele antimuscarinice, ex propantelina 15-30 mg/8 ore PO 1 ora ac pot ajuta sau oxibutinin 5mg/6-l2h PO (la batrani trebuie injumatatita doza; ES: uscaciunea gurii, con-stipatie, dere incetosata, aritmii, CI: glaucom).
a Incontinenta de stres usoara raspunde bine la exercitiile speciale pentru etajul pelvin sau fizioterapie, ex ridicarea fasciculelor vaginale cu scopul imbunatatirii tonusului muscular. Un tampon vaginal are rol de suport a gatului cal si opreste curgerea urinii in timpul sportului. Daca are atrofie post menopauzala, aplica crema cu estrogen, ex dieno-estrol 0,01% de 2 ori saptamanal PV.
a Chirurgia este necesara pentru simptomele sere de stres cu scopul de a creste presiunea intrauretrala (prin aducerea uretrei superioare in zona presiunii abdominale, ea fiind anterior, dedesubtul etajului pelvin) si pentru a reduce prolapsul. Operatiile includ: uretroplastie, repararea anterioara, colposuspensia transabdominala.

Incontinenta adevarata Scurgerea continua a urinii poate fi datorata anomaliilor congenitale anatomice, ex uretere ectopice sau a problemelor dobandite, ex fistula co-vaginala, datorita unei traume (de obicei in tarile dezvoltate, dupa histerectomie abdominala, dupa un travaliu prelungit cu prezentatie de rtex in tarile in curs de dezvol'nre), malignitate sau radioterapie. Daca nu este posibil tratamentul chirurgical, cauta ajutorul specialistului pentru incontinenta.
Sindromul uretral Simptome de cistita apar cu o MSU negativa (proba de urina de la mijlocul jetului), adesea asociata cu actul sexual si poate fi datorata subinfectiei cu un anumit numar de bacterii care sunt masate la nilul uretrei. Este ea corespunzator lubrifiata? incearca aplicarea de Vaselinei de-a lungul uretrei (nu si daca se folosesc prezervati). Mictiunea inainte si dupa actul sexual, diferite pozitii coitale (ea deasupra) si trimetoprim 100 mg PO inainte de raportul sexual, pot ajuta.
Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Prescrierea Pilulei Verifica tensiunea arteriala (TA) o data la 6 luni! Verifica greutatea, sanii, pelvisul si daca este necesar aranjeaza un frotiu c [...]
In esenta Focarele de endometru apar in alte locuri decat cele din interiorul uterului, frecvent pe ovare, sacul rectovaginal, ligamente utero-sacrate [...]
Histerectomia Cea mai comuna este histerectomia abdominala care de obicei este totala (indepartarea corpului uterin si cervixului) dar poate fi de tip [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ginecologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile