eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Carcinomul cervical


Carcinomul cervical
Scopul: trebuie detectat in faza pre-invaziva (intraepiteliala).
Aproximativ 2000 de femei mor anual de cancer cercal in UK. La 90% din ele nu s-a recoltat niciodata un frotiu. in UK screeningul a avut un impact mic asupra mortalitatii. Probleme: financiare, administrative, tehnice, stanjeneala, posibil progresia rapida a bolii in cazul femeilor mai tinere.
Factori de risc pentru neoplazie: fumatul, parteneri sexuali multipli (in cazul ambelor sexe), raspandirea papilloma rus uman (PVU 16, 18 si 33). Oncogenele HPV (E6) se leaga de gena supresoare de tumora p. 53 (paznicul genomului, p. 844) provocand astfel aparitia tumorii. Astfel, carcinomul cercal este o boala transmisa sexual (nici unul din parteneri nu prezinta papiloame zibile).
Mod de actiune in cazul frotiurilor anormale Repeta un nou frotiu sau recomanda colposcopia si biopsia in functie de ce reflecta frotiul cu NCI III sau afectiunea microinvaziva (< 3 nun). Instructiuni in elul 2.
Tratamentul carcinomului preinvaziv Cerxul este examinat cu ajutorul colposcopului (X10 microscop binocular). Epiteliul anormal are
0 textura caracteristica a vaselor de sange si se coloreaza in alb cu acid acetic. Biopsii punctate trebuie luate pentru histologie. NCI este distrus prin crioterapie, laser, coagulare la rece sau electrodiatermie (necesita anestezie generala). Aceste metode dau aproximativ 90% ndecare dupa un singur tratament. Dupa ndecare sunt necesare frotiuri anuale. Daca jonctiunea scuamo-columnara nu se poate vedea, sau daca la histologie apare carcinom microinvaziv, tesutul anormal se indeparteaza prin biopsie conica, ce poate fi curativa. Colposcopia nu detecteaza adenocarci-nomul.
Carcinomul invaziv Candva boala a celor peste 50 de ani, astazi apare si la persoane sub 40 de ani. Majoritatea sunt carcinoame scuamoase. Aproximativ 50% sunt adenocarcinoame (din epiteliul endocercal, cu factori de risc necunoscuti). Diseminarea este locala si limfatica.
Stadiul I: tumora este limitata la cerx; Stadiul II: extindere locala; Stadiul III: extindere la peretii pclni si treimea inferioara a vaginului; Stadiul IV: extindere la ca si rect. Majoritatea se prezinta in stadiul
1 sau II.

Diagnostic Carcinomul este detectat rar pe un frotiu. Sangerarea in afara ciclului menstrual (metroragia) este simptomul clasic. in stadiul precoce, tumora este ferma. Creste apoi ca o masa friabila ce sangereaza la atingere.

Tratamentul carcinomului invaziv Histerectomia tip Wertheim sau radioterapia trateaza atat tumora cat si ganglionii limfatici, obtinand rate bune de ndecare pentru stadiul I (80% 5 ani supraetuire) si stadiul II (60%). Radioterapia determina stenoza vaginala: sfatuieste pacienta sa aiba raporturi sexuale in primele 2 luni de la tratament (cu folosirea unui lubrefiant atunci cand este necesar). Urmareste persoana cu ajutorul frotiurilor anuale. Stadiul III necesita radioterapie extinsa. Tratamentul stadiului IV este paliativ. Complicatiile terminale constau in durere, fistule, obstructia intestinelor si a ureterelor.

Cancerul cercal
Terminologia utilizata pentru descrierea frotiurilor s-a schimbat de-a lungul anilor. Tabelul 1 arata termeni ati. Tabelul 2 arata termenii curent folositi in rapoartele din UK si modul de actiune recomandat. Coloana a ni-a, avand ca antet cuvantul "histologie", arata procentul frotiurilor in care clasa Papanicolaou (citologica) are mai multe leziuni grave de tip NCI II sau III la examenul histologie. 6% din frotiurile cu celule inflamatorii prezinta o patologie serioasa, din acest motiv trebuie recomandata colposcopia atunci cand inflamatia persista.In 1986, termenul atipia nucleara de granita a fost introdus pentru cazurile de indoiala veriila a oricarei modificari de natura neoplazica. S-au emis noi indicatii1 pentru ca doctorii din laboratoare sa recheme pacientele, ex: la 3-6 luni, eventual si pentru investigatia colului cu ajutorul colposcopiei, ex. dupa 2 frotiuri cu anormalitate nucleara de granita la care numarul celulelor afectate nu s-a redus in timp; in aceste cazuri colposcopia trebuie vazuta ca facand parte din procesul de screening si nu e necesar ca sa dicteze tratamentul. Aceasta metoda ajuta la inlaturarea rezultatelor fals negative, precum si la etarea unor probleme ce apar dupa un tratament indelungat.


Galerie de imagini si poze medicale: carcinomul


imagine cu carcinomul imagine cu carcinomul imagini carcinomul imagini/poza carcinomul


Alte materiale medicale despre: Ginecologie

CLASIFICARE Sl CARACTERISTICI CLINICE 95% dintre eancerele pulmonare primare sint cuprinse in patru tipuri majore: epidermoid (scuamos). adenocarcinom [...]
Carcinomul ovarian este un proces malign rar, dar mai degraba femeile decedeaza datorita lui (1,3% din decese) decat datorita cancerului de col si cor [...]
Carcinomul ovarian este un proces malign rar, dar mai degraba femeile decedeaza datorita lui (1,3% din decese) decat datorita cancerului de col si cor [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ginecologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile