eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Carcinomul endometrial


Carcinomul endometrial
asHemoragia postmenopauzala trebuie investigata, deoarece poate fi determinata de carcinomul endometrial.
Cancerul de corp uterin este mai putin comun decat cancerul de col. De obicei, apare dupa menopauza. Majoritatea tumorilor sunt adenocar-cinoame si sunt legate de expunerea excesiva la estrogen neatenuat de progesteron. Apare o variatie geografica marcata: raportul America de Nord: China = 7:1.
Factori de risc a Obezitate a Nuliparitate a Diabet
a Terapie estrogenica neatenuata a Menopauza tarzie a Iradiere
a Tumora ovariana activa a Tamoxifen
a Antecedente eredo-colaterale de carcinom de san, ovar, colon.
Simptome Pacienta se prezinta de obicei cu hemoragie postmenopauzala (HPM). Orice persoana cu istoric de HPM are un risc de 10-20% de a face cancer. Initial hemoragia este redusa si poate fi asociata ocazional cu o secretie apoasa. In timp, sangerarea dene abundenta si mai frecventa. Femeile premenopauzale pot prezenta hemoragie inter-menstruala, dar 30% au doar menoragie.
Diagnostic. Hemoragia postmenopauzala este un simptom timpuriu care determina o femeie sa fie consultata de doctor, dar examenul medical este de obicei normal. Cancerul endometrial poate fi detectat uneori pe un frotiu. Diagnosticul se pune cu ajutorul chiuretajului uterin. Toate zonele catatii uterine trebuie razuite, iar materialul obtinut trimis pentru examenul histologic. Histeroscopia permite zualizarea endometrului anormal ajutand la imbunatatirea luarii cu acuratete a mostrelor. Unii autori sceptici pretind ca se poate produce diseminarea celulelor tumorale prin trompele falopiene spre peritoneu.
Anatomie patologica. Majoritatea tumorilor apar in fundul catatii uterine. Are loc extensia tumorii spre muschiul uterin. Cu timpul, poate ajunge la cerx sau peritoneu si poate metastaza vaginul (5%), ovarul (5%) sau oricare din ganglionii limfatici pelni (7%).

Stadializarea /.- Tumora limitata la corpul uterin.

II.- I plus atingerea cerxului.
III.- Tumora extinsa dincolo de uter, dar nu si dincolo de pels.
IV: Extensie in afara pelsului. ca si intestinul pot fi afectate.
Tratament Stadiile I si II pot fi tratate prin histerectomie cu sal-pingo-oforectomie bilaterala si/sau radioterapie atunci cand nu este convenabil tratamentul chirurgical ( 5 ani supreetuire: stadiul I 72%, stadiul II 56%). Iradierea inalta post-operatorie reduce recurenta. Boala avansata poate fi tratata prin radioterapie si/sau doze ridicate de progesteron, ex. medroxiprogesteron acetat 250 mg/24 h PO, care micsoreaza tumora (efecte secundare: retentie de lichid). Radioterapia se poate efectua fie pre operator (baghete de cesiu sau radiu introduse in vaginul superior si uter), fie post-operator (iradiere externa).
Recurenta bolii se observa de obicei in primii 2-3 ani. Cele mai comune locuri sunt cel" pelne (la paciente neiradiate), plaman, os, nodulii limfatici inghinali si supraclaculari, vagin, ficat, catate peritoneala. Extirparea chirurgicala, radioterapia, medroxiprogesteronul, toate metodele pot ajuta. Citostaticele se folosesc atunci cand pacientele nu raspund la terapiile anterioare.Galerie de imagini si poze medicale: carcinomul


imagine cu carcinomul imagine cu carcinomul imagini carcinomul imagini/poza carcinomul


Alte materiale medicale despre: Ginecologie

CLASIFICARE Sl CARACTERISTICI CLINICE 95% dintre eancerele pulmonare primare sint cuprinse in patru tipuri majore: epidermoid (scuamos). adenocarcinom [...]
Carcinomul ovarian este un proces malign rar, dar mai degraba femeile decedeaza datorita lui (1,3% din decese) decat datorita cancerului de col si cor [...]
Carcinomul ovarian este un proces malign rar, dar mai degraba femeile decedeaza datorita lui (1,3% din decese) decat datorita cancerului de col si cor [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ginecologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile